loading
Γράφει
η Πανδώρα Κουλάδη

Τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζει αξιοπρεπώς; Φαγητό, στέγη, ρούχα. Ρούχα ακόμα και στον θάνατο; Αν πιστέψουμε τη LeighAnne Wright από τη Βρετανία και τον δικό της ιδιαίτερο αγώνα, τότε ναι.

Το «παιδί» της LeighAnne, ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Little Things & Co.», που ξεκίνησε το 2013 και απέκτησε τη νομική του υπόσταση το 2016, έχει έναν σκοπό. Να ντύσει όλα τα μωρά που πεθαίνουν πρόωρα και να σταθεί στο πλευρό των γονιών τους που βιώνουν τη δυσκολότερη κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, την απώλεια του σπλάχνου τους.

18118421_1334070443352306_7871668598457950469_n

Φτιάχνοντας μικροσκοπικά ρούχα, τα οποία προμηθεύει σε 31 νοσοκομεία της Βρετανίας και στέλνει παγκοσμίως σε όποιον ζητήσει τη βοήθειά της, η LeighAnne, όπως λέει στο newsbeast.gr, δίνει αξιοπρέπεια στα πλάσματα αυτά που το νήμα της ζωής τους κόπηκε πρόωρα. Κι αυτή η «τόσο απλή πράξη που όμως σημαίνει πολλά», όπως της εξομολογούνται οι γονείς που πενθούν, προσφέρει ανακούφιση στις οικογένειες, αν βιώνεται βέβαια ποτέ αυτό το συναίσθημα σε μια τέτοια τραγική απώλεια. Μόνο που η LeighAnne ξέρει ακριβώς πώς νιώθουν γιατί έχει βρεθεί στη θέση τους, χάνοντας πριν από λίγα χρόνια τον γιο της, Beau.

Δεν είναι όμως μόνο τα ρούχα. Με τη βοήθεια των αφοσιωμένων εθελοντών, η LeighAnne περιποιείται τις τελευταίες κατοικίες των μωρών, ώστε οι γονείς να τα επισκέπτονται και να αισθάνονται ότι οι τάφοι των παιδιών τους παρέχουν όλη την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει.

«Η καλοσύνη και η προσπάθεια δεν κοστίζουν τίποτα», μας λέει. «Αν νιώσω ποτέ ότι θέλω να τα παρατήσω, θυμάμαι γιατί ξεκίνησα: για να δώσω αξιοπρέπεια», προσθέτει.

Αυτή είναι λοιπόν η ιστορία της ζωής της, που ξεπήδησε από τη δική της θλίψη για να απαλύνει τις τραγικότερες στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας γονιός.

14222291_1112680525491300_1271910582457322626_n

- Πώς αποφάσισες να εμπλακείς με γονείς που πενθούν; Ποιο ήταν το κίνητρό σου;

Δούλευα ως επικεφαλής σε ένα γραφείο τελετών. Κάποια στιγμή έπρεπε να κανονίσω την ταφή ενός μωρού που αποβλήθηκε στις 20 εβδομάδες κύησης. Η μητέρα του ήταν αναστατωμένη γιατί δεν μπορούσε να το ντύσει, δεν υπήρχαν στα εμπόριο ρούχα τόσο μικρά. Έτσι μιας και δεν μπορούσα να βρω στην αγορά τον απαραίτητο εξοπλισμό, του έφτιαξα εγώ ρουχαλάκια. Η μαμά του ένιωσε τόση ανακούφιση που θα το έθαβε ντυμένο. Αυτό μού συνέβη πολλές φορές και αντιλήφθηκα ότι κάτι λείπει σε αυτή τη διαδικασία. Τότε ξεκίνησα να φτιάχνω μικροσκοπικά ρούχα και ίδρυσα τον οργανισμό «Little Things and Co».

- Ποια είναι η επίδραση της δουλειάς σου στους γονείς που υποφέρουν;

Όταν το μωρό σου πεθαίνει χάνεις τον έλεγχο των πραγμάτων που θα ήθελες να κάνεις σαν γονιός. Ένα από αυτά αφορά και το ντύσιμό του. Δίνοντάς τους τη δυνατότητα να το κάνουν τούς δίνεις πίσω λίγο από τον έλεγχο που έχουν χάσει. Μου λένε ότι είναι μια τόσο απλή πράξη, που όμως σημαίνει τόσα πολλά.

- Τι σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις;

Κάθε φορά που νιώθω κουρασμένη, σκέφτομαι όλες αυτές τις οικογένειες που περνάνε τη χειρότερη στιγμή της ζωής τους και αυτό με ενθαρρύνει να συνεχίζω.

13592190_1068309773261709_5609403737663410830_n

- Έχεις παιδιά; Πώς επηρεάζει η δουλειά την καθημερινότητά σου ή τις μελλοντικές σου επιλογές;

Είμαι γονιός. Η κόρη μου η Lucy είναι 14 ετών και ο γιος μου ο Beau πέθανε πριν πολλά χρόνια. Γι’ αυτό μπορώ να καταλάβω ακριβώς πώς νιώθουν οι γονείς που χάνουν τα παιδιά τους, μέσα από το δικό μου πένθος.

- Πώς κάνεις τη διαφορά μέσα από τη δουλειά σου;

Δείχνοντας απλά καλοσύνη. Η καλοσύνη και η προσπάθεια δεν κοστίζουν τίποτα. Αν λοιπόν το να δουλεύω σκληρά και να προσπαθώ να βοηθήσω σημαίνει ότι κάνω κάτι διαφορετικό, τότε, ναι, κάνω τη διαφορά.

- Τι μέλλον ονειρεύεσαι;

Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου κανένα παιδί δεν θα θάβεται γυμνό. Θέλω να έχω την ευκαιρία να ντύσω κάθε παιδί που πεθαίνει. Και να στηρίξω τους γονείς με όσα κάνουμε στο «Little Things and Co».

17862481_1317505128342171_8949696868462500547_n

- Πώς αντιλαμβάνεσαι την έννοια του θανάτου;

Πιστεύω ότι ο θάνατος είναι το επόμενο βήμα. Οι θρησκευτικές μου πεποιθήσεις μου επιτρέπουν να σκέφτομαι ότι όσο είμαστε στη γη πρέπει να κάνουμε καλές πράξεις, να είμαστε ευγενικοί και να φέρνουμε γαλήνη στους άλλους. Όταν πεθάνω πιστεύω ότι θα συναντήσω το γιο μου ξανά και θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε ξέροντας ότι εν ζωή είχαμε κάνει μόνο καλό.

- Πώς αντιμετωπίζεις τόσο πόνο; Ένιωσες ποτέ ότι θες να τα παρατήσεις;

Η δουλειά μου και το φιλανθρωπικό έργο είναι σπουδαία και σημαντικά. Έτσι όταν έχω ελεύθερο χρόνο τον περνάω με την οικογένειά μου και καλούς φίλους, κάνοντας πράγματα που με κάνουν να γελάω. Αν νιώσω ποτέ ότι θέλω να τα παρατήσω θυμάμαι γιατί ξεκίνησα: για να δώσω αξιοπρέπεια.

- Υπήρξαν ποτέ αρνητικά σχόλια ή κριτική γι’ αυτό που κάνεις;

Κάποιοι άνθρωποι λένε «γιατί πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό» ή «γιατί πρέπει να το βλέπουμε όλο αυτό που κάνετε». Αλλά δέχομαι αυτό το feedback. Δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι άνετα με το θάνατο. Είναι όμως ένα κομμάτι της ζωής και όχι κάτι που θέλω να αποφύγω στη δουλειά μου.

12832434_980791982013489_6538482561468674620_n

- Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα σε αυτό που κάνεις που θα ήθελες να γνωρίζουν οι Έλληνες;

Ότι προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όλο τον κόσμο, χωρίς κάποια χρέωση. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν θάβεται χωρίς ρούχα και σε όλα παρέχουμε αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό σας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας αν ποτέ μας χρειαστείτε.

- Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να ενισχύσει την προσπάθειά σου;

Μπορεί είτε να προσφέρει χρήματα μέσω της ιστοσελίδας μας www.ltandco.org, είτε να στείλει υλικό αφού πρώτα επικοινωνήσει μαζί μας μέσω email.

(Μπορείτε επίσης να δείτε τις δράσεις του Little Things & Co στη σελίδα στο Facebook).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...