Δύο υποθέσεις αυτοκτονιών συγκλονίζουν τον χώρο του παγκοσμίου μπάσκετ, οι οποίες σημειώθηκαν με μικρή χρονική διαφορά την περασμένη εβδομάδα. Ο γνωστός από την παρουσία του στην Ευρωλίγκα Τάιλερ Χάνεϊκατ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ο επίσης Αμερικανός πρώην παίκτης του UCLA Μπίλι Νάιτ έδωσε τέλος στη ζωή του, αφού προηγουμένως δημοσίευσε βίντεο-προαναγγελία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δύο περιστατικά θα μπορούσαν να κινούνται στον χώρο των συμπτώσεων, αν δεν είχαν τον ίδιο παρονομαστή: την κατάθλιψη.

Ο περίεργος θάνατος του Τάιλερ Χάνεϊκατ

Ο θάνατος του Τάιλερ Χάνεϊκατ ερευνάται ως μία πιθανή αυτοκτονία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ιατροδικαστή που εξετάζει την υπόθεση στο Λος Άντζελες.

Ο 27χρονος Χάνεϊκατ πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών την περασμένη Παρασκευή πριν να ταμπουρωθεί στο σπίτι του στην Καλιφόρνια για εννέα ώρες. Μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε νεκρός νωρίς το πρωί του Σαββάτου από τους πυροσβέστες και τους τραυματιοφορείς που εισήλθαν στο σπίτι μαζί με τους άνδρες των SWAT. Την είδηση δεν την επιβεβαίωσε η αστυνομία αλλά την έδωσε στη δημοσιότητα ο ατζέντης του παίκτη, αφού η οικογένειά του αναγνώρισε το πτώμα.

Σημειώνεται ότι η μητέρα του την Παρασκευή είχε τηλεφωνήσει στο 911, τον αριθμό για τις επείγουσες κλήσεις στις ΗΠΑ, και είχε ισχυριστεί ότι ο γιος της είχε απρόβλεπτη συμπεριφορά.

wkkty_10110902834

Οι άνθρωποι που διεξάγουν την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του μπασκετμπολίστα εξετάζουν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας ή του ατυχήματος, με τη νεκροψία να εκκρεμεί. Στην αρχή επικράτησε το σενάριο να έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών, αλλά αυτό αργότερα ανετράπη, καθώς η αστυνομία ανέφερε ότι ο άνδρας, τον οποίο ο ιατροδικαστής αναγνώρισε ως τον Χάνεϊκατ – έφερε πληγή από πυροβολισμό που έμοιαζε να έχει προκαλέσει ο ίδιος στον εαυτό του.

Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ είχε αγωνιστεί στο NBA με τη φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς και το 2013 μετακόμισε στην Ευρώπη. Η τελευταία του ομάδα ήταν η ρωσική Χίμκι του Έλληνα προπονητή Γιώργου Μπαρτζώκα.

wkkty_1

Ο πρώην συμπαίκτης του, ΝτεΜάρκους Κάζινς, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Οι προσευχές για την οικογένεια και τους φίλους του. Μακάρι να βρεις ηρεμία αδερφέ!».

«Απλώς νιώθω ότι δεν ανήκω εδώ στη Γη»

Ο πρώην παίκτης του UCLA και αναγνωρισμένος στις ΗΠΑ προπονητής μπάσκετ Μπίλι Νάιτ βρέθηκε νεκρός νωρίς την Κυριακή στην πρωτεύουσα της πολιτείας Αριζόνα, Φοίνιξ, λίγο μετά τη δημοσίευση ενός σπαρακτικού βίντεο, όπου περιέγραφε τη μακροχρόνια μάχη του με την κατάθλιψη.

Ο 39χρονος εντοπίστηκε από άνδρες της πυροσβεστικής σε έναν αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Ενώ δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα ακριβή αίτια του θανάτου του, στο βίντεο ανέφερε ότι ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του.

«Απλώς νιώθω ότι δεν ανήκω εδώ στη Γη… οπότε ο χρόνος μου έχει τελειώσει» έλεγε στο βίντεο που ανήρτησε με τίτλο: «Μπίλι Νάιτ – Συγγνώμη Κύριε».

Ο 39χρονος προπονητής στην εξομολόγησή του είπε ότι είχε μετανιώσει αφού είχε ζήσει μια ζωή μέσα στην αμαρτία που συμπεριλάμβανε ψέματα, απάτη και κλέψιμο, ακόμη και κατά αυτών που αγαπούσε περισσότερο.

«Δεν ήμουν ειλικρινής με πολλούς ανθρώπους… ακόμη και με τη μητέρα μου, τον αδερφό μου και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Απομονώθηκα από όλη την οικογένειά μου, απομονώθηκα από τους φίλους μου. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνει κάποιος» είπε. «Μόνο έπαιρνα… και γι’ αυτό η ζωή μου έφτασε εδώ. Η ζωή δεν είναι παιχνίδι. Δεν μπορείς να παίζεις με τη ζωή. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

Ο Νάιτ είπε, μιλώντας για τις προσωπικές του μάχες, ότι ελπίζει το ειλικρινές βίντεό του να βοηθήσει άλλους να αναζητήσουν τη βοήθεια που αυτός ποτέ δεν πήρε. «Αυτό που θέλω να πω… θέλω απλώς να βοηθήσω κάποιον εκεί έξω που νιώθει όπως εγώ. Ίσως έναν πρώην αθλητή, ίσως κάποιον που αλλάζει συνέχεια δουλειές. Θέλω τουλάχιστον να προσπαθήσω να τους βοηθήσω. Αν νιώθετε έτσι, σας παρακαλώ ζητήστε βοήθεια… μην χάνετε χρόνο. Η ψυχική ασθένεια είναι σοβαρή».

Μίλησε για τη μοναξιά που ένιωθε χωρίς να έχει κανέναν κοντά του και για το πώς έχασε όλους τους φίλους που κάποτε είχε. Ξέσπασε σε λυγμούς όταν αναφέρθηκε στον πολυαγαπημένο του αδερφό Έρικ.

«Έρικ, αδερφέ μου, σου φέρθηκα άσχημα κι εσένα» είπε σπαράζοντας στο κλάμα. «Αλλά ακόμα σε αγαπώ. Σε αγαπώ περισσότερο από καθετί».

Στον κόσμο του NBA η κατάθλιψη είναι ακόμη μυστικό

Το ζήτημα της ψυχικής υγείας στον χώρο του μπάσκετ και ειδικότερα στον «μαγικό» κόσμο του NBA έχει έλθει στην επικαιρότητα εδώ και χρόνια. Ο άνθρωπος που προώθησε ιδιαιτέρως την υπόθεση αυτή είναι ο Ρόις Γουάιτ.

Ο ταλαντούχος Γουάιτ επιλέχθηκε από τους Χιούστον Ρόκετς στο ντραφτ του 2012. Η σύγκρουσή του όμως με τους εργοδότες σχετικά με τις διευκολύνσεις και τις παροχές που ζητούσε να του εξασφαλίσουν, προκειμένου να αισθάνεται άνετα στο εργασιακό του περιβάλλον και να αντιμετωπίζει την αγχώδη διαταραχή από την οποία έπασχε, στιγμάτισε την πορεία του στην ομάδα. Ο Γουάιτ διεκδίκησε να έχει τον προσωπικό του γιατρό, εκτός ομάδας, αλλά η διοίκηση αντέδρασε στην ιδέα. Τον τιμώρησε και ο Γουάιτ αρνήθηκε να παίξει στους αγώνες.

wkkty_120316122502

«Το NBA ξεπέρασε τα όρια. Δεν μπορούν να μου δίνουν ένα χάπι και να μου λένε: “Έλα πάρε και μπες στο αεροπλάνο”. Εγώ δεν παίρνω κανένα καταραμένο χάπι γιατί ξέρω ότι είναι εθιστικό. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι αναγκασμένος να κάνω προκειμένου να παίξω μπάσκετ».

Ο Γουάιτ πιστεύει ακράδαντα ότι η διαφάνεια όσον αφορά την ψυχική ασθένεια είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Ακόμη και κάτι φαινομενικά αθώο όπως η ανωνυμία για τους παίκτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες γιατρού, διαιωνίζει το στίγμα που φέρει ο ασθενής. Για παράδειγμα κανείς δεν αναζητά ανωνυμία αν έχει στραμπουλήξει τον αστράγαλό του ή αν έχει βγάλει τον ώμο του. Γιατί να αντιμετωπίζεται αλλιώς σε αυτή την περίπτωση;

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε κάτι καλό. Η αρχή είναι η αναγνώριση του προβλήματος. Το επόμενο βήμα είναι η δράση και η αντιμετώπιση. Τώρα το θέμα περνάει στο NBA, στις ομάδες. Η αρρώστια, ο τραυματισμός είναι πραγματικά. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι παίκτες, οι ομάδες και το περιβάλλον τους είναι να τα δουν ως τέτοια» τόνισε ο Γουάιτ.

Η κατάθλιψη και οι All-Stars

Ο Κέβιν Λαβ και ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, δύο All-Stars του NBA, πρόσφατα δημοσιοποίησαν τις προσωπικές τους μάχες με την κατάθλιψη. Ο Λαβ έγραψε για τις κρίσεις πανικού που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής σεζόν. Ο ΝτεΡόζαν μίλησε για την κατάθλιψη που τον ταλαιπωρεί κατά την ίσως πιο επιτυχημένη σεζόν του.

Οι αποκαλύψεις τους ήρθαν τη στιγμή που η Ένωση των παικτών του αμερικανικού πρωταθλήματος είναι κοντά να διορίσει έναν διευθυντή για θέματα ψυχικής υγείας, ο οποίος θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από τη λίγκα και την ένωση.

Το πρόγραμμα που είναι αποτέλεσμα συζητήσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, θα επιτρέπει στους μπασκετμπολίστες να αναζητούν θεραπεία και συμβουλές έξω από το πλαίσιο των ομάδων τους, αν το θέλουν. Οι υπάρχοντες γιατροί των ομάδων και οι άλλες υποδομές θα τους είναι διαθέσιμες.

Ο Λαβ περιγράφει πώς έπαθε κρίση πανικού εν ώρα αγώνα.

«Ο κόουτς Τάιρον Λου κάλεσε τάιμ άουτ στην τρίτη περίοδο» έγραψε. «Όταν κάθισα στον πάγκο ένιωσα την καρδιά μου να χτυπά γρηγορότερα από ό,τι συνήθως. Έπειτα είχα πρόβλημα να πάρω ανάσα και ένιωθα δυσφορία. Είναι δύσκολο να το περιγράψω, αλλά όλα γυρνούσαν γύρω μου, σαν το μυαλό μου να προσπαθούσε να σκαρφαλώσει έξω από το κεφάλι μου. Ένιωθα τον αέρα πυκνό και βαρύ. Το στόμα μου ήταν στεγνό. Θυμάμαι τον βοηθό προπονητή να φωνάζει κάτι για ένα αμυντικό σύστημα. Έγνεψα καταφατικά αλλά δεν άκουγα τα περισσότερα από αυτά που έλεγε. Σε αυτό το σημείο φρίκαρα. Όταν σηκώθηκα και βγήκα από τον “συνωστισμό” (τον κύκλο που κάνουν οι μπασκετμπολίστες στο τέλος των τάιμ άουτ), ήξερα ότι δεν μπορώ να ξαναμπώ στο παιχνίδι – σαν κυριολεκτικά να μην μπορούσα να το κάνω σωματικά».

wkkty_18155141946170

Ο Κέβιν Λαβ είπε ότι ο Λου πήγε προς αυτόν στη διάρκεια του τάιμ άουτ για να δει τι συμβαίνει, αλλά εκείνος έτρεξε προς τα αποδυτήρια.

«Έτρεχα από δωμάτιο σε δωμάτιο, σαν να έψαχνα κάτι που δεν μπορούσα να βρω» έγραψε. «Ειλικρινά ήλπιζα να σταματήσει η καρδιά μου να χτυπάει σαν τρελή. Ήταν σαν το σώμα μου να προσπαθεί να μου πει: “Πρόκειται να πεθάνεις”. Κατέληξα στο πάτωμα των αποδυτηρίων να προσπαθώ να πάρω ανάσα».

Οι Ντάλας Μάβερικς ήταν η πρώτη ομάδα που το 2000 προσέλαβε ψυχολόγο full-time, και το παράδειγμά τους το ακολούθησαν πολλές ομάδες. Οι Ιντιάνα Πέισερς προσέλαβαν ψυχολόγο το 2011, ο οποίος είχε γραφείο στις εγκαταστάσεις της ομάδας και ταξίδευε συχνά μαζί της για τους εκτός έδρας αγώνες.

Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, στο απόγειο της δόξας του, γνωρίζει τις μάχες εναντίον της κατάθλιψης, του άγχους, της μοναξιάς όπως ο καθένας. Αυτοί είναι άλλωστε και οι δαίμονές του.

wkkty_18118104847158

«Είναι από αυτά τα πράγματα που όσο και να φαινόμαστε άτρωτοι, μπροστά τους είμαστε απλώς άνθρωποι» είπε ο 28χρονος σταρ των Τορόντο Ράπτορς. «Όλοι μπορεί να νιώσουμε έτσι. Μερικές φορές σε βάζουν κάτω, νιώθεις ότι όλος ο κόσμος είναι από πάνω σου».

Ο ΝτεΡόζαν τράβηξε την κουρτίνα και φανέρωσε κάτι το οποίο σπάνια αναφέρεται στον επαγγελματικό αθλητισμό – την πνευματική και συναισθηματική υγεία. Με μήνυμά του στο Twitter εξέπληξε τους φιλάθλους, λέγοντας: «Η κατάθλιψη τρώει τα σωθικά μου».