Το αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό της ζέβρας είναι η διχρωμία που διακρίνει το δέρμα της, με τις άσπρες και μαύρες γραμμές να δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο μοτίβο, που την κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστή από τα άλλα «μονόχρωμα» ζώα. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν οι ζέβρες είναι μαύρες με λευκές ρίγες ή λευκές με μαύρες ρίγες; Αν και μπορεί να ακούγεται σαν φιλοσοφικό ερώτημα, είναι δυνατό να απαντηθεί, αναφέρει το mentalfloss.com, βάσει της επιστήμης. Και για να πάρετε αυτήν την απάντηση θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στη μικροβιολογία των τριχών που δίνουν στις ζέβρες αυτήν τη διχρωμία.

Ζέβρες

Ζέβρες: Είναι μαύρες με λευκές ρίγες ή λευκές με μαύρες ρίγες

Οι ζέβρες, λοιπόν, έχουν μαύρο δέρμα κάτω από τη γούνα τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρίγες τους είναι απαραίτητα λευκές πάνω σε μαύρο. Η πλειονότητα των τριχών μιας ζέβρας είναι λευκές -συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεγαλώνουν στην κοιλιά και στα πόδια τους, όπου φαίνεται να τελειώνουν οι ρίγες τους. Αυτό υποδηλώνει ότι τα τετράποδα είναι λευκά με μαύρες ρίγες, αλλά σύμφωνα με το mentalfloss.com, αυτός είναι ένας ακόμη λάθος τρόπος για να πάρετε την σωστή απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.

Η αληθινή απάντηση, λοιπόν, βρίσκεται σε μια κατηγορία κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μιας χρωστικής που ονομάζεται μελανίνη, η οποία δίνει στις τρίχες της ζέβρας -και στα μαλλιά και στο δέρμα όλων των ζώων- το χρώμα τους. Όταν σε μια ζέβρα, λοιπόν, μεγαλώνει το τρίχωμά της, τα μελανοκύτταρα στα ωοθυλάκια τους υπαγορεύουν εάν ένα σκέλος θα είναι ανοιχτό ή σκοτεινό ανάλογα με το πού βρίσκεται στο σώμα τους.

Ζέβρες

Στην κανονική τους κατάσταση, αυτά τα κύτταρα δημιουργούν τη μαύρη γούνα με υψηλή περιεκτικότητα σε μελανίνη που αποτελεί το μισό από το χαρακτηριστικό τρίχωμα μιας ζέβρας. Οι λευκές τρίχες της ζέβρας δεν περιέχουν μελανίνη και προέρχονται από μελανοκύτταρα που έχουν «σβήσει». Γενετικά μιλώντας, εξηγεί το mentalfloss.com, οι ζέβρες βγάζουν μαύρο τρίχωμα από προεπιλογή, γεγονός που κάνει τα ζώα μαύρα με άσπρες ρίγες.

Ζέβρες

Ζέβρες: Ο λόγος που δημιουργούνται οι χαρακτηριστικές ρίγες τους

Ενώ αυτό λύνει ένα μέρος του μυστηρίου των λωρίδων του εν λόγω ζώου, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην ξέρουν γιατί εξ αρχής δημιουργούνται αυτές οι εντυπωσιακές ρίγες τους. Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι το πολυάσχολο μοτίβο μπερδεύει τα αρπακτικά που προσπαθούν να διαλέξουν μία μόνο ζέβρα από το κοπάδι. Έρευνα από το 2014, μάλιστα, σύμφωνα με το mentalfloss.com, υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι ρίγες αποτρέπουν τα έντομα διαταράσσοντας την πόλωση του ανακλώμενου φωτός, το οποίο είναι γνωστό ότι προσελκύει τις ενοχλητικές μύγες. Η κομψή και άκρως ιδιαίτερη και εντυπωσιακή τους εμφάνιση είναι, απλώς, ένα μπόνους.