40
loading
Γράφει
η Σταυρούλα Πεταλιού
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Μια γειτονιά «όαση» στη βουή της μεγαλούπολης, μόλις 7 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ένας τόπος γεννημένος από την Καταστροφή της Σμύρνης που φέρει και το όνομά της. Πρόκειται για τη Νέα Σμύρνη που ακόμη και σήμερα κρατά ζωντανές τις παραδόσεις και τις μνήμες των προσφύγων που βρήκαν εκεί τη νέα τους πατρίδα και αγάπησαν τόσο αυτό το μέρος ώστε να το κάνουν να ξεχωρίζει και να μπει στη λίστα με τις δέκα ωραιότερες γειτονιές της Ευρώπης του Guardian.

«10 από τις καλύτερες γειτονιές της Ευρώπης: τα tips των αναγνωστών» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian στο οποίο αναγνώστες μοιράστηκαν τους λόγους για τους οποίους αγαπούν γειτονιές σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

«Ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και της θάλασσας βρίσκεται η καταπράσινη γειτονιά της Νέας Σμύρνης (με τραμ από το Σύνταγμα στην Αγία Φωτεινή ή 25 λεπτά περπάτημα)», γράφει ο αναγνώστης του Guardian, David ο οποίος εξηγεί γιατί είναι η καλύτερη γειτονίας της Αθήνας.

«Η πλατεία Νέας Σμύρνης, χωρίς αυτοκίνητα, βρίσκεται στην καρδιά της γειτονιάς και είναι καταπληκτική με συντριβάνια, καταστήματα, εστιατόρια, μοντέρνα καφέ και μπαρ που ταιριάζουν σε όλες τις ηλικίες, τις τάσεις και τις τσέπες. Με μια πληθώρα υπαίθριων δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι μια πραγματική ανακάλυψη όχι ένα τυπικό τουριστικό σημείο. Βγείτε πέρα από την πλατεία και θα ανακαλύψετε το Άλσος, μια μεγάλη πράσινη όαση με πεύκα, κυπαρίσσια, κουκουναριές, μέρος ιδανικό για περίπατο. Έχει, επίσης, διαδρομή για τζόκινγκ, υπαίθριο γυμναστήριο και καφέ», επισημαίνει ο αναγνώστης της εφημερίδας.

Ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, μίλησε στο newsbeast.gr για τη διάκριση της περιοχής του, για τα σχέδια του δήμου και για την ιστορία που τον συντροφεύει και χάνεται στον χρόνο.

- Σύμφωνα με τον Guardian η Νέα Σμύρνη είναι μία από τις 10 ωραιότερες γειτονιές της Ευρώπης. Γιατί πιστεύετε πως επιλέχθηκε η περιοχή σας; Ποιο είναι το στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή για εσάς;

Διαθέτουμε την ωραιότερη πλατεία της Ελλάδας, για να μην πω της Ευρώπης. Είμαστε κοντά στο κέντρο και στην παραλία. Έχουμε πολλά πάρκα όπως το Άλσος που είναι 50 στρέμματα και εκεί αθλούνται εκατοντάδες περιπατητές και την πλατεία «Χρυσοστόμου της Σμύρνης» όπου έχει διαμορφωθεί το «Άλσος Μικρασιατικής Μνημοσύνης». Εκεί, υπάρχουν γλυπτά του Βάσου Καπάνταη για τις χαμένες πατρίδες, όπως ο Πόντος, η Μικρά Ασία, η Αρμενία.

- Είναι μια συνοικία που δημιουργήθηκε από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πιστεύετε πως ακόμη και σήμερα φέρει την αγάπη και τις παραδόσεις των ατόμων που έστησαν από το μηδέν τη νέα τους πατρίδα;

Σαν δήμος συμβάλουμε στο να διατηρούμε αυτή την παράδοση και πραγματοποιούμε εκδηλώσεις που συνδέουν τις δύο πατρίδες ενώ παράλληλα διαθέτουμε και ψηφιακό μουσείο από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη. Το 2017 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου μας πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης και τον διάσημο Τούρκο μαέστρο Hakan Sensoy στη Σμύρνη. Μετά από περίπου έναν αιώνα η Σμύρνη και η Νέα Σμύρνη ήρθαν ξανά κοντά. Οι δήμαρχοι τους κάθισαν σε κοινό τραπέζι και μίλησαν για κοινές δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και επιχειρηματικότητας. Εκεί, δεσμευτήκαμε ότι δεν θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά θα είναι το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη συνεργασία.

- Πότε πήρε η πλατεία σας τη μορφή που έχει σήμερα; Θεωρείτε πως η αναμόρφωσή της συντέλεσε στο να προσελκύσει περισσότερο κόσμο;

Η πλατεία ασφαλτοστρώθηκε τη δεκαετία του 60 πριν δηλαδή από αρκετά χρόνια και αρχιτέκτονάς της ήταν ο Γιώργος Λεονάρδος. Όλοι οι δήμαρχοι βάλανε και αυτοί τις πινελιές τους. Η πεζοδρόμηση έγινε επί Κουτελάκη. Από το 2010 και μετά η πλατεία έχει αυτή τη μορφή απλά έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις. Η δημοτική μας αρχή διανύει την τρίτη της θητεία, αυτά τα χρόνια συντηρήσαμε την πλατεία, βάλαμε συντριβάνια και δημιουργήσαμε χώρο ειδικά για τα παιδιά.

- Τα σχέδια σας για το μέλλον; Πώς θέλετε να διαμορφωθεί η Νέα Σμύρνη; Ποιες αλλαγές θα κάνατε εάν μπορούσατε τώρα;

Είμαστε της φιλοσοφίας ότι ένα έργο που δεν μπορείς να το συντηρήσεις δεν πρέπει να το φτιάχνεις καθόλου. Οπότε δεν είναι στόχος μας να αλλάξουμε την πλατεία, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο. Στόχο μας αποτελεί η συντήρηση των έργων που έχουν ήδη γίνει και αρέσουν στους πολίτες.

- Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η Νέα Σμύρνη δεν αποτελεί προορισμό για τους υπόλοιπους Αθηναίους, όπως άλλες, πιο γνωστές, περιοχές της Αττικής. Συμφωνείτε με αυτό; Αν ναι, είναι κάτι που θέλετε να αλλάξετε, να προσελκύσετε δηλαδή όλο και περισσότερους πολίτες ή είναι γίνεται εσκεμμένα με σκοπό να χαίρονται την πόλη πρώτα οι Νεοσμυρνιώτες;

Η Νέα Σμύρνη σαφώς και αποτελεί προορισμό για επισκέπτες από τους υπόλοιπους δήμους. Είναι μια γειτονιά για όλους. Η πλατεία είναι γεμάτη από νεολαία. Φιλοξενεί καθημερινά ανθρώπους που την επισκέπτονται από τους όμορους δήμους αλλά και από άλλες περιοχές καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν πολλά πράγματα. Δεν θέλουμε να χαίρονται την πόλη μόνο οι Νεοσμυρνιώτες αλλά όλοι.

Αν σας καλέσουν δήμαρχοι άλλων πόλεων και ζητήσουν τη συμβουλή σας ώστε να γίνει και η δίκη τους πόλη μια απ' τις πιο όμορφες γειτονιές της Ευρώπης, ποια θα είναι τα βασικότερα σημεία στα οποία θα στεκόσασταν;

Να ενισχύσουν το πράσινο στους δήμους τους και τις υποδομές των πλατειών τους και όλα αυτά στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης για το περιβάλλον. Να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Εμείς σε όλα μας τα δημόσια κτίρια δεν χρησιμοποιούμε πετρέλαιο αλλά αέριο και παράλληλα τον δήμο μας διασχίζει το τραμ που είναι φιλικό προς το περιβάλλον μέσο.

- Έχετε σκοπό να αναπτύξετε την πόλη περαιτέρω βάσει τεχνολογίας; Υπάρχει κάτι καινοτόμο το οποίο έχετε προς υλοποίηση πέρα από το ψηφιακό σας μουσείο;

Οι στόχοι μας είναι πολλοί και θα τους υλοποιήσουμε σιγά σιγά στο μέλλον. Εκτός από το ψηφιακό μας μουσείο έχουμε και τον ιστορικό δρόμο, μια δράση που πραγματοποιείται στις αρχές του Οκτωβρίου και φιλοξενεί 6.000 τουλάχιστον άτομα. Στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει και το μουσείο Καραγκιόζη στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει τις φιγούρες του Έλληνα καραγκιοζοπαίκτη Μάνθου Αθηναίου.

- Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία για τη ζωή και την αγορά της Νέας Σμύρνης; Τι εισπράττετε από τις επιχειρήσεις;

Με την ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου των οδών δηλαδή Ομήρου - Παλαιολόγου δημιουργούμε έναν οικονομικό πόλο επιχειρήσεων. Τα στοιχεία είναι καλά αλλά ευελπιστούμε και σε περαιτέρω ανάπτυξη.

- Ποια άλλα σημεία εκτός από την πλατεία αξίζει ο επισκέπτης που έρχεται στη Νέα Σμύρνη να δει;

Οι ομορφιές της περιοχές μας είναι πολλές. Ο επισκέπτης αξίζει εκτός από την πλατεία μας να επισκεφτεί την Εστία Νέας Σμύρνης, τον Πανιώνιο, το Άλσος και την Αγία Φωτεινή.  Το ξυλόγλυπτο Τέμπλο, ο Δεσποτικός Θρόνος και ο Ιερός Άμβωνας που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Ναού, μεταφέρθηκαν με συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας, Ιερέων και κατοίκων, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του «Επάνω Μαχαλά» της Σμύρνης (ο οποίος δεν κάηκε κατά την πυρπόληση της Σμύρνης διότι βρισκόταν σε λόφο) και είναι πανομοιότυπα με αυτά που στεγάζονταν στον αφανισμένο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

40
σχόλια
 1. avatar Kritongr

  Μύθος.... Σιγά την τσιμέντοπλατεία... Σε πολλές πλατείες θα έχουν πάει και ξέρουν αυτοί....

 2. avatar Γιωργος Β

  Δήμαρχε πήγαινε στη Τιμισοαρα της Ρουμανιας να δεις πως είναι οι πλατείες.

 3. avatar Γεώργιος Τσιστρακης

  Η πλατεία είναι βιτρίνα και όμορφη,όμως επισκεφθείτε και τους δρόμους Μαντούβαλου και Σαλτελη, που δεν είναι βιτρίνα, χωρίς φωτισμό, δένδρα χωρίς κλάδεμα,χωματόδρομος, και κανένας υπεύθυνος του Δήμου μας δεν έρχεται για να βελτιωθεί η άλλη όψη της Νέας Σμύρνης

 4. avatar George Gelegenis

  Η διάκριση της Νέας Σμύρνης από τους αναγνώστες του Guardian ως μία από τις δέκα ωραιότερες γειτονιές της Ευρώπης, θα πρέπει κατ\' αρχήν να μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα παρά να απαριθμούμε όλα τα αρνητικά σημεία της Νέας Σμύρνης, που όντως υπάρχουν, και που η δημοτική αρχή πρέπει να επιλύσει κατά το δυνατόν. Να είμαστε ικανοποιημένοι λοιπόν από αυτή την διάκριση και όσο μπορούμε να αποβάλλουμε από τον χαρακτήρα μας συναισθήματα του τύπου \"να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα\", γιατί σε αυτό παραπέμπουν κάποια από τα σχόλια των αναγνωστών...

 5. avatar Anonymous

  Στην ωραιότερη πλατεία της Ευρώπης, το ποσοστό κάλυψης με τραπεζοκαθίσματα, με το που φτιάχνει ο καιρός, ξεπερνά εδώ και χρόνια το 50% (λίγο ακόμη και θα τοποθετηθούν και μέσα στο συντριβάνι, όταν -συχνά- δεν λειτουργεί). Κι όλα τούτα με την αγαστή συνεργασία Δήμου, επιχειρηματιών, αλλά και των πολιτών που προτιμούν να είναι θαμώνες.
  Επομένως, μάλλον δεν ξέρουμε στην Ελλάδα τι θεωρείται πλατεία με ευρωπαϊκούς όρους. Εδώ οι περισσότεροι δεν θα είχαν αντίρρηση να μπουν τραπεζοκαθίσματα ακόμη και μέσα στην Ακρόπολη, προς τέρψη όχι τόσο των τουριστών, αλλά των γηγενών.
  Κάποιος έχει πει ότι η ποιότητα ενός πολιτισμού συναρτάται με την ποιότητα και το εύρος του δημοσίου χώρου.
  Ακατανόητα πράγματα σε μια χώρα που κάθε ενδιαφέρον ελεύθερος αστικός χώρος είναι υποψήφιος για τραπεζάκια σουβλατζίδικου, κάθε φαρδύ πεζοδρόμιο αποτελεί πλέον στεγασμένη επέκταση καφέ, κάθε νόμιμος χώρος πάρκινγκ είναι έτοιμος για να βάλει καφάσια, καρέκλες και άλλα ιδιωτικά οδικά σήματα το από πίσω μαγαζί, περίπτερο, παγωτατζήδικο, μανάβικο, φουρνοκαφέ κλπ. και όπου όλες οι προσιτές όμορφες παραλίες παραχωρούνται -πάλι από δήμους- για κάλυψη κατά 80% με ομπρελοκαθίσματα και χαριτωμένα βαβουρομπάρ. Κι από δίπλα σωροί τα πλαστικά κύπελα, μπουκάλια και άλλα -μη ανακυκλούμενα- σκουπίδια.
  Αλλά πάνω απ\' όλα καλά να περνάμε...

 6. avatar Αν είναι δυνατόν..

  Να μιλάμε για την καλύτερη πλατεία της Ελλάδας ή και της Ευρώπης!! Σχετικά καλή είναι, με πολλές ελλείψεις και αρκετά προβλήματα όμως. Επάνω στην πλατεία υπάρχει μόνο μία μικρή παιδική χαρά κι αυτή για παιδάκια κάτω των 5 ετών. Θα έπρεπε να υπήρχε άλλη μια τουλάχιστον, ακόμα και για μεγαλύτερα παιδάκια, με κούνιες κλπ. Το πάρκινγκ είναι όντως πολύ μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, όπου, αν είσαι μόνιμος κάτοικος και δεν διαθέτεις, πρέπει να πληρώσεις αδρά για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Ανάμεσα στην πλατεία και στο Άλσος, υπάρχει μια γέφυρα, όπου γίνεται τρελό αλισβερίσι με τα ναρκωτικά κι αυτό είναι ένα πρόβλημα χρόνιο και αδιόρθωτο. Είναι όντως μια υπερεκτιμημένη περιοχή, με πολλούς fake ανθρώπους. Πολύ υψηλά ενοίκια, αναίτια. Πολλές ανηφόρες-κατηφόρες, πανάκριβα καταστήματα και πολύ τουπέ, με ύφος 800 καρδιναλίων. Το άλσος είναι αρκετά καλό και όπως αναφέρθηκε είναι πόλος έλξης πολλών αθλητών. Είναι απαράδεκτο όμως να μην έχει ταρτάν εκεί που όλοι τρέχουν. Στο γύρω του δηλαδή. Με αποτέλεσμα να υπάρχει καταπόνηση των γονάτων και όχι μόνο. Σε γενικές γραμμές είναι συμπαθητική περιοχή, ίσως η πιο καλή των νοτίων προαστίων, με όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα όμως, που απαιτείται να διορθωθούν άμεσα. Δήμαρχε, καλά τα πας, μπορείς και καλύτερα. Δώσε κι άλλο ρυθμό. Μην αφήνεις τους λίγους να κάνουν κουμάντο και διόρθωσε, οπωσδήποτε, το πολύ μεγάλο κι έντονο πρόβλημα των ναρκωτικών της γέφυρας. Υπάρχουν και πολλά μικρά παιδιά στην πλατεία και όλα αυτά τα βλέπουν. Keep going..

 7. avatar ΙΕΡΏΝΥΜΟΣ ΜΠΟΣ

  Από τις δέκα ωραιότερες της Ευρώπης!!!!!!!; Νομίζω ότι ήρθε το τέλος του πολιτισμού.....

 8. avatar Ar

  Εγώ προτείνω να πληρώνουν διόδια όσοι θέλουν να επισκέπτονται την Νέα Σμυρνη !

  1. avatar Γρηγοριαδης ιορδανης

   Εννοειτε οτι πρεπει να πληρωνετε διοδια αφου εχουμε την καλυτερη ομορφοτερη πλατεια του κοσμου!!!τοση ζηλεια!!!

 9. avatar Μόνιμος κάτοικος

  Απο την εποχή που εξελέγει ο φίλτατος δήμαρχος υπάρχει μια τεράστια λακκούβα ( απο έργα του ΟΤΕ και απο την πτώση ενός δέντρου πριν χρόνια ) στην γωνία μεταξύ Κωνσταντίνου παλαιολογου και μεγάλου Αλέξανδρου .. μαντέψτε , θα γίνει σημείο ιστορικής σημασίας αν κλείσει δεκΕτια ανοιχτή . Αν μείνει έτσι αλλά τρία χρόνια θα μπει ο Δήμος στα βραβεία Γκίνες .

  Κατα τα αλλά η πόλη ειναι υπέροχη . έχει πολλά έσοδα απο τους πολίτες της , αλλά και πολλά Φαρδιά κατεστραμμένα πεζοδρόμια όπου οι οδηγοί ειναι απαράδεκτοι και παρκάρουν όπου βρουν . Κανένας σεβασμός σε πεζούς , καροτσάκια και συνανθρώπους με κινητικά προβλήματα . Δημοτική αστυνομία δεν υπάρχει . Τροχαία δεν υπάρχει να κόψει κλήσεις και η ομαδα Δίας δηλώνει αναρμόδια για αυτό το σκοπό . Και για να μην γινόμαστε μίζεροι , πιστεύω οτι το βραβείο Γκίνες θα το πάρει η πόλη μας .

 10. avatar Μπαρμπαγιάννης ο μουστακαλέας

  Αυτό που έχει ανεβάσει τη πλατεία είναι το Starbucks. Από τη στιγμή που αφαιρούμε το Starbucks, η πλατεία Νέας Σμύρνης επιστρέφει στο 1821, και ο κοινωνικός παλμός είναι συντονισμένος με τη Κουτσή Μαρία και το Νικηταρά τον Τουρκοφάγο. Βγάλτε τις ψησταριές, ωρέ!

 11. avatar Mik40

  Για τον επισκεπτη αλλα και τον τουριστα ειναι πραγματι ολα ομορφα στην πλατεια αλλα ο μονιμος κατοικος της Ν.Σμυρνης νοιωθει οτι ζει μεσα σε μια φασαριουπολη.Με τα μηχανακια να γκαζωνουν μερα νυχτα την Ε.Βενιζελου, με το αδιαχωρητο που δημιουργουνται στα πεζοδρομια, με τα ανυποφορα ντεσιμπελ κατα τη διαρκεια των Ιωνικων γιορτων το καλοκαιρι που αρχιζουν με τις δοκιμες των μουσικων απο τις τεσσερις καθε απογευμα, με τις πολυοροφες πολυκατοικιες που μας κρυβουν τον ηλιο και εμποδιζουν τον αερα, με την ανεπαρκεια των καδων των απορριματων, με την αποψιλωση του Αλσους για την κατασκευη ξυλοοικηματων, με τις σπασμενες πλακες των πεζοδρομιων, η δημοτικη αρχη δεν πρεπει να επαναπαυτει στους επαινους ( και μπραβο της ) αλλα να μεριμνησει ωστε η διαβιωση των Νεοσμυρνιωτων να γινει πιο ανθρωπινη. Οπου μπορει και υποχρεουται να παρεμβει.Και αυτη η δημοτικη αρχη μπορει. Φτανει να το προγραμματισει..

 12. avatar Mofos

  Πράγματι είναι η μεγαλύτερη πλατεία εν Ελλάδι.Όχι της Κέρκυρας που έγραψε κάποιος γιατί της Κέρκυρα είναι πάνω από την μισή έκταση παρτέρι με γκαζόν.

 13. avatar Εξωγήινος…

  Όντως έτσι είναι. Εγώ έχω γυρίσει όλο το σύμπαν, και ομορφότερη πλατεία από της Νέας Σμύρνης δεν είδα πουθενά!!

 14. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Σχόλιο βλακα που το πειράζουν οι αφίσες και τα γκράφιτι σε 5.4.3.2.1.

 15. avatar LYGKOS KONSTANTINOS

  Ο χαρακτηρισμός αυτός...ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχυ και η δημοτική μασ αρχή, θα πρέπει τώρα ακ\'όμ απερισσότερο να δραστηριοποιηθεί στον τομέα καθαριότητα, αστυνόμευσης απο τουσ πλανωδιους, σ εβάρος των επιχειρ\'ήσεων, που πληρώνουν πολύ μεγάλα ενοίκια.
  Κύριε Δήμαρχε, μιλάτε για την αναβάθμιση της Ομήρου και μπράβο σας, αλλά και η υπόλοιπη Ομήρου απο τον αριθμό 1 έως τον αριθμό 40, θα πρέπει να ενταχθεί στο σύνολο τησ αναβάθμισης!
  Μία βόλτα εαν κ\'άνετε, νομίζετε ότι διασχίζοντας το υπόλοιπο κομμάτι της Ομήρου, ότι βρίσκεσαι σε άλλη περιοχή.
  Η ανακατασκευή και της υπολοίπου οδού, ΟΜΉΡΟΥ, θα αναβαθμίσει ευρύτερα την περιοχή συνολικά και θα δώσει νέα οικονομική και εμπορική ώθηση στο Δήμο μας ευρύτερα.
  Εχετε κάτι, να μας πείτε για αυτό το κομμάτι της Ομήρου ?
  Η εγκατάλειψη της είναι ολοφάνερη εαν την διασχίσεις μέρα αλλα και την νύχτα χωρίς επαρκή φωτισμό ..κλπ..κλπ. και όχι μόνον !

 16. avatar γκεημ οφ θρονς

  Διαθέτουμε την ωραιότερη πλατεία της Ελλάδας, για να μην πω της Ευρώπης....ειπε ο δημαρχος που δεν εχει βγει ποτε εκτος ελλαδας...

 17. avatar Βλημα???

  Οι επισκέπτες λοιπν να τα βάλουνε στο παρκινγκ. Εμείς που μένουμε εδώ που να τα βάλουμε τα αυτοκινητα στο πάτο σου? Παίρνεις λοιπόν το αυτοκίνητο σου από πλαστήρα με παλαιολογου κάνεις τις δουλειά σου στην ν Σμύρνη πες μου πώς ξαναγυρνας... θα σου πω εγώ πρέπει πρώτα να Πας στην Καλλιθέα να περάσεις ν Σμύρνη έτσι όπως την εχουνε κάνει κάποιοι τρομεροί συγκοινιωλογοι. Και βέβαια μην ξεχάσουμε τον τρομερό ποδηλατοδρόμο που μας χαρίζει ο δήμαρχος μας 300 μέτρα από την μέση στις παλαιολογου μέχρι τέλους ομηρου και πάλι πίσω. Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι γυρω γυρω από την πλατεία λες και η ν Σμύρνη είναι γυρω από την πλατεία, τα σπασμένα πεζοδρόμια οι ανύπαρκτες ράμπες αναπήρων, τα αυτοκινητα παν στα πεζοδρόμια, τα αυτοκινητα να σταματά να μέσα στην μέση του δρόμου να αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς να υπάρχουν κάπου να κάνουν στάση, τα πενταβρωμικα συντριβάνια που έχουν νεκρά περιστέρια μέσα. Ναι λοιπν είναι η ομορφότερη γειτονιά λίγο πιο πάνω από την φες στο Μαρόκο που στα γαϊδούρια μαζεύουν τα σκουπίδια και απο πισω αυτά χεζουν.

 18. avatar ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΗΣ

  δεν εχουν παει μαλλον σε αλλες χωρες της ευρωπης για να δουν αλλες πλατειες.

 19. avatar HISTORY

  Μήπως θα έπρεπε να θυμίσουμε ότι η πλατεία από χωράφι που ήταν με περιμετρικά ασφαλοστρωμένους δρόμους, πήρε την σημερινή της μορφή επί Δημαρχείας ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ;

  1. avatar ΚΩΣΤΑ ΝΤΙΝΟΣ

   ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ !!!!
   ΑΥΤΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ....ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ !!!!

 20. avatar Περικλής ο νεότερος όχι του 4π.χ.

  Σιγά να μην είναι και του κόσμου, πλάκα μας κάνεις εσύ που έγραψες τον τίτλο; Έχεις ταξιδέψει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης; Το διαβάζουν και οι αγράμματοι που με τις παρωπίδες που έχουν στα μάτια
  δημιουργούν θεωρίες συνωμοσίας και πιστεύουν ότι είμαστε εμείς και άλλος κανείς....

Παρακαλούμε περιμένετε ...