Ομόνοια. Μία από τις γνωστότερες πλατείες στην Ελλάδα αλλά και την Αθήνα. Στις δεκαετίες που πέρασαν την συνδέσαμε με δεκάδες γεγονότα, είναι το σημείο συνάντησης αμέτρητων ανθρώπων, ο τόπος των πανηγυρισμών σε νίκες και θριάμβους ελληνικών ομάδων αλλά και της Εθνικής Ελλάδος.

Άλλαξε εμφάνιση πολλές φορές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία ενός ακόμα λίφτινγκ.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η δημοφιλία της χάθηκε. Οι αισθητικές επεμβάσεις των προηγούμενων ετών αλλά και η γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση μετέτρεψαν την άλλοτε λαμπερή πλατεία σε μία σκιά του εαυτού της.

Βρώμικη, παρατημένη, κατεστραμμένη σε πολλά σημεία, με άσχημες μυρωδιές και σκουπίδια. Μία πλατεία που πολλοί τη διασχίζουν αλλά ελάχιστοι θέλουν να σταθούν ή να την παρατηρήσουν.

Κι όμως μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή εικόνα της, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που κατάφεραν να τη δουν διαφορετικά. Να ψάξουν τις χαραμάδες της ασχήμια της και να εντοπίσουν το ρομαντισμό, την ομορφιά, τη διαφορετικότητα που κρύβει στα σπλάχνα της αυτή η ιστορική πλατεία.

Είναι η ομάδα των «Ομόνοια Λόβερς». Οκτώ άνθρωποι που αποφάσισαν να αποτυπώσουν σε 30 φωτογραφίες αυτό που είδαν και να το παρουσιάσουν στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Petit Paris d’ Athenes» που θα γίνει στο Μπάγκειον από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου μέχρι την 1 του Δεκέμβρη. 

Η ομάδα των «Ομόνοια Λόβερς» αποτελείται από δύο φωτογράφους, δύο γραφίστες, δύο καλλιτέχνες έναν φαρμακοποιό και έναν μεταφραστή.

Χρησιμοποίησαν μηχανές με το παραδοσιακό φιλμ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ακόμα και κινητά τηλέφωνα για να συλλάβουν με τη ματιά τους αυτό που οι περισσότεροι αδυνατούμε να δούμε όταν διασχίζουμε το κέντρο της Αθήνας.

Όλα ξεκίνησαν δέκα χρόνια πριν,  όταν ο Στράτος Νεσλεχανίδης -ένας από τους δύο φωτογράφους της παρέας – έβγαλε μία φωτογραφία δύο νέων ανθρώπων να φιλιούνται στις σκάλες του ΗΣΑΠ της Ομόνοιας.

Την ανέβασε στα social media με hashtag #ομόνοια_λόβερς. Αυτό ήταν η αφορμή να γεννηθεί η ιδέα μιας φωτογραφικής ομάδας και οι 8 φίλοι ξεκίνησαν να τραβούν φωτογραφίες, στιγμές της Αθήνας με την Ομόνοια στο κέντρο της.

Ο Βαγγέλης Γκραβαρίτης, ένας από τους δύο γραφίστες της ομάδας δημιούργησε το λογότυπο.

Σύμφωνα με όσα είπε στο newsbeast.gr το λογότυπο τους έχει τον κύκλο που συμβολίζει την πλατεία της Ομόνοιας, το «λ» που συμβολίζει το «λόβερς» από το όνομα της ομάδας, ενώ ως αισθητική το συνδέσει τόσο με το σήμα της ειρήνης αλλά και με το σήμα της αναρχίας καθώς όπως λένε τα μέλη της ομάδας, η πλατεία είναι ένα μέρος με ιδιαίτερους και πολλές φορές δικούς της κανόνες που δεν συμβαδίζει με αυτούς του υπόλοιπου κέντρου.

Η Ομόνοια γι αυτούς είναι κάτι άναρχο από την άποψη των αντιθέσεων τόσο του κόσμου που τη διασχίζει όσο και των καταστάσεων γύρω από αυτήν.

Και παρά το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας ζούνε ή εργάζονται γύρω από το κέντρο της Αθήνας και είναι ρεαλιστές, βλέπουν όλα τα άσχημα που βλέπει ο κάθε ένας από εμάς που το διασχίζει, έχουν αποφασίσει να στραφούν μακριά από το προφανές. Εξάλλου όπως δηλώνουν στόχος είναι στον επισκέπτη της έκθεσης να παραχθεί συναίσθημα. Να καταλάβει ο κόσμος πως υπάρχει και η άλλη πλευρά της πόλης.

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν ενώ το ωράριο είναι καθημερινά από τις 17:00 ως τις 21:00 εκτός από αυτή την πρώτη ημέρα των εγκαινίων την Παρασκευή 22 του μήνα που θα ξεκινήσει στις 18:30.

Την ομάδα «Ομόνοια Λοβερς» αποτελούν οι: Στράτος Νεσλεχανίδης, Βαγγέλης Γκραβαρίτης, Αλέξανδρος Σούλτος, Νίκος Σωτηρόπουλος, Μιχαήλ Τσαβίδης, Νίκος Μαλιάκος, Γιώργος Καψαλάκης και Νίκος Τας.