20
loading
Γράφει
ο Νίκος Δεμισιώτης

Η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι μια μεγάλη και πικρή ιστορία. Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια έχει πολλές φορές και την πλάκα του. Αλλά κατά κανόνα είναι μια… μεγάλη και πικρή ιστορία.

Εκεί μέσα θα τα δεις όλα. Και θα τα ακούσεις όλα. Είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, τα μέλη της οποίας δεν δίνουν και πολύ σημασία το ένα στο άλλο και βέβαια δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Αν και στην περίπτωση που παίρνεις καθημερινά το ίδιο μέσο το πιθανότερο είναι πως μετά από καιρό, φυσιογνωμικά τουλάχιστον, οι περισσότεροι κάτι θα σου «λένε».

Αν χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σίγουρα όλες οι παρακάτω κατηγορίες- φυλές ανθρώπων θα σου θυμίσουν κάτι. Πιθανότατα, μάλιστα, κάποιες να λείπουν κιόλας. Σημασία, όμως, έχει να γίνει μια πρώτη καταγραφή του τι συναντάμε κάθε μέρα σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, τρένα, μετρό, και μετά στα σχόλια μπορεί ο καθένας να προσθέσει τη δική του.

Οι αγουροξυπνημένοι

Τους καταλαβαίνεις με το που ανοίγει η πόρτα για να μπουν μέσα. Ξινισμένη μούρη και σηκωμένο φρύδι. Πιθανότατα θα σπρώξουν κιόλας τον μπροστινό τους, σιγοψιθυρίζοντας «έλα, πάρε τα πόδια σου». Μη τους μιλάς. Μη τους κοιτάς. Κάνε πως δεν υπάρχουν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Πιθανότατα δεν έχουν πιει καφέ ακόμα. Άσε να τραβήξει κάποιος άλλος το ζόρι της επικοινωνίας μαζί τους. Θα τους δεις να κάθονται σε μια γωνιά στο λεωφορείο ή τον συρμό και να στηρίζουν το ταλαιπωρημένο κορμί τους πάνω σε κάποιο σταθερό σημείο.

Οι τσαμπουκάδες

Είναι «συγγενείς» με την από πάνω κατηγορία, ωστόσο, αυτοί ακόμα και να μην ασχοληθείς μαζί τους, θα ασχοληθούν αυτοί μαζί σου. Θες δεν θες. «Είναι τώρα αυτή κατάσταση»; Μην απαντήσεις. Είναι ερώτηση- παγίδα. Συνήθως την κάνουν για να βρεθεί κάποιος να πει «τι εννοείται»; Και εκεί ο χείμαρρος ξεχύνεται με όλη του την ορμή. Είναι ικανοί να τα βάλουν ακόμα και με τα χερούλια. Σίγουρα θα τσακωθούν με τους οδηγούς που δεν σταμάτησαν μπροστά τους. Και με τους διπλανούς τους γιατί τους στριμώχνουν. Και με τους απέναντι γιατί δεν ανοίγουν τα παράθυρα. Και τέλος πάντων με οτιδήποτε κινείται και αναπνέει. Χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή.

Οι τσαμπατζήδες

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά ξεχωριστή κατηγορία. Είτε από πολιτική άποψη, είτε από πραγματική ανάγκη, είτε επειδή… έτσι, οι τσαμπατζήδες βρίσκονται παντού. Συνήθως τους καταλαβαίνεις από το διερευνητικό ύφος: «Είναι ελεγκτής αυτός τώρα»; Σπάνια τους εντοπίζεις μακριά από τις πόρτες. Και υπάρχει λόγος. Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ. Ειδικά μετά την εισαγωγή του νέου συστήματος ακύρωσης εισιτηρίων, είναι πρωταγωνιστές εξαιρετικά αστείων σκηνών καθώς τρέχουν να κολλήσουν πίσω από αυτόν που χτύπησε το εισιτήριο, ώστε να περάσουν πριν κλείσουν οι πόρτες. Το γέλιο άπλετο όταν το επιχειρούν και μπροστά τους έχουν κάποιον από τις δύο πρώτες κατηγορίες.

Οι «μυρωδάτοι»

Καλοκαιράκι. Ζέστη. Καύσωνας. Όλη μέρα στη βιοπάλη και το μεσημέρι επιστροφή στο σπίτι. Ο ιδρώτας δημιουργεί προβλήματα. Οσμής. Ειδικά αν ο «δράστης» έχει να κάνει μπάνιο 2-3 ημέρες. Συνήθως θα τους καταλάβεις (αν είσαι μακριά και δεν τους μυρίσεις) επειδή όσο πήχτρα κι αν είναι το λεωφορείο ή το τρένο, εντελώς τυχαία τριγύρω τους έχει δημιουργηθεί ένα μικρό κενό. Ο γραφών είχε την εξαιρετική τύχη για περίπου δυο χρόνια να συνταξιδεύει σχεδόν καθημερινά στο τρόλεϊ του δρομολογίου 13 από την Λαμπρινή μέχρι το κέντρο της Αθήνας, με μια... μικρή θεά, ηλικίας περίπου 70 ετών, η οποία είχε πάντα στην τσάντα της ένα αποσμητικό σώματος. Κανένας δημοσιογράφος, όσο καλός και να είναι, δεν μπορεί να περιγράψει τι γινόταν κάθε φορά που ψέκαζε κάποιον!

Οι… θέλω να κάτσω οπωσδήποτε

Έχετε δει ποτέ ιπποδρομίες; Τη στιγμή της εκκίνησης δεν ανοίγουν ξαφνικά οι πόρτες μπροστά από τα περήφανα άλογα και αυτά με όση δύναμη έχουν αρχίσουν να τρέχουν προς τα μπροστά; Ε αυτό! Είναι οι άνθρωποι που θα περάσουν από πάνω σου, αν χρειαστεί, προκειμένου να φτάσουν πρώτοι, στο ελεύθερο κάθισμα. Οι καλύτεροι αυτής της κατηγορίας- φυλής είναι αυτοί που όχι απλά δεν ζητάνε συγγνώμη αλλά σου λένε, την ώρα που σε σπρώχνουν, «κατσ’, κατσ’ κατσ’, λίγο»!

Οι ομιλητικοί

Τόσα χρόνια μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ως ένας περήφανος αρνητής του αυτοκινήτου), έχω ακούσει για το πώς χώρισε η Μαρία που έκανε τον Πέτρο... τσακωτό. Πως η Μαίρη έκανε αγοράκι αν και η καημένη ήθελε κοριτσάκι. Πως ο σπιτονοικοκύρης του κυρ. Νίκου θέλει αύξηση και αυτός σκέφτεται να φύγει. Πως η κυρά Πόπη το Σάββατο από την λαϊκή θα πάρει ψάρι να κάνει, γιατί έχουν καιρό να φάνε στο σπίτι ψάρι και αυτό, διατροφικά μιλώντας πάντα, δεν είναι σωστό. Επίσης, έχω ακούσει τον Γιάννη να τσακώνεται με κάποιον ξάδερφο από το χωριό γιατί του «πάτησε» τα χωράφια και αν έρθει εκεί θα δει τι έχει να γίνει, «άντε να πούμε»! Και όλα αυτά χωρίς κανένα κόπο. Οι πρωταγωνιστές φωνάζουν. Με όλη τους την ψυχή. Σα να είναι στο σπίτι τους ένα πράγμα.

Οι πολιτικοί (παρέα με τους οικονομολόγους)

Τσίπρα γατάκι. Μητσοτάκη τυχαίε. Τραμπ «πουθενά». Πούτιν αστείε. Αν έχετε τα κότσια μπείτε σε ένα λεωφορείο πρωί- πρωί. Όλο το «ανφάν γκατέ» της πολιτικής βρίσκεται εκεί και σας περιμένει. Τι θέλετε; Πολιτική ανάλυση; Την έχουμε. Οικονομική ανάλυση; Εύκολα. Τίποτα δεν μένει ασχολίαστο. Με ύφος περισπούδαστο. Σοβαρό. Θυμωμένο. «Δώσε μου εμένα την καρέκλα για μια εβδομάδα, δεν θέλω περισσότερο, και θα δεις πως θ’ αλλάξουν όλα»! Όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και αν δεν έχεις δει τη συζήτηση στη βουλή το προηγούμενο βράδυ, ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει εφημερίδες μια μικρή διαδρομή αρκεί για να μάθεις τα πάντα. Και με δωρεάν ανάλυση του τι πρέπει να γίνει για να βγει ο πλανήτης από το αδιέξοδο. Κι αυτό το ρημάδι το δρομολόγιο δεν λέει να τελειώσει

Οι αθλητικογράφοι

Αγαπημένη μέρα η Δευτέρα. Ειδικά μετά από κανένα ντέρμπι. Δεκάδες μικροί Αλέφαντοι κατακλύζουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχασε η ομάδα. Και βέβαια έχασε. Αφού δεν έπιασε το… ροτεϊσο. Το τρανζίσιο δεν λειτούργησε. Το 3-5-2 δεν ταιριάζει σαν σύστημα στην ομάδα γιατί κουτουλάνε ο ένας με τον άλλο στο κέντρο. Ομηρικοί καυγάδες ακόμα και από απόσταση. «Άσε ρε μεγάλε, που θα μας μάθεις μπάλα» λέει, αυτός που είναι πίσω σου και σηκώνει αγανακτισμένος το χέρι για να δείξει τον άλλο που είναι σε απόσταση 3-4 ατόμων και ο οποίος άρχισε την κουβέντα. Ακόμα και τα φανάρια, που τώρα τα έπιασε να είναι όλα κόκκινα, φαίνεται πως είναι εναντίον σου.

Οι «πέφτουλες»

Ρε φίλε, αλήθεια τώρα, «κοπέλια, μου χαρίζεις το ονοματάκι σου», ενώ είμαστε σαν σαρδέλες ο ένας πάνω στον άλλο, στις 8:30 το πρωί; Αλήθεια; Και καλά εσύ το πιστεύεις, εμείς οι υπόλοιποι τι φταίμε; Κανένα έλεος, δηλαδή; Και όσο δεν του μιλάει η κοπελιά, τόσο να επιμένει. Και τόσο γέλιο να χαρίζει σε όλους τους υπόλοιπους που παρακολουθούν την απέλπιδα προσπάθεια του να έχει κάποιο «κέρδος» το πρωινό δρομολόγιο

Τα «ζόμπι»

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια φυλή που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Είτε βρίσκονται μέσα σε κάποιο μέσο, είτε όχι, ένα και το αυτό. Δεν μιλάνε, δεν λαλάνε, δεν αναπνέουν, δεν κινούνται. Κολλημένοι πάνω στο τάμπλετ, ή στο smartphone. Με τ’ ακουστικά στ’ αυτιά. Κανείς δεν μπορεί να τους ενοχλήσει. Κανείς δεν μπορεί να ταράξει την μακαριότητά τους. Είναι σαν τον στίχο του Τερλέγκα «έφτιαξα δικό μου κόσμο, όπως οι τρελοί, και χωράω εγώ μόνο, κι είμαστε πολλοί». Όχι τίποτε άλλο, αλλά χάνουν και όλο το πανηγύρι με τις παραπάνω κατηγορίες συνεπιβατών.

Οι μη μου άπτου

Πήχτρα ο συρμός. Ο ένας πάνω στον άλλο κι εσύ προσπαθείς να κρατηθείς από κάπου για να μην πέσεις και συμπαρασύρεις μαζί σου τους πάντες και πέσετε όλοι σαν καλοστημένο ντόμινο. Και ακουμπάς την κυρία. Τι πιο φυσιολογικό; Και σε κοιτάει με ύφος δολοφονικό. Σα να της έχεις σκοτώσει τη μάνα, αφού την έχεις βιάσει πρώτα. Ευγενικός εσύ, ζητάς συγγνώμη. «Τι συγγνώμη κύριε μου; Δεν βλέπετε που πάτε»; και να καταριέται μετά την ώρα και τη στιγμή που πήρε το τρένο και όχι κάποιο ταξί, αφού «εδώ μέσα είναι στοιβαγμένοι σα ζώα». Καλώς ορίσατε στα Μέσα ΜΑΖΙΚΗΣ Μεταφοράς, μαντάμ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar ημουν

  σε λεωφορειο για τον υπεραστικο κτελ. μεσα μπολικοι εγχρωμοι, εισητηριο δεν βαρουσαν, μπηκαν ελεγκτες και ζητουσαν εισητηρια απο ελληνες μονο. ενω δυστυχως ειχα κτυπησει το εισητηριο μου, δεν τους το εδειξα, μου ζητησαν εξηγησεις κατι για γραμμα του νομου, τους εχωσα τετοια μπινελικια που φοβηθηκαν και κατεβηκαν απρακτοι απο το λεωφορειο. απο τοτε δεν ακυρωνω εισητηρια..

 2. avatar tuti fruti.

  Όλα τα είδη φρούτων στα σαρδελοΜΜΕ. Η αποθέωση του γραικύλου
  νταβανολαλάκα σε συνδυασμό με την πολυπολιτισμική βόχα.

 3. avatar Μπαχαχαχαχαχαχααχαχαχχα

  Τις κομπλέξες με τα γυαλιά ηλίου μέσα στο μετρό ξεχάσατε, που
  υποφέρουν απο αγοραφοβία οι δύστυχοι ή γιατί τους στραβώνει
  το λαμπρό τους μέλλον.

 4. avatar Ο Μεσημερας

  Καλοκαιρι πηχτρα στους λαθρο, Πακισταν,κτλ το λεωφορειο,, και να ειναι η πιο αποπνιχτικη ατμοσφαιρα απο την extreme μασχαλιλα λογου των καυτερων που τρωνε και απλυσιας. Μεχρι την επομενη σταση στα μισα,εχεις λιποθυμησει..
  Οποιος πιστευει το αντιθετο θα πρεπει να ζει στον δικο του φαντασμενο κοσμο..

  .

 5. avatar Ε όχι και δημοσιογράφοι, απλά έκθεση πολιτικών ιδεών.

  Μια τεράστια κατηγορία είανι τα ζάκια και άλλη μία οι επαίτες. Προφανώς αυτές οι 2 κατηγορίες που όλοι ζούμε στον ηλεκτρικό δεν τον αγγίζουν ή τις κρύβει για να το παίξει προοδευτικουράτος το παιδί που έγραψε το παραπάνω "άρθρο". Κατα τα άλλα κολοκύθια τούμπανο το άρθρο.

 6. avatar Γιάννης

  Πριν πενήντα χρόνια ήταν λίγο διαφορετικές οι φυλές,υπήρχαν όμως:)

  Στα παλιά λεωφορεία ο καθένας μια ιστορία,
  είν’ η φτώχεια εισιτήριο κι η ουρά ένα μαρτύριο.
  στην ουρά γίνονται φίλοι μοδιστρούλες κι υπάλληλοι,
  οικοδόμοι και ραφτάδες, μόρτες και πορτοφολάδες.

  Πρόσωπα χλωμά σαν άστρα, σαν λουλούδια μαραμένα,
  που τα κόψαν απ’ τη γλάστρα και τα στέλνουν `δω κι εκεί,
  χέρια βρωμικα και τίμια που αν δεν ξέρουνε να γράφουν,
  δώδεκα πανεπιστήμια έχουν βγάλει στη ζωή.

  Στα παλιά λεωφορεία στριμωξίδι, φασαρία,
  και πικρή φιλοσοφία για την άδικη ζωή,
  μοιάζει, φίλε, αυτός ο κόσμος με παλιό λεωφορείο
  κι οι ανθρώποι ένα φορτίο που το σέρνει εδώ κι εκεί.

  Δύσκολο, πικρό ταξίδι, φασαρία, στριμωξίδι,
  ποιος, στ’ αλήθεια, θα μπορέσει τ’ αλλουνού να φάει τη θέση,
  τούτη η θέση είναι δική μου, ο χαμός σου είναι η ζωή μου,
  η ζωή σου ο θάνατός μου στο λεωφορείο του κόσμου.

  Δε σ’ αντέχω άλλο κόσμε, μ’ έχεις δέσει και με σέρνεις,
  μια χαμογελάς, με δέρνεις με το γέλιο, με το δάκρυ,
  δε σ’ αντέχω άλλο κόσμε, σ’ έχω πιει, σ’ έχω χορτάσει
  και η πίκρα σου έχει φτάσει μέχρι των χειλιών την άκρη.

  Δε σ’ αντέχω άλλο κόσμε, πίκρα πίκρα σε μαζεύω,
  δε σ’ αντέχω άλλο κόσμε, κάνε στάση να κατέβω.
  Σώτιας Τσώτου.

 7. avatar Eirinouka

  Μα τι ωραίο κομμάτι!Πόσο όμορφα έχει αποτυπωθεί η ζωή μας η καθημερινότητα μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς......

 8. avatar dion.gian

  αυτοι που πιανουν θεση για τις σακουλες τους κ θεωρουν οτι τα ψωνια τους θελουν ξεκουραση κ οχι εσυ που σχολασες πριν λιγο

 9. avatar ΙΚ

  Προφανώς ο συντάκτης δεν χρησιμοποιεί ΜΜΜ. Εκτός από τους τζαμπατζήδες και τους μυρωδάτους όλα τα άλλα είναι στη φαντασία του

 10. avatar Realistic

  Επίσης άστεγοι που λόγω της κατάστασης τους δεν έχουν πλυθεί, ενίοτε υπό την επήρεια αλκοόλ και έχοντες κατουρηθει επάνω τους όζουν λίαν. Στον ηλεκτρικό κυρίως.....

 11. avatar Δυσήνιος

  Και τους κουρασμένους... αυτούς που όντας καθήμενοι, απλώνουν την ποδάρα τους στο απέναντι άδειο κάθισμα προκειμένου να ξεκουράστουν λιγάκι...
  Έλεος

 12. avatar Αλεξης ο μπεκρης

  τους καθημερινους κλεφτες ξεχασατε και τους ναρκομανεις και αυτους που το παιζουν ζητιανοι....για να κλεψουν, συνηθως βουλγαρο[...]. σλαβοι, ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ, λαθρο

  1. avatar Rotten

   Περιμένω με αγωνία άρθρο για τις φυλές των ιντερνετικων σχολιαστών.....

  2. avatar Yiannisg

   Αλέξη +10000 στο σχόλιο σου!!!!
   Καλό το ρεπορτάζ αλλά του ξέφυγαν αρκετά.
   Το πιο σημαντικό κατά εμέ είναι,πέρα από τους πορτοφολάδες που τους πιάνουν την μια και την επόμενη είναι πάλι μέσα στα ΜΜΜ ( πλέον τους γνωρίζω φατσικά), οι κάθε λογής ΨΕΥΤΟΖΗΤΙΑΝΟΙ.
   Και μιλάω γιατί ξέρω καλά τι λέω.......
   Το 90% είναι ψεύτικοι χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας και χωρίς γενικώς κανένα πρόβλημα οικογενειακό... ( Δεν μπορώ να μην γελάω με έναν παχουλό Ρουμάνο που το παίζει Έλληνας, παχουλός με αμανικο δημοσιογραφικό γιλέκο που εδώ και 13 χρόνια που τον είχα πρωτοδεί η κόρη του είναι σε δωμάτιο στον Ευαγγελισμό......)

   Τέλος σοβαρή νέα κατηγορία είναι οι μετανάστες.
   Ειδικά οι Σύριοι και Αφγανοί με το κόκκινο χαρτί στο χέρι ζητάνε να περάσουν (με τουπέ πολλές φορές) χωρίς εισιτήριο επειδή είναι πρόσφυγες.

   1. avatar Άλεξ ο μπεκρης

    Το ξερω Γιαννη.Βλέπω πολλά γιατί πηγαίνω με ηλεκτρικό Αθήνα -Πειραιά καθε μέρα.Εμένα 2 φορές με έχουν κλέψει.Και γω τους ξέρω φατσικα πλέον και εχω πάρει τ μέτρα μου .Το πρόβλημα είναι ότι οπλοφορουνε συνήθως μαχαίρια και είναι πολλά άτομα οπότε αν δεις με τα μάτια σου να κλέβουν κάποιον και το παίξεις μάγκας μπορεί να πάθεις ζημιά.Η μόνη λύση είναι η παρω κανένα μηχανάκι γιατί δε παλεύεται μου χαλάει όλη η διάθεση. Οσο για τους ζητιανους εχω ακούσει ιστορίες για ζητιανους που πέθαναν και είχαν περιαουσια φτιάξει απ το επάγγελμα του ζητιανου.Σπίτια αμάξια .Μη το ψάξεις.Του πιάνουν και την άλλη μέρα έξω.Επίσης υπάρχουν σπείρες που έρχονται έξτρα από Βουλγαρία για να κλέψουν για ένα μήνα πχ και μετά φεύγουν και έρχονται άλλοι.Αυτό το κάνουν για να μην αναγνωρίζονται εύκολα.Τέλος πάντων.εδώ που φτάσαμε τώρα δε ξέρω τι μπορεί να μας σώσει.

    1. avatar Yiannisg

     Εγώ φίλε ξέρω τι μπορεί να μας σώσει αλλά αν το εκφράσω εδώ, θα με χαρακτηρίσουν φασίστα χρυσαυγίτη.....
     Απλά θα πω συσπείρωση πολιτών.
     Βλέπεις ένα βουκγαρορουμαναλβανό να κλέβει;;;
     Τον πιάνεις εσύ και άλλοι 10 που βρίσκονται μέσα στο συρμό και του κάνεις ένα λίφτινγκ προσώπου και σώματος......
     Και αυτόν αλλά και τους δυο τρεις συνεργούς του (είναι γνωστές φάτσες όπως είπες).
     Αλλά όπως το είπα. 10 άτομα μαζί συσπειρωμενα.
     Μια δυο τρεις...δεν θα ξαναπατήσουν τα πόδια τους ούτε θα το ξανακάνουν.

     1. avatar Άλεξ τσιπ. ο μπεκρης

      Συμφωνώ. Δυστυχώς εκεί μας οδήγησαν Στην αυτοδικία. Στην επαρχια οκοι εχουν απο μια καραμπίνα εδω Αθήνα αν σε πιάσουν με ένα ελβετικό σόυγια την εκατσες.Ναι αν πούμε κάτι μας λένε χρυσαυγίτες αλλά στα τέτοια μας εμείς ξέρουμε την αλήθεια.Και ευτυχώς έρχονται εκλογές.προτιμώ να χάσω φίλους που θα με πούμε Χ.Α. παρά να καταστραφεί η χώρα μου ολοκληρωτικά απ τις ορδές των λαθρο.ευτυχώς ξυπνάει ο κόσμος απ ότι βλέπω!Καλή δύναμη

     2. avatar σε Yannisg

      η συσπειρωση πολιτων ειναι ρατσιστικο μετρο και εαν ισχυσει κατι τετοιο μπορει να δωθει εντολη για απαγορευση συγκεντρωσης ανω των τριων ατομων δημοκρατικα για αποφυγη συνωστισμου. η κλεψια ειναι μερος της δημοκρατιας και πρεπει να υπαρχη ανεκτικοτητα. Αλλωστε και απο επισημα χειλη εχει ειπωθει οτι πρεπει να κανουμε οτι κοιμομαστε σε τετοιες περιπτωσεις

     3. avatar Yiannisg

      Χαχαχαχαχαχα ωραία διατύπωση των πεπραγμένων!!!!
      Σωστός!!!!
      Ξένος και δεύτερος στη δική μου χώρα. Στο δικό μου σπίτι....
      Ξεφύγαμε όμως.....

     4. avatar αρα κραταμε τις λεξεις :

      συνωστισμος, υπνος, δημοκρατια. ο.κ το εμπεδωσα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...