11
loading

Αν κάποτε όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη, στις αρχές του περασμένου αιώνα και μέχρι και τη δεκαετία του '90 όλοι οι δρόμοι της Αθήνας οδηγούσαν στην πλατεία Ομονοίας και πιο συγκεκριμένα στο φαρμακείο του Μπακάκου.

«Θα σε περιμένω στου Μπακάκου» έλεγαν οι Αθηναίοι κι έτσι απλά, χωρίς πολλά πολλά και χωρίς περαιτέρω οδηγίες το ραντεβού είχε κλειστεί. Το ιστορικό φαρμακείο του Μπακάκου στην πλατεία Ομονοίας υπήρξε για πολλές δεκαετίες σημείο αναφοράς των Αθηναίων αλλά και επισκεπτών της πόλης.

Το φαρμακείο που ίδρυσε ο Πέτρος Μπακάκος το 1917 με το χημικό Ανδρέα Σακαλή, έγινε το πιο αναγνωρίσιμο σημείο στο κέντρο της Αθήνας. Παλιοί και νέοι Αθηναίοι αλλά και επισκέπτες της πόλης, έδιναν εκεί τα ραντεβού τους.

Η περιοχή της Ομόνοιας εκείνα τα χρόνια δεν είχε την εικόνα που έχει σήμερα. Έμενε κόσμος, τα μαγαζιά δεν είχαν λουκέτο και τα προτιμούσαν για τις χαμηλές τους τιμές. Στις αρχές του 19ου αιώνα η πλατεία ήταν σημείο αναφοράς της κοσμικής κίνησης της πόλης αφού περιμετρικά της πλατείας βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά ξενοδοχεία αλλά και καταστήματα.

omonoia2Με «μηδέν» διαφήμιση, το πενταώροφο φαρμακείο του Μπακάκου είχε φθάσει, τη δεκαετία του ’50, να εξυπηρετεί έως και 5.000 πελάτες την ημέρα. Η προνομιακή θέση του φαρμακείου, αφού βρισκόταν στην καρδιά της πόλης βοήθησε πολύ σε αυτό. Είχε αρκετούς έμπειρους φαρμακοποιούς, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που συνέρρεε στο κατάστημα.

Εκείνα τα χρόνια μάλιστα τα φάρμακα τα έφτιαχναν οι ίδιοι με συνταγή του γιατρού που έγραφε τις ουσίες. Ο πελάτης άφηνε τη συνταγή και πήγαινε την άλλη μέρα και έπαιρνε το φάρμακο.

scan2

Γρήγορα η φήμη του θα ξεπερνούσε τα σύνορα της χώρας και θα απλωνόταν μέχρι και την Αμερική. Ακόμα και ξένοι ειδικοί, έμεναν με το στόμα ανοιχτό όταν αντίκριζαν το πολυώροφο κτίριο.

«Παράδειγμα προς μίμησιν δια την Αμερικήν όσον και δια την Ευρώπην αποτελεί το Φαρμακείον Μπακάκου», θα δήλωνε εντυπωσιασμένος ο  εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας του ΟΗΕ, όταν αντίκρισε για πρώτη φορά την επιχείρηση.

Ξεκινώντας με κεφάλαιο 55.000 δραχμές, οι δύο συνέταιροι ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν όχι απλά ένα παραδοσιακό φαρμακείο, αλλά ένα πρωτοποριακό φαρμακείο δυτικοευρωπαϊκών προδιαγραφών, το οποίο θα πρόσφερε στο κοινό του ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο Πέτρος Μπακάκος ήθελε να παρακολουθεί ανελλιπώς τις τρέχουσες εξελίξεις στη Φαρμακευτική για αυτό και υπήρξε συνδρομητής σε πολλά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού.

scan1

Πρεσβεύοντας δε ότι οι πρωτοποριακές προσπάθειες δεν μπορούν να προέρχονται από ένα μόνο άτομο, από έναν μόνο δημιουργό, δεν δίστασε να συνεργαστεί με γνωστούς επιχειρηματίες, στους οποίους προσφέρει με ενθουσιασμό και επιμονή προσωπική εργασία και κυρίως την πολύτιμη πείρα του.

Η επιχείρηση δεν θα αργούσε να ευημερήσει και να σταθεί επάξια απέναντι σε άλλα παραδοσιακά φαρμακεία της Αθήνας, όπως το φαρμακείο του Μαρινόπουλου στα Χαυτεία.

Το 1921 η επιχείρηση μετατράπηκε σε «Ανώνυμη Εταιρεία». Ο Ανδρέας Σακαλής δεν θα προλάβει να δει την εξέλιξη γιατί θα φύγει από τη ζωή στις αρχές του 1920.

8124

Σε συνεργασία με κορυφαίους επιχειρηματίες, η εταιρεία το 1935 συμμετέχει στην δημιουργία πρωτοποριακών για την εποχή επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών είναι η Φαρμακοβιομηχανία Μινέρβα, η Sanitas, η ΕΒΙΟ, Η ΒΙΟΡΥΛ κ.α.

Η εντυπωσιακή αλλά και η υποδειγματική οργάνωση της επιχείρησης θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την Ευρώπη και την Αμερική και φυσικά δεν θα αργήσουν και τα εκτενή αφιερώματα στο φαρμακείο των Αθηνών.

Παραδοσιακά τα φαρμακεία της εποχής αποτελούσαν πόλο έλξης διακεκριμένων Αθηναίων, οι οποίοι συγκεντρώνονταν για να συζητήσουν και να προβληματισθούν. Το φαρμακείο Μπακάκου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Οι δε πολιτικές απόψεις του Μπακάκου, ο οποίος, αν και καταγόταν από την παραδοσιακά βασιλόφρονα Λακωνία, από νωρίς τάχθηκε στο πλευρό των Βενιζελικών, θα προσέλκυαν επώνυμους Βενιζελικούς και ανθρώπους των γραμμάτων. Ανάμεσα στους διακεκριμένους επισκέπτες, οι οποίοι στο χαμηλοτάβανο πατάρι του Μπακάκου  συζητούσαν για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ήταν ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Κωστής Θεοτόκης, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, με τους οποίους ο ιδρυτής διατηρούσε φιλική σχέση.

Ο ιδρυτής του θα υιοθετούσε ευφάνταστους τρόπους για να προβάλει τα εμπορεύματά του. Ενδεικτική ήταν η διανομή στους πελάτες ημερολογίων τσέπης κατά την περίοδο των εορτών. Αρκετά δε από αυτά ήταν αρωματισμένα, πολύ πριν ακόμη η επιστήμη του μάρκετινγκ αναδείξει την καθοριστική σημασία των οσμών στην διαμόρφωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς, τα οποία εξαφανίζονταν πριν ακόμη φθάσει η Πρωτοχρονιά.

Με το θάνατο του Πέτρου Μπακάκου, το 1956 σε ηλικία 76 ετών, τα ηνία αναλαμβάνει ο ανιψιός του, καθότι ο ίδιος ο ιδρυτής δεν είχε παιδιά, Δημήτρης Μπακάκος, ο οποίος θα συνεχίσει το δημιουργικό έργο του προκατόχου του.

IMG_6924

Σήμερα, το ιστορικό φαρμακείο, παραμένει οικογενειακή υπόθεση, με την τρίτη γενιά σε δράση, με επικεφαλής τον Γεώργιο Μπακάκο, ο οποίος διαδέχθηκε το θείο του Δημήτρη, το 2000.

Η νέα γενιά έπρεπε να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις προκειμένου να παραμείνει η ιστορική εταιρεία ανταγωνιστική. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει το βάρος της στην πώληση καταναλωτικών προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία και την ομορφιά.

Βέβαια, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η μεταφορά του... ραντεβού σε ιδιόκτητο κτίριο λίγα μόλις μέτρα μακριά, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 3, στην πλατεία Ομονοίας, το 2002. Ήταν μια ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση, αφού η πιστή πελατεία του φαρμακείου θα αναγκαζόταν να αλλάξει μια συνήθεια ετών.

IMG_6925

Μάλιστα για περισσότερους από τέσσερις μήνες το προσωπικό του φαρμακείου είχε σχεδόν κατασκηνώσει έξω από την παλιά τοποθεσία για να ενημερώνει τους πελάτες του θρυλικού φαρμακείου που έφταναν εκεί και δεν το έβλεπαν στη θέση του.

Ταυτόχρονα  η επιχείρηση, που έκλεισε φέτος έναν αιώνα λειτουργίας, έχει διευρύνει τις εμπορικές της δραστηριότητες στον τομέα των ιατροφαρμακευτικών και επιστημονικών ειδών και προϊόντων υγείας, ως αντιπρόσωπος μεγάλων οίκων του εξωτερικού, προμηθεύοντας Ιδιωτικούς και Δημόσιους φορείς σε όλη τη χώρα.

Από το πάλαι ποτέ «ραντεβού στου Μπακάκου», περάσαμε στο «ραντεβού στο μετρό». Όσοι κινούνται στο κέντρο δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο σταθμό του Συντάγματος. Βέβαια αρκετοί μεγαλύτεροι σε ηλικία, θυμούνται με νοσταλγία την πλατεία Ομονοίας των περασμένων δεκαετιών, αντιστέκονται και συνεχίζουν να δίνουν τα ραντεβού τους στην πλατεία Ομονοίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Πινόκιο

  Και εγώ απέναντι .

 2. avatar Καμπουρης

  Εχετε γελιο οι δημοσιογραφοι...Γραψατε οτι ηταν βενιζελικος,αλλα το νεο κτιριο που στεγαστηκε, δοθηκε το 1939,οπως λεει κατω απο τη φωτογραφια,δηλαδη επι κυβερνησεως Μεταξα,κατι που βεβαια δεν αναφερεται.Δυο λοιπον οι σκεψεις που ερχονται ταυτοχρονα.Η πρωτη ειναι οτι οι συγγραφεις του αρθρου παλι προσπαθουν να εφευρουν ενα ...αγωνιστη της δημοκρατιας και η δευτερη ειναι πως ο ιδιος ο Μπακακος δεν φαινεται να ειχε ιδιαιτερο προβλημα ακομα και οταν η κοινοβουλευτικη δημοκρατια καταργηθηκε προς χαριν της σωτηριαςτης Ελλαδος....

  1. avatar Σ.Φουντουλάκης

   Συγχέετε άσχετα γεγονότα εδώ. Το γεγονός ότι το κτήριο κατασκευάστηκε επί Μεταξά, σημαίνει ότι του παραχωρήθηκε και από το Μεταξά; Καθαρή σύμπτωση είναι η ημερομηνία κατασκευής του κτηρίου με το ότι έγινε επί Μεταξά.

 3. avatar αχ λουλιτσα

  ραντεβου στου μπακακου....
  παλια....
  αμα ηταν επαγγελματικο .. καβατζωνες καμια ασπιρινη..... απο διπλα...
  αμα ηταν πονηρο.... ψωνιζες του διαμαντη τον σκουφο....απο διπλα...
  οργανωμενη ζωη...
  τες πα ... σημερα οσοι ειμαστε τρεντυ στελνουμε στα μωρα συντεταγμενες.... δε ταχεις δει πως περπατανε χαμενα στο διαστημα κρατωντας το κινητο σα πυξιδα..;;;
  Υγ:εγραψα μοβ λατρεια μου ενα ρεκβιμ στην ομονοια πλατεια και εννοια που αρμοζει στα γκρης αλλα κοπηκε...
  βλεπεις μοναδικη μου αγαπη σημερα βαρδα λογοκρισιας δεν κανει της πιπιλας ταγγόνι,αλλα η ιδια η εξοχοτης της, η φωτισμενη ,αυτοπροσωπως......

  1. avatar αχ λουλιτσα

   16:00το αγγονι της πιπιλας που κοβεται για παρτη μου .....απεχωρησε....
   φυσηξε βαρδαρης και καθαρισε......το λογοκαθαρτηριον !!!!
   λυτρωσης.....
   αναφωνησε λοιπον τριπαξ μεθ εμου συντροφε
   αερα αερα απεδρα η χολερα......
   χιπ χιπ χιουρέι..(. τριπαξ)

 4. avatar Πινοκιο

  Είναι πολύ όμορφα στην Ομόνοια !!!!!!

 5. avatar αχ λουλιτσα

  καθε ελλειποβαρες ενεργουμενο,που φαντασιωθηκε δημαρχος της αθηνας ,και χαρη στο κομματικο μηχανισμο και τους αυτοχειρες ψηφοδοτες εκλεχτηκε,θεωρησε υψιστη υποχρεωση να αφησει την φαιδρη του παρεμβαση ,αναλογη και του φαιδρης του υποστασης ,σαυτη την καθιμαγμενη αλανα πλατεια ξεφωτο.....φυσικα δαπαναις δημοτων του, και εννοειται οχι μονο των αυτοχειρων... κομματικα υπακουων
  Εγω συντροφε (απο περισσο και κατω)βλεπω μια απολυτη αναλογια μεταξυ των ολιγιστων που διετελεσαν δημαρχοι τα τελευταια εστω 50χρονια [...] με τους εντολοδοχους πρωθυπουργευοντες οσφυοκαμπτες του γκρηχενλαντ γενικως.....οπου τα γαλαζια και πρασινα μπουμπουκια ισοφαριζουν στο μεγαλειο της δρασης τους.
  Κοιτα αυτο το ξεφωτο πως περνα απο καταντια σε καταντια και θαχεις εικονογραφημενη την βραχεια ιστορια του γκρηχενλαντ. του νεοδμητου προτεκτορατου στα νοτια των βαλκανίων......
  υγ:αμα κλεινεις στην ετσι ραντεβου οπως εκλεινε κιο παππους σου δωστο το ρημαδι το σμαρτ με gps και ξοδεφτα για tatoo ρε.....
  Το μοντρερνο γκρηκ στελνει απλα συντεταγμενες...ρε σε ποιον αιωνα ζεις;;ρε

 6. avatar Ελεν

  Μακαρι να μπορουσα να ζουσαμε εκεινα τα χρονια. Να μη φοβασαι να κατεβεις στην Ομονοια.

  1. avatar Δημήτρης Καζαντζής

   Δεν έχεις άδικο κοπελιά.
   Έτσι που μας έχουν καταντήσει.. φοβάσαι και την σκιά σου...
   Εχθές έτυχε και πέρασα από κει κοντά 23:00 και ένιωθα τα βλέμματα.. αισθάνθηκα ξένος μέσα στη χώρα μου...

   1. avatar πρασινος

    ρε φιλε στην ομονοια με ρωτησε μια γιαγια αν μιλαω ελληνικα ηθελε να βγη στην κανιγγος και ειχε μπερδευτη καθησε στο φαναρι αρχες αθηνας και προσεξε ποσοι μιλανε ξενα και ποσοι ελληνικα

 7. avatar Το όνομά σας

  Εδώ και χρόνια, δίνω ραντεβού στον Χόντο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...