Ένας φημισμένος ντετέκτιβ εγκλημάτων καλείται σε μια ύποπτη υπόθεση αυτοκτονίας. Στο σημείο που καλείται βρίσκεται νεκρός μπροστά από μια πολυκατοικία ένας άνδρας. Σύμφωνα με τη θέση των παραθύρων και το σημείο που βρίσκεται το πτώμα όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία. Ωστόσο, ο ντετέκτιβ ζητά από την ομάδα του να ψάξει το πτώμα για ευρήματα και ο ίδιος ανεβαίνει στην πολυκατοικία για να δει από ποιο όροφο έπεσε ο άτυχος άντρας.

Πηγαίνει στον πρώτο όροφο και προς το δωμάτιο που έχει παράθυρο προς την πλευρά που βρίσκεται το πτώμα. Μπαίνει στο δωμάτιο, ανάβει ένα τσιγάρο, περπατά προς το παράθυρο που βλέπει στο νεκρό σώμα, και εκεί ανοίγει το παράθυρο και πετάει το τσιγάρο. Στη συνέχεια πηγαίνει στο δεύτερο όροφο και επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία. Κάνει ακριβώς τις ίδιες κινήσεις μέχρι τον τελευταίο όροφο. Το κτήριο δεν έχει ταράτσα. 

Όταν τελειώνει, κατεβαίνει κάτω και λέει στην ομάδα του ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία αλλά για δολοφονία.

Σε λίγα λεπτά, τους κάνει την αποκάλυψη. Μπορείτε να σκεφτείτε πώς ανακάλυψε ότι δεν ήταν αυτοκτονία; Η απάντηση παρακάτω…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Η απάντηση

Μπαίνοντας σε όλα τα δωμάτια τα οποία έβλεπαν προς το σημείο που ήταν το πτώμα, ανακάλυψε ότι όλα τα παράθυρα ήταν ερμητικά κλειστά. Γι’ αυτό και έπρεπε να ανοίξει ο ίδιος το παράθυρο για να πετάξει κάτω το τσιγάρο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος έκλεισε το παράθυρο αφού έπεσε ο άτυχος άντρας στο δρόμο. Αν είχε αυτοκτονήσει, τουλάχιστον ένα παράθυρο θα ήταν ανοιχτό.