Η πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη διεθνής καταγραφή των υπεραιωνόβιων εντόπισε τις  ομοιότητες στην πλειονότητα των ανθρώπων που κατόρθωσαν να σπάσουν αυτό που η επιστήμη θεωρούσε ως πρόσφατα ανώτατο όριο ζωής για το είδος μας.

Από τις 637 περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ξεπέρασαν τα 110 οι 573 είναι γυναίκες και μόνο οι 64 είναι άνδρες, ποσοστό που μόλις ξεπερνά το 10%. Η τάση παραμένει ίδια ως το τέλος: στους 19 ανθρώπους που αποδεδειγμένα έφθασαν ή ξεπέρασαν το 115ο έτος της ηλικίας τους οι εκπρόσωποι του ανδρικού φύλου είναι μόνο δύο.

Επίσης εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό τα μέλη της ομάδας των 115 και άνω δεν παρουσίασαν άνοια σχεδόν ως το τέλος τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Βήμα.

Κανένας από τους πρωταθλητές της μακροβιότητας που μελετήθηκαν δεν ακολουθούσε αυτό που με τα σημερινά δεδομένα θα ονόμαζε κανείς «υγιεινή διατροφή». Οι ερευνητές θεωρούν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τρεις από τις μακροβιότερες γυναίκες όλων των εποχών λάτρευαν τη σοκολάτα και την κατανάλωναν χωρίς ενδοιασμούς, ενώ αρκετές συνήθιζαν να τρώνε γλυκά.

Αν και στην πλειονότητά τους δεν ήταν καπνιστές, η «πρεσβυτέρα της ανθρωπότητας» Ζαν Καλμάν κάπνιζε ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα.

Δύο ακόμη κοινά χαρακτηριστικά που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν η θέληση για ζωή και η ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ.