Προκειμένου να λάβει κάποιος σύνταξη απαιτείται να συντρέχουν αθροιστικά οι προϋποθέσεις που αφορούν όριο ηλικίας και συγκεκριμένος χρόνος εργασίας. Το Newsbeast, επικοινώνησε με την δικηγόρο – εργατολόγο κα Μαργαρίτα Κάρδαρη για να μας ενημερώσει σχετικά με μία ερώτηση που απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους… Πότε θα βγω στη σύνταξη;

«Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα που είναι είτε μισθωτοί, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες για να λάβουν σύνταξη θα πρέπει να έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας και να έχουν 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη ασφάλισης» ανέφερε αρχικά η εργατολόγος. «Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους νέους και παλαιούς, δηλαδή ασφαλισμένους πριν και μετά την 1/1/1993» διευκρίνισε η κα Κάρδαρη.

Εξαγορά πλασματικού χρόνου

Στη περίπτωση της πλήρης σύνταξης στο 67ο έτος εφόσον έχουν συμπληρωθεί 3.600 ημέρες εργασίας τουλάχιστον, οποτεδήποτε μπορούν να συμπληρώσουν αυτές τις ημέρες που υπολείπονται με εξαγορά πλασματικού χρόνου, στρατού για τους άντρες και κενών χρονικών διαστημάτων ή παιδιών και λοιπά για τις γυναίκες. «Η δυνατότητα της εξαγοράς του πλασματικού χρόνου ισχύει μόνο για τους παλαιούς/ες ασφαλισμένους» επισήμανε η κα Κάρδαρη και πρόσθεσε: «υπάρχει πάντα η δυνατότητα για κάποιον που δεν έχει συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας να ζητήσει την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και να πληρώνει μόνος του τις ασφαλιστικές εισφορές».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν συμφέρει η εξαγορά πλασματικού χρόνου η εργατολόγος αν΄φερε πως: «κατά κανόνα τα πλασματικά έτη τα χρησιμοποιούμε για να θεμελιώσουμε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όχι για να προσαυξήσουμε την σύνταξή μας. Φυσικά, κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της και απαιτεί ενδελεχή έλεγχο πριν την οριστική απόφαση για την εξαγορά του πλασματικού χρόνου».

Γιατί δεν συμφέρει η ημιαπασχόληση

Αναφορικά για όσους εργάζονται με ημιαπασχόληση, δηλαδή με ωράριο εργασίας λιγότερο των 40 ωρών εβδομαδιαίως (λιγότερες από 8 ώρες ημερησίως) η κα Κάρδαρη είπε πως «το συγκεκριμένο καθεστώς έχει δυσμενής συνέπειες ως προς στην δυνατότητα συνταξιοδότησης και στο ποσό σύνταξης που διαμορφώνεται γιατί οι ημέρες εργασίας που αντιστοιχούν κατά μήνα είναι 21,22 και όχι 25 ενώ οι αποδοχές που λαμβάνει και που επηρεάζουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης είναι πάντα κατώτερο και από το βασικό μισθό».

Πόσο χρήματα σύνταξη θα λάβω αν δουλεύω όλα τα χρόνια με τον βασικό μισθό

Υπάρχουν επίσης πολλά ερωτήματα σε σχέση με το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάποιο που εργάζεται τα ελάχιστα απαιτούμενα χρόνια δηλαδή τα 15 και με το βασικό μισθό. «Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ότι το ύψος της σύνταξης διαμορφώνεται σε 500 ευρώ περίπου για το καθεστώς της πλήρους σύνταξης» ανέφερε η κα Κάρδαρη.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πόσα και ποια έτη είναι εκείνα για τα οποία αν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές μεγαλύτερες θα διαμορφώσουν και μεγαλύτερο ποσό στη σύνταξή τους η κα Κάρδαρη επισήμανε: «Μετά την ισχύ του νόμου 4387/2016 το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται από την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη, η δε ανταποδοτική χτίζεται από τις εισφορές που καταβάλουμε από το 2002 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της σύνταξης, άρα σημαντική περίοδος είναι όλα αυτά τα έτη και όχι μόνο η τελευταία 5ετία πριν την υποβολή της αίτησης για σύνταξη».

Η δικηγόρος – εργατολόγος κα Μαργαρίτα Κάρδαρη

Όλα τα ανωτέρω ισχύουν και για τις μειωμένες συντάξεις στα 62 με την διαφορά ότι θα πρέπει να υπάρχει ενεργός ασφαλιστικός δεσμός κατά την τελευταία 5ετία πριν την υποβολή της αίτησης, τουλάχιστον για 100 ημέρες εργασίας κατ’ έτος. «Τέλος επισημαίνουμε ότι τουλάχιστον 2 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για σύνταξη επιβάλλεται να δίνονται τα ένσημα του ΙΚΑ για επίσημη ανακεφαλαίωση» κατέληξε η εργατολόγος.