Ο Έλληνας που έκανε αίτηση για τον Άρη!

Το newsbeast.gr συνομίλησε με έναν επίδοξο αστροναύτη


WEEKEND
0:17
07/09/2014
Ο Έλληνας που έκανε αίτηση για τον Άρη!
4
loading

Στα μάτια πολλών ίσως φαντάζει άπιαστο όνειρο, σε άλλων πάλι κύημα επιστημονικής φαντασίας. Σίγουρα όμως, υπάρχουν άνθρωποι, στον 21ο αιώνα που ζουν ελπίζοντας πως θα αποτελέσουν τους πρωτοπόρους στον αγώνα για την «κατάκτηση του διαστήματος», όχι από κρατικές οντότητες που κατασκευάστηκαν γι' αυτό, αλλά με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Συνέντευξη στη Νίκη Παπάζογλου

Αποφασίζουν τη συμμετοχή σε ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Δεν τρομάζουν από την βεβαιότητα πως θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στον κόκκινο πλανήτη ή ακόμα και να πεθάνουν εκεί, αφού η τεχνογνωσία για να φθάσουν υπάρχει ήδη, αλλά η διαδικασία για την επιστροφή τους δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Όταν η εταιρεία Mars One ανακοίνωσε πως σκοπεύει να στείλει το 2024 τέσσερις ανθρώπους στον Άρη και μάλιστα χωρίς επιστροφή, πάνω από 200.000 άνθρωποι έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή. Ανάμεσα σε αυτούς και κάποιοι Έλληνες. Το newsbeast.gr συνομίλησε με έναν από τους επίδοξους αστροναύτες, σε μια προσπάθεια κατανόησης των κινήτρων που ωθούν κάποιον σε μόνιμη μετανάστευση σε έναν άλλο πλανήτη.

Ο Τάσος Χ. (λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δε δημοσιεύεται το επώνυμό του) είναι 35 χρονών, έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει μεταπτυχιακό στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα από πανεπιστήμιο του εξωτερικό και σήμερα εργάζεται ως διευθυντής πωλήσεων σε μια από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Όπως λέει στο newsbeast.gr η πιθανότητα να γίνει ο νέος Νιλ Άρμστρονγκ είναι σίγουρα ένα κίνητρο, αλλά ακόμα κι αν η συνθήκη για να κάνει πρώτος ένα τέτοιο ταξίδι, ήταν να μην το μάθει κανείς, πάλι θα έλεγε το μεγάλο ναι…

- Ήσασταν ένας από τους ανθρώπους που κάνατε αίτηση για να ταξιδέψετε στον Άρη και να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας εκεί. Πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση;
«Ναι εγώ κι άλλα 200.000 άτομα. Κάποια στιγμή που διάβαζα τεχνολογικά νέα, διάβασα για την αποστολή αυτή στον Άρη. Επειδή πάντα με συγκινούσε το διάστημα, μπήκα στο site της εταιρείας για να πάρω περισσότερες πληροφορίες. Συνέχισα να ενημερώνομαι και να το παρακολουθώ για λίγο καιρό κι βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται το θεώρησα μια σοβαρή προσπάθεια κι έτσι το αποφάσισα».

- Έχουν υπάρξει και μη σοβαρές προσπάθειες; Πού εντοπίζεται η διαφορά;
«Ναι έχουν υπάρξει στο παρελθόν ανακοινώσεις τέτοιου τύπου που κατά κύριο λόγο είναι γελοίες. Είμαστε ο σύλλογος φίλων του Άρη και θέλουμε να κάνουμε μια αποστολή για να πάμε πιο γρήγορα από τη NASA και άλλες τέτοιου είδους. Σε αντίθεση με αυτή οι περισσότερες περιπτώσεις που συναντά κανείς στο διαδίκτυο δυστυχώς δεν είναι σοβαρές.

Η Mars One είναι ιδιωτική startup εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούσαν το διάστημα με σκοπό αυτή την αποστολή. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος στελεχώνεται από άτομα που έχουν δουλέψει στο παρελθόν στη NASA. Έχει πολλούς υποστηρικτές αστρονόμους, φυσικούς, υπάρχουν επενδυτές, γραφεία, εξοπλισμός, σύμβουλοι με έγκυρο επιστημονικό υπόβαθρο, ακαδημαϊκοί. Αυτοί ήταν κυρίως οι λόγοι που με έπεισαν πως πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια σε σχέση με τις υπόλοιπες».

- Το γεγονός πως είχατε πειστεί πως πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια ήταν αρκετό για να κάνετε την αίτηση;
«Από μόνο του όχι. Στη συνέχεια διαπίστωσα πως αυτό που προτείνουν γίνεται, δηλαδή το να πας και να μη γυρίσεις είναι εφικτό και πιο εύκολα υλοποιήσιμο.

Το 2018 η Mars Οne σκοπεύει να στείλει μη επανδρωμένη αποστολή, η οποία θα μεταφέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο το περιβάλλον και 6 χρόνια μετά να γίνει η αποίκηση του πλανήτη. Ουσιαστικά αν θέλεις να στείλεις μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη τα προβλήματα είναι ουσιαστικά δύο, τα λεφτά και οι πόροι που χρειάζεσαι. Αυτό είναι και το διαφορετικό με την συγκεκριμένη αποστολή. Για την ακρίβεια οι πόροι για να ταξιδέψουν κάποιοι άνθρωποι στον Άρη, να παραμείνουν εκεί ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέψουν δεν υπάρχουν.

Αυτό που είναι το δύσκολο είναι η επιστροφή, γι αυτό και η NASA το προσδιορίζει χρονικά γύρω στα δέκα χρόνια αργότερα. Το ότι η Mars One λέει πως θα τους στείλει αλλά θα μείνουν για πάντα εκεί, απλοποιεί δραματικά την κατάσταση. Στην περίπτωση που θες να επιστρέψεις πρέπει να έχεις μαζί σου, εκτός από το διαστημόπλοιο που θα τους πάει κι έστω θα τους γυρίσει πίσω, και τον εξοπλισμό που απαιτεί η απογείωση από τον Άρη. Είναι πιο εύκολο να κουβαλήσεις αρκετό εξοπλισμό ώστε να μείνει κάποιος για πάντα εκεί από το να κουβαλήσεις πλατφόρμα απογείωσης αλλά και τα διπλά καύσιμα.

Βέβαια διευκρινίζεται πως φεύγεις με την προϋπόθεση πως θα πεθάνεις εκεί, αλλά αν παρόλα αυτά τύχει και εξελιχτεί γρήγορα η τεχνολογία και υπάρξει δυνατότητα στο μέλλον μπορεί και να γυρίσεις.

Το μόνο δύσκολο στην όλη αυτή προσπάθεια από πλευράς εταιρείας ήταν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα, αλλά και γι αυτό βρέθηκε η λύση».

- Η λύση ήταν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα;
«Ακριβώς. Εφόσον όσα λεφτά και να βάλουν οι χρηματοδότες δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθεί το ποσό των 6 δις δολάρια που απαιτούνται, σκέφτηκαν έναν τρόπο «αυτοχρηματοδότησης» πουλώντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα».

- Reality show δηλαδή;
«Κάπως έτσι. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί ένα reality ανά χώρα και αφού ο κόσμος καταλήξει στους 16 καλύτερους τότε θα εκπαιδευτούν όλοι. Βέβαια στον Άρη θα πάνε μόνο 4,πάλι κατόπιν επιλογής του τηλεοπτικού κοινού αφού θα προβάλλεται και η διαδικασία της εκπαίδευση. Δηλαδή ο κόσμος διαλέγει ποιος θα πάει στον Άρη απλά όσοι είναι υποψήφιοι είναι ικανοί όλοι».

- Θα παίρνατε μέρος και σε άλλου είδους reality shows κι αν όχι η συμμετοχή σας σε αυτό δεν σας προβληματίζει;
«Όχι δεν θα συμμετείχα σε κανένα άλλο reality. Αλλά δεν με προβληματίζει γιατί δεν θα είναι ένα reality σαν αυτά που βλέπουμε σήμερα».

- Πώς είστε τόσο σίγουρος ότι δεν θα συμβεί ό,τι βλέπουμε μέχρι σήμερα να συμβαίνει στα reality για χάρη της τηλεθέασης;
«Αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκφυλιστεί σε κουτσομπολιό, σε φλερτ ή σε big brother κατάσταση κινδυνεύει η ίδια η αποστολή. Δηλαδή εκεί το τηλεπαιχνίδι πρέπει να ασχοληθεί πράγματι με την εκπαίδευση των 16 για να διαπιστώσουμε ποιος είναι καταλληλότερος για το ταξίδι. Άλλωστε δεν θα περιλαμβάνεται στο reality η προσωπική ζωή των εκπαιδευόμενων, δεν θα είναι 24 ώρες το 24ωρο. Το διευκρινίζουν ότι θα προβάλλουν μόνο την διαδικασία εκπαίδευσης όχι την υπόλοιπη προσωπική μου ζωή».

- Στον Άρη δεν θα υπάρχει προβολή;
«Εκεί ναι θα υπάρχει 24ωρη προβολή. Και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και κατά την διαμονή εκεί η προβολή θα είναι 24 ώρες. Απλά επαναλαμβάνω ότι δεν πιστεύω πως θα έχει χαρακτήρα big brother. Η αλήθεια είναι πως ο στόχος είναι τόσο μακρινός για να ανησυχήσω για την ιδιωτικότητά μου. Σημαίνει πως πρέπει να έχεις περάσει 3 με 4 κύκλους επιλογών, το οποίο από μόνο του έχει πιθανότητα 0,05%. Οπότε δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα.

Άλλωστε στην περίπτωση που επιλεγόμουν τελικά για να πάω η μαγεία του ότι εγώ θα πάω στον Άρη είναι πολύ πιο ισχυρή από όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή εσύ πιστεύεις στ’ αλήθεια πως αν εγώ είμαι ο πρώτος άνθρωπος που θα πάει στον Άρη θα με νοιάζει αν θα έχω μια κάμερα στραμμένη πάνω μου συνέχεια;

Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις, αλλά μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος θα αφήσει τη Γη και θα πάει κάπου που δεν έχει πάει κάποιος άλλος άνθρωπος ποτέ! Θα πάει στο διάστημα, θα πάει σε έναν άλλο πλανήτη και θα είναι μόνος του σ’ αυτόν».

- Η γοητεία του διαστήματος είναι που σας κάνει να αδιαφορείτε για όλα τα υπόλοιπα;
«Πάντα με γοήτευε το διάστημα, αλλά νομίζω περισσότερο είναι η λαχτάρα της εξερεύνησης, της ανακάλυψης».

- Δεν θα κάνατε όμως αίτηση για να εξερευνήσετε τους πόλους;
«Όχι. Όταν λέω εξερεύνηση εννοώ την εξερεύνηση ενός καινούργιου μέρους. Ίσως πήγαινα και στους πόλους, αλλά δεν θα με τράβαγε τόσο πολύ. Αυτό το ταξίδι είναι τόσο διαστημικό που μοιάζει ονειρικό. Αν πάω στου πόλους ξέρω τι θα δω, δεν σου λέω ότι δεν θα περάσω δύσκολα, και στο Έβερεστ να ανέβω δύσκολα θα είναι. Αλλά έχεις διαβάσει για όλα αυτά, πως είναι να είσαι ορειβάτης, πως είναι να είσαι πολικός εξερευνητής. Ενώ για το πώς είναι να ταξιδεύεις στον Άρη δεν έχεις διαβάσει, για την ακρίβεια εσύ θα είσαι αυτός που θα το γράψει».

- Η υστεροφημία λοιπόν είναι κίνητρο;
«Προφανώς είναι και η υστεροφημία. Εάν πας στον Άρη πρώτος, θα είσαι αντίστοιχος του Νιλ Άρμστρονγκ. Κάπου υπάρχει κι αυτό το κίνητρο, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό. Ακόμα κι αν ήταν να πάω και να πεθάνω μόνος μου χωρίς να το μάθει κανείς πάλι θα πήγαινα.

Πολλοί ίσως θεωρούν πως όλο αυτό έχει μια δόση τρέλας αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτι μεγαλειώδες. Από την άλλη βέβαια, για να ακριβολογούμε, η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί το ταξίδι έχει για καθέναν από εμάς που κάναμε αίτηση 0,05%. Εννοώ ότι η αίτηση γίνεται εκ του ασφαλούς, από τον καναπέ του σπιτιού σου, έχοντας άλλες 25 τουλάχιστον ευκαιρίες να πεις μετανιώσεις για πολλούς λόγους».

- Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ποιες ήταν; Χρειαζόταν κάποιο συγκεκριμένο υπόβαθρο;
«Όχι τίποτα ιδιαίτερο. Εγώ είμαι φυσικός αλλά δεν έπαιξε κανένα ρόλο, τις γνώσεις φυσικής δεν θα τις χρησιμοποιούσα καν. Περισσότερο αξιολογούν τις κοινωνικές δεξιότητες. Το πιλοτάρισμα και άλλα τέτοια γίνονται σχεδόν αυτόματα πλέον. Τους ενδιαφέρει να μπορείς να συνυπάρξεις με τα υπόλοιπα άγνωστα άτομα σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσεις μεγάλα προβλήματα. Να μπορείς να διαχειριστείς διαπληκτισμούς, να συνάπτεις εύκολα σχέσεις, να είσαι άνθρωπος πρόσχαρος που μπορεί να διαχειριστεί μεγάλη πίεση, που συνεργάζεται εύκολα και άψογα και είναι ικανός να διαχειρίζεται κρίσεις. Αυτά κοιτάνε περισσότερο. Τα υπόλοιπα, δηλαδή ηλικιακό όριο, ύψος βάρος κάλυπταν μεγάλο εύρος. Όσο για τη φυσική κατάσταση σε αυτή τη φάση δεν ενδιέφερε. Το μόνο προαπαιτούμενο ήταν η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Γι αυτό μαζί με την αίτηση έκανες κι ένα μικρό βίντεο στο οποίο εξηγούσες κάποια πράγματα για εσένα. Αυτό μπορώ να πω ειδικά για κάποιον που δεν το είχε ξανακάνει ήταν λιγάκι άβολο. Όλα αυτά τα βίντεο υπάρχουν στο website της εταιρείας».

- Τελικά δεν προαχθήκατε στο δεύτερο γύρο; Η απάντηση εξηγούσε γιατί;
«Όχι ήταν ένα γενικό email. Έγραφε πως ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε, λυπούμαστε αλλά δυστυχώς δεν επιλεγήκατε και στο τέλος διευκρίνιζε πως θα υπάρξει στο μέλλον κι άλλη ευκαιρία να δηλώσεις συμμετοχή στο μέλλον».

- Δεν υπήρχε κάποιο κόστος για το ταξίδι;
«Όχι αντιθέτως όσοι επιλεγούν πληρώνονται».

- Όλα αυτά που θα χρειαζόταν να αφήσετε πίσω σας; Οικογένεια, αν υπάρχει, φίλοι, η ζωή που μέχρι τα 35 έχετε φτιάξει;
«Δύσκολη ερώτηση. Δεν έχω οικογένεια αλλά έχω σχέση και είμαι πολύ ευχαριστημένος σε αυτή. Αν και είμαι πολύ ερωτευμένος σήμερα πάλι ναι λέω γιατί είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ναι θα μου έλειπε η ζωή μου, θα ήταν ενδεχομένως μια τραγωδία, αλλά θα πήγαινα στον Άρη. Να σου πω την αλήθεια το θεωρώ λίγο ψευδές δίλημμα. Αν και αυτά που σε κρατούν πίσω δεν είναι τα ίδια για κάθε άνθρωπο, υπάρχει και αυτό που σε τραβάει μπροστά. Η πρόκληση του να πας τόσο μακριά από την γη και να δεις πράγματα που δεν έχει ξαναδεί κανένας άλλος είναι πολύ μεγάλη. Για να κάνεις μεγαλειώδη πράγματα σίγουρα απαιτούνται θυσίες. Οι θυσίες που κάνεις πάντα είναι ανάλογες με το πόσο σημαντικό το θεωρείς».

- Ο διαστημικός τουρισμός που φαίνεται να προχωράει με γρήγορα βήματα τα τελευταία χρόνια, σε ελκύει το ίδιο;
«Δεν νομίζω ότι θα ασχολούμουν με το να πάω λίγο πάνω από την ατμόσφαιρα. Αν έχεις τα λεφτά είναι σίγουρα μια ωραία εμπειρία, αλλά εντελώς διαφορετικό από το να πας στον Άρη. Εκεί θα νιώσεις πράγματα που δεν θα τα έχει νιώσει κανείς άλλος ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι για να το κάνεις αυτό και να πεις συνεχίζω, πρέπει να σε ενδιαφέρει πάρα πολύ η επιστήμη του διαστήματος και να έχεις και μια μικρή εγκεφαλική βλάβη».

- Τι το γοητευτικό έχει το διάστημα;
«Δεν βρίσκεις γοητεία δηλαδή στο άγνωστο. Το άγνωστο ασκεί άπειρη γοητεία. Δεν μπορώ προσωπικά να διανοηθώ ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν θα έλεγε ναι σε μια τέτοιου είδους πρόκληση. Παρόλα αυτά γνωρίζω πως το να λέω τώρα ναι θα πάω είναι μια εύκολη υπόθεση. Αν ερχόταν σήμερα κάποιος και μου έλεγε αύριο ταξιδεύουμε τότε θα προέκυπτε το πραγματικό δίλημμα».

- Εσείς όμως επιμένετε πως θα λέγατε «ναι πάμε»;
«Ναι. Είναι ασύλληπτα μαγικό το να μετατρέπεις τέτοιου είδους όνειρο σε πραγματικότητα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Spook

  Louis Armstrong ..... χλωμό .....Neil .......μπορεί. Αν είναι δυνατόν ρε παιδιά.

 2. avatar Q mark

  Αγαπητέ Τάσο Χ. κι εμένα με ενθουσιάζει το διάστημα αλλά δε με ενθουσιάζει καθόλου να πεθάνω εκεί (αν θεωρήσουμε ότι πηγαίνοντας στον αμέσως επόμενο πλανήτη \"κατακτήσαμε\" και το ... διάστημα).
  Δεν ξέρω αν μετά τον πρώτο ενθουσιασμό (όσο εξακολουθεί να υπάρχει μετά από ένα ταξείδι ετών) πόσο μίζερη θα είναι στη συνέχεια μια ζωή σε ένα πλανήτη έρημο, άνυδρο, παγωμένο,με τρομερές αμμοθύελλες, μες τη λεπτή σκόνη που μπαίνει παντού, κλεισμένος σε έναν τεχνητό (και λογικά στενάχωρο) κουβούκλιο...

 3. avatar Kallergis Nikiforos

  Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Εύγε στο συμπατριώτη μας για τη φιλόδοξη κίνησή του. Μια παρατήρηση μόνο, επειδή αναφέρεται δύο φορές στο άρθρο: ΛΟΥΪΣ Άρμστρονγκ ο γνωστός τζαζίστας, ΝΗΛ Άρμστρονγκ ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

 4. avatar Κι η αλλη πλευρα

  φυσικά και έμεινε μετεξεταστέος ο φίλος μας... καλά βρε παιδιά ο πρώτος αστροναύτης ήταν ο Νιλ Αρμστρονγκ !!!! ο Λουίς ήταν ο περίφημος τζαζίστας...!! πολυυ γέλασα πάντως...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει