H Ανάσταση του Κυρίου που κάποιοι αποκαλούν Μεγάλη Πασχαλινή Συνωμοσία

Η αναζήτηση της βιβλικής αλήθειας πίσω από τις διηγήσεις της Αγίας Γραφής


WEEKEND
0:07
01/05/2016
H Ανάσταση του Κυρίου που κάποιοι αποκαλούν Μεγάλη Πασχαλινή Συνωμοσία
110
loading

«Χριστός ανέστη» λένε οι ορθόδοξοι χριστιανοί μνημονεύοντας την κατάληξη της εβδομάδας των θείων παθών και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Μια ανάσταση που είναι είτε το μεγαλύτερο θαύμα όλων των εποχών είτε η μεγαλύτερη πλάνη της Ιστορίας, όπως διατείνονται τουλάχιστον οι αρνητές της θείας φύσης του Ιησού και οι συνωμοσιολόγοι φυσικά, που βλέπουν πίσω από την ανάσταση την κορυφαία πλεκτάνη όλων των εποχών.

Πέρα από τις φαρμακερές πένες όμως πολλοί ιστορικοί και βιβλικοί μελετητές ερεύνησαν και ερευνούν τα περί θείας σταύρωσης, επανεξετάζοντας τις πηγές και αναζητώντας αποδείξεις μέσα στη λήθη του χρόνου.

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου δεν είναι εξάλλου το μόνο γεγονός της Καινής Διαθήκης που έχει αμφισβητηθεί ή τεθεί στο στόχαστρο της αμφιβολίας, αφού ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του Ιησού από τη Ναζαρέτ δεν τυγχάνει καθολικής ιστορικής συναίνεσης.

Ο αναστημένος Χριστός έχει ζήσει τις δικές του θεωρητικές περιπέτειες, αφού υπήρξε η εποχή όπου σωρεία ιστορικών αρνητών απέρριψαν την ιδέα της ανάστασης, κάνοντας τους χριστιανούς επιστήμονες να αναδιπλωθούν και να ριχτούν με τα μούτρα στη μάχη, προτάσσοντας ως απόδειξη τα τέσσερα συνοπτικά ευαγγέλια.

chehriiserrivcionnnin19

Ειδικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα πατερικά κείμενα έχουν κυριολεκτικά ξεψαχνιστεί για να ξεχωρίσει ο μύθος από την πραγματικότητα και οι δηλώσεις του πιστού μαθητή από την ιστορική αλήθεια.

Υπάρχει λοιπόν κάτι στην Ανάσταση του Χριστού για να πιστέψουν οι πιστοί, κι αν ναι, τι είναι αυτό; Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου και η όποια απάντηση εδώ θα γείρει την πλάστιγγα καθοριστικά. Είναι όμως και το άλλο: όταν γιορτάζουν το Πάσχα οι χριστιανοί, μήπως μνημονεύουν άθελά τους ένα πανάρχαιο βαβυλωνιακό τελετουργικό γονιμότητας;

chehriiserrivcionnnin11

Μια σοβαρή γραμμή ιστορικής σκέψης θέλει το Πάσχα να έλκει την καταγωγή του από τα έθιμα της θεάς των Βαβυλωνίων, Ιστάρ, μπλέκοντας μπόλικες δόσεις αιρετικότητας και αντιθρησκευτικής τοξικότητας. Εδώ βέβαια δεν θα μιλήσουμε για το αν είναι το Πάσχα μετεξέλιξη παγανιστικής τελετής, αν και ισχύει ότι η αγγλική λέξη για το Πάσχα, το «Easter», έλκει την καταγωγή του από μια θεά των παγανιστών Γερμανών, την ίδια ώρα που μια σειρά από ειδωλολατρικά τελετουργικά γονιμότητας κατά τους εορτασμούς της Εαρινής Ισημερίας (όπως τα αυγά και οι λαγοί) βρήκαν τη θέση τους στο χριστιανικό (καθολικό) Πάσχα.

Οι χριστιανοί έχουν επίγνωση φυσικά του γεγονότος, αφού ήδη από την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση υπήρξαν προσπάθειες να καθαριστεί το Πάσχα από τα παγανιστικά υπολείμματα, καθώς οι Διαμαρτυρόμενοι κατηγόρησαν ανοιχτά τον ρωμαιοκαθολικισμό για νόθευση του χριστιανισμού με ειδωλολατρικά στοιχεία, αν και αυτές οι επιρροές και τα δάνεια μόνο κακές και ύποπτες δεν είναι, καθώς η Ιστορία έχει συνέχεια και χτίζεται αναγκαστικά πάνω στο παρελθόν και το παρόν.

chehriiserrivcionnnin12

Λάδι στη συνωμοσιολογική φωτιά έριξε προφανώς «Ο Κώδικας ΝταΒίντσι» και το πολιτιστικό φαινόμενο που γέννησε, όταν νέες συνωμοσιολογικές πεποιθήσεις για τον Ιησού, τις πρώτες Εκκλησίες και την επιρροή του παγανισμού αναδύθηκαν με πρωτόγνωρη δυναμική.

Ο μυθικισμός αναδύθηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση για να ισχυριστεί ότι όλες οι θρησκείες και οι υπερφυσικές εκδηλώσεις έλκουν την καταγωγή τους από τις πανάρχαιες λατρείες του ήλιου και της σελήνης, την ίδια ώρα που οι μεγάλες βιβλικές φιγούρες δεν είναι παρά μετεξελιγμένες μυθολογικές οντότητες παλιότερων πολιτισμικών πλαισίων. Ο βαβυλώνιος θεός Ταμούζ επιστρατεύτηκε από τους γάλλους στοχαστές της εποχής (όπως οι Constantin Francois Volney και Charles Francois-Dupuis) για να περιγράψει τη θεϊκή φύση του Υιού του Θεού, που δεν ήταν πια παρά Υιός του Ήλιου ή ακόμα και ο ίδιος ο Ήλιος. Τέτοια επιχειρήματα ήταν σαφώς πολιτικά χρήσιμα κατά την κοσμική και αντι-εκκλησιαστική Γαλλική Επανάσταση, αν και η ιστορική εγκυρότητά τους ελέγχεται.

chehriiserrivcionnnin3

Ας επιστρέψουμε όμως στον Εσταυρωμένο και ας δούμε αναλυτικά τον διάλογο που επιμένει να υφίσταται για την Ανάσταση…

Ο τάφος του Ιησού

chehriiserrivcionnnin1

Οι βιβλικοί μελετητές αναζητούν αποδείξεις για την Ανάσταση του Σωτήρα προσπαθώντας να διακρίνουν την πραγματικότητα μέσα στα πατερικά κείμενα, ελέγχοντας τι πράγματι είπαν και έγραψαν οι Ευαγγελιστές και τι προσέθεσαν αργότερα οι πρώτες χριστιανικές Εκκλησίες. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς όπως μας λένε πολλά από τα λεγόμενα του Χριστού είναι παρεμβάσεις των Πρωτοχριστιανών στις πρώιμες εκείνες στιγμές της νέας πίστης.

Η ερώτηση που αναφύεται αβίαστα λοιπόν είναι αν όντως αναστήθηκε ο Ιησούς, όπως διατείνονται οι ευαγγελιστές και πιστεύουν οι θρησκευόμενοι. Τελεσίδικες ετυμηγορίες δεν μπορούν φυσικά να υπάρξουν, καθώς ο επιστημονικός σχετικισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιστοριογραφίας και η συζήτηση στρέφεται έτσι σε ένα σαφώς «ευκολότερο» θέμα: τι απέγινε το νεκρό σώμα του Ιησού;

chehriiserrivcionnnin2

Οι απαντήσεις που δεν αναγνωρίζουν την ανάσταση κυμαίνονται από σάπισμα του σώματός του μέσα στον τάφο ή, ακόμα χειρότερα, απόθεσή του στις ερημιές για να γίνει τροφή για τα άγρια θηρία. Και τι γίνεται τότε με τις αναστάσιμες διηγήσεις που τόσο πίστεψαν οι μαθητές του αλλά και οι πρώτοι πιστοί του νέου δόγματος; Οι πολέμιοι της ανάστασης έχουν έτοιμη την απάντηση: οι Πρωτοχριστιανοί ήθελαν να πιστέψουν στην Ανάσταση και τη θεϊκή φύση του Κυρίου και το πίστεψαν χωρίς πολλά-πολλά, δεχόμενοι αμάσητη την πλεκτάνη των μαθητών.

Άλλοι πάλι λένε πως ο Ιησούς άγγιξε τόσο τις καρδιές των Αποστόλων που αν αναστήθηκε ή όχι λίγη σημασία έχει…

Κι αν ο Ιησούς δεν αναστήθηκε;

chehriiserrivcionnnin5

Το ερώτημα που συζητήθηκε επί μακρόν στους μετα-θρησκευτικούς αυτούς διαξιφισμούς είναι τι θα γινόταν (ή τι θα άλλαζε) αν βρίσκονταν σήμερα τα απομεινάρια του Ιησού; Πόση σημασία θα έπαιζε δηλαδή στην ίδια τη χριστιανική πίστη ή την καρδιά των πιστών;

Κι αν δεν μάθουμε ποτέ τι έγινε εκείνο το κυριακάτικο πρωινό πριν από 2.000 χρόνια στην Ιερουσαλήμ, μπορούμε να μετρήσουμε τον αντίκτυπο του γεγονότος στο σήμερα. Κάτι που μας εισάγει σε αυτό που ονομάστηκε Πρώτη Πασχαλινή Συνωμοσία!

Μπορεί να ξαφνιαστείτε μαθαίνοντας ότι οι σκεπτικιστές της Ανάστασης υπήρξαν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θαυματουργό γεγονός που αψηφούσε κάθε φυσικό νόμο. Ο ίδιος ο Ματθαίος (28:11-15) ανασυγκροτεί αυτό που τόσο οι σημερινοί πολέμιοι όσο και οι υποστηρικτές παραθέτουν ως απόδειξη των θέσεών τους: «Ενώ αυτές πήγαιναν, μερικοί από τη φρουρά μπήκαν στην πόλη και ανέφεραν στους πρωθιερείς όλα όσα είχαν συμβεί. Και αφού αυτοί συγκεντρώθηκαν μαζί με τους πρεσβυτέρους και συνεννοήθηκαν, έδωσαν αρκετά ασημένια νομίσματα στους στρατιώτες και είπαν: «Να πείτε: “Οι μαθητές του ήρθαν τη νύχτα και τον έκλεψαν ενώ κοιμόμασταν”. Και αν φτάσει αυτό στα αφτιά του κυβερνήτη, εμείς θα τον πείσουμε και θα σας απαλλάξουμε από κάθε ανησυχία». Εκείνοι, λοιπόν, πήραν τα ασημένια νομίσματα και έκαναν όπως τους δασκάλεψαν· και αυτά τα λόγια έχουν διαδοθεί παντού μεταξύ των Ιουδαίων μέχρι και σήμερα».

chehriiserrivcionnnin6

Κάποιοι προσπάθησαν λοιπόν να συγκαλύψουν από την πρώτη στιγμή την Ανάσταση του Θεανθρώπου, όπως μας λέει ο ευαγγελιστής, σκαρώνοντας την πρώτη ιστορική συνωμοσία για το γεγονός! Κι αυτό γιατί ήξεραν την υπόσχεση που είχε δώσει ο Χριστός για ανάστασή του έπειτα από τρεις μέρες (Ιωάννης 2:19: «απεκρίθη Ιησούς και είπεν αυτοίς λύσατε τον ναόν τούτον και [εν] τρίσιν ημέραις εγέρω αυτόν). Οι μόνοι άνθρωποι που ανησυχούσαν λοιπόν για την ενδεχόμενη ανάστασή του ήταν αυτοί που τον είχαν θανατώσει, φοβούμενοι πως κάτι παράξενο θα λάμβανε χώρα μέσα στον τάφο.

Οι σκεπτικιστές αναδιπλώνονται όμως και παρέχουν εφτά εναλλακτικές για τον άδειο τάφο του Ιησού, που όπως είπαμε είναι το σημείο τριβής αρνητών και πιστών…

Εναλλακτικές εκδοχές ενός τάφου αδειανού

chehriiserrivcionnnin4

Ο Χριστός δεν πέθανε ποτέ, μας λέει η πρώτη και βασική γραμμή σκέψης! Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ κατάφερε να επιβιώσει πάνω στον Σταυρό του Μαρτυρίου, παριστάνοντας τον νεκρό, κι έτσι όταν τον τοποθέτησαν στον τάφο ήταν ελεύθερος πια να ξεγελάσει τους πάντες, βγαίνοντας την Κυριακή της Ανάστασης ως κάποιος που είχε μόλις επιστρέψει από τον κόσμο των νεκρών.

Οι Ρωμαίοι ήξεραν βέβαια καλά να σκοτώνουν ανθρώπους πάνω στον σταυρό, χαρίζοντάς τους επώδυνους και μαρτυρικούς θανάτους που δύσκολα θα μπορούσε να ξεφύγει κάποιος. Και βέβαια ακόμα και οι άνθρωποι της εποχής μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά του νεκρού και του λιπόθυμου. Οι σκεπτικιστές αναδιπλώνονται και παραθέτουν τώρα τη νεκροφάνεια…

Κι αν οι μαθητές του έκλεψαν το νεκρό του σώμα, όπως μας λέει η δεύτερη θεωρία; Οι ευαγγελιστές ομολογούν πάντως πως δεν περίμεναν καμία ανάσταση και πως οι γυναίκες που πήγαιναν στον τάφο του την Κυριακή περίμεναν να συναντήσουν το άψυχο κορμί του Ιησού. Είναι όμως και το άλλο: η Ανάσταση του Ιησού μετέτρεψε τους μαθητές του σε παθιασμένους Ευαγγελιστές που έβαλαν σκοπό να εξαπλώσουν την αναστάσιμη αλήθεια, πληρώνοντάς το με τη ζωή τους. Κι αν οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν γιατί πιστεύουν σε έναν μύθο, δύσκολα θα πέθαιναν για ένα ψέμα που οι ίδιοι σκάρωσαν.

chehriiserrivcionnnin7

Μια τρίτη συνωμοσιολογική υπόθεση μας λέει ότι το σώμα του το έκλεψαν οι εβραίοι για να απαλλαγούν από τον ενοχλητικό Ιησού, αν και αυτό δεν βγάζει καθόλου νόημα. Γιατί αν ο σκοπός τους ήταν να σταματήσουν τη διάδοση των κηρυγμάτων του και τις φήμες για την Ανάστασή του, τότε το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να δείξουν σε όλους τη σορό του.

Η τέταρτη θεωρία θέλει τους Ρωμαίους να αρπάζουν το άψυχο σώμα, αν και πάλι κάτι τέτοιο δεν έχει βάση, κατά τους χριστιανούς ερευνητές πάντα. Ακόμα και ο τέτραρχος της Γαλιλαίας, Ηρώδης Αντίπας, δεν θεωρούσε τον ανατρεπτικό Ιησού αντίπαλό του, καθώς τα κηρύγματά του δεν στρέφονταν ενάντια στο ρωμαϊκό status quo. Κι έτσι πιθανότατα δεν νοιάζονταν ούτε αν πέθανε ούτε αν αναστήθηκε, καθώς γι’ αυτούς ο Χριστός ήταν άλλος ένας νεκρός εβραίος…

Κι αν το σώμα του εξαφανίστηκε απλά, όπως μας λέει η πέμπτη υπόθεση; Ή αν το έκλεψαν οι εξωγήινοι, προσθέτουν οι υπέρμαχοι της Ανάστασης, μιας και η θεωρία παραείναι τρελή για να τη συζητήσει κανείς στα σοβαρά. Τα νεκρά σώματα σπανίως εξαφανίζονται μόνα τους, αν και στη συζήτησή μας δεν παίζει κανέναν ρόλο, μιας και δεν εξηγεί καθόλου γιατί πίστεψαν οι Πρωτοχριστιανοί στην Ανάσταση.

chehriiserrivcionnnin9

Τότε, πιθανότατα, οι πρώτοι αυτοί πιστοί υπέφεραν από κάποιο είδος μαζικής ψύχωσης ή συλλογικών παραισθήσεων, που τους έκανε να βλέπουν αναστάσιμα γεγονότα από το μηδέν. Αυτό ισχυρίζεται η έκτη θεωρία που βασίζει σε ψυχολογικού τύπου ερμηνείες την άρνηση της Ανάστασης. Ακόμα κι έτσι όμως να είναι, ο Ιησούς εμφανίστηκε -κατά τα λεγόμενα- ενώπιον πολλών ανθρώπων μετά την Ανάστασή του, σε μια περίοδο 40 ημερών. Όπως μας λέει εξάλλου ο Παύλος στην «Προς Κορινθίους Α’» (15:5-7), ο αναστημένος Ιησούς εμφανίστηκε ακόμα και μπροστά σε 500 ανθρώπους (καὶ ὅτι ὤφθη Κηφᾷ, εἶτα τοῖς δώδεκα· ἔπειτα ὤφθη ἐπάνω πεντακοσίοις ἀδελφοῖς ἐφάπαξ, ἐξ ὧν οἱ πλείονες μένουσιν ἕως ἄρτι, τινὲς δὲ ἐκοιμήθησαν· ἔπειτα ὤφθη Ἰακώβῳ, εἶτα τοῖς ἀποστόλοις πᾶσιν»). Ακόμα όμως κι αν η Ανάσταση ήταν συλλογική ψευδαίσθηση, το ερώτημα τι απέγινε το νεκρό του σώμα παραμένει.

Τελειώνοντας με τις ανατρεπτικές υποθέσεις, ερχόμαστε στην τελευταία και πιο επίμονη που θέλει τις πρώτες εκκλησίες να σκαρφίζονται την ιστορία της Ανάστασης για να βασίσουν τη διάδοση της θρησκείας πάνω στο ανεπανάληπτο θαύμα. Αυτή η γραμμή σκέψης συνεχίζει να συζητιέται σοβαρά μέχρι και τις μέρες μας από ακαδημαϊκούς και μελετητές, αν και για να το κάνει αυτό πρέπει να αφήσει στην άκρη το θέμα του τι απέγινε το νεκρό σώμα του Ιησού.

Περί αποδείξεων ο λόγος

chehriiserrivcionnnin10

Λένε συχνά ότι κανείς που δεν θέλει να πειστεί δεν πείθεται και, από την άλλη, κανένας δεν πιστεύει αν δεν θέλει να πιστέψει. Και πουθενά δεν είναι πιο αληθές αυτό από την επικράτεια αυτής της συζήτησης. Από τα τέσσερα Ευαγγέλια ξέρουμε πάντως ότι ο Ιησούς υποσχέθηκε πως θα αναστηθεί, το σώμα του ενταφιάστηκε στον τάφο που παρείχε ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και κατόπιν το μνήμα σφραγίστηκε και φρουρήθηκε από ρωμαίους στρατιώτες.

Κανείς εξάλλου δεν πίστεψε αρχικά την Ανάσταση του Θεανθρώπου, όπως μας λέει ο Λουκάς στο 24:4 («Καθώς αυτές φοβήθηκαν και είχαν τα πρόσωπά τους στραμμένα στο έδαφος, εκείνοι τους είπαν: «Γιατί αναζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς;»), απορρίπτοντας μια υπόθεση μαζικής συνωμοσίας. Ήταν ωστόσο οι πολυάριθμες αναφορές για τη θέαση του Ιησού μετά τη φημολογούμενη ανάστασή του που απέδειξε στους ανθρώπους της εποχής την πραγματικότητα του γεγονότος.

chehriiserrivcionnnin13

Συνδυάζοντας ευαγγέλια αλλά και την «Προς Κορινθίους Α’», μαθαίνουμε ότι ο Χριστός εμφανίστηκε πρώτα στις γυναίκες, μετά στους Πέτρο και Ιωάννη, κατόπιν στους υπόλοιπους μαθητές καθ’ οδόν προς Εμμαούς, στον Άπιστο Θωμά καμιά βδομάδα αργότερα, στους άλλους μαθητές στη Γαλιλαία και τους 500 νοματαίους φυσικά που μνημονεύει ο Παύλος. Ο Λουκάς (24:41-43) αναφέρει και το περίφημο δείπνο με τους μαθητές μετά το αναστάσιμο γεγονός: «Αλλά ενώ ακόμη εκείνοι δεν πίστευαν από τη χαρά τους και απορούσαν, τους είπε: «Έχετε κάτι φαγώσιμο εδώ;». Του έδωσαν, λοιπόν, ένα κομμάτι ψητό ψάρι· και εκείνος το πήρε και το έφαγε μπροστά στα μάτια τους»).

Οι ίδιες οι απαρχές της χριστιανικής πίστης επιστρατεύονται στο τέλος ως απόδειξη της ανάστασης, καθώς οι μετρημένοι μαθητές μετατρέπονται σε παθιασμένους πιστούς και κήρυκες της νέας θρησκείας, βάζοντας σκοπό να μεταδώσουν την αλήθεια στα μήκη και τα πλάτη του γνωστού κόσμου.

chehriiserrivcionnnin20

Αν είναι όλα θέμα πίστης ή μη, αφορά προφανώς στον καθέναν…

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

110
σχόλια
 1. avatar φωφω

  O χριστιανισμός πάντοτε ήταν ένα αγκάθι για τους μη,και έπαπειρον θα προσπαθούν να το συνθλιψουν. Ήτε με διαστρέβλωση γεγονότων ητε με υπονομεύσεις.

 2. avatar Andreas D

  Ακόμη μαλώνετε για τη μυθολογία της θρησκείας ;
  Ας μιλησουμε τότε και για την Χιονάτη...

 3. avatar bestgps

  Απο που το "ξέρουμε" ?
  Η αγία γραφή δεν αποτελεί επίσημη ιστορική πηγή.

  1. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

   Μπαρούφες, Ειναι αποδεδειγμένο ότι η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ εξού και αναφέρονται πάντα σε κάθε γεγονός το έτος και το ποιος ήτο αυτοκρατορας

 4. avatar Άκουσε ή μάλλον διάβασε 3

  ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ... ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 5. avatar Άκουσε ή μάλλον διάβασε 2

  ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΣ. Πώς υπάρχει ο Θεός; Ως ΤΡΙΑΣ, ως κοινωνία τριών προσώπων. Όχι ως 3 διαφορετικές ατομικότητες, όχι ως τρεις φίλοι, αλλά ως τρία πρόσωπα (μόνο αριθμούμενα) που συνυπάρχουν και αλληλοπεριχωρούνται ["Σχόλιο τού μπλογκ": δηλ. το καθένα βρίσκεται "μέσα" στα άλλα δύο]. Δηλ. αν ένας από τους 3 εκλείψει, πάει, δεν υπάρχει Θεός. Ενώ εγώ υπάρχω, είτε με συμπαθείτε είτε με αντιπαθείτε, διότι αντλώ την ύπαρξή μου από την βιολογική μου λειτουργία. Ο άνθρωπος λοιπόν καλείται να ζήσει ένα νέο τρόπο ζωής. Να υπάρχει ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ. Αλλά πώς να γίνει αυτό; Ο ένας της Τριάδος γίνεται άνθρωπος, και έτσι γίνεται το κέντρο ΟΛΗΣ της κτίσεως. Αν θέλω, μπορώ και εγώ να ενωθώ μαζί του, δηλαδή να αποκτήσω μια νέα υπόσταση, ένα ΑΛΛΟ τρόπο ύπαρξης, θεωρώντας ως ζωή την σχέση μου με ΑΥΤΟΝ. Τότε δεν είναι ο πατέρας και η μάνα μου, δηλ. η βιολογική μου αρχή, η ύπαρξή μου, αλλά ο τρόπος που μπορώ να διαλέξω, δηλ. να έχω πατέρα μου τον ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ, να λέω ότι ζωή είναι αυτή η σχέση και μόνο αυτή. Και αυτό μπορώ να το πετύχω ενούμενος με τον Χριστό, τον υιό του Θεού, που χωρίς να πάψει να είναι ό,τι ήταν, γίνεται και άνθρωπος. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου αυτό.Ο ΑΛΛΟΣ της Τριάδος, ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ, το ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, με ενώνει με τον Χριστό, και ταυτόχρονα με τους άλλους. Διότι το πνεύμα ενεργεί όχι ατομικά αλλά εν τη Εκκλησία. Δηλαδή, ας δώσουμε ένα (κακό) παράδειγμα, αν το σώμα σας είναι ο Χριστός, τότε εγώ είμαι το ένα δάχτυλο, εσείς το άλλο, ο γείτονας το άλλο κ.τ.λ.

  1. avatar τζωρτζης

   μοριο μιας μαζας δηλαδη. Λυπαμαι δεν νοιωθω ετσι

 6. avatar xoxoxoxo

  Πρέπει επιτέλους να δημιοργηθεί ένα πρωτάθλημα πιστών. Να μαζεύονται κάθε Κυριακή σε έναν ναό της εκάστοτε θρησκείας και θα ανταλλάσουν αγάπη μεταξύ τους μακρυά από εμάς τους άπιστους. Κάτι σαν το ποδόσφαιρο αλλά χωρίς διαιτητή, κάγκελα, ΜΑΤ...μόνο αγάπη και ότι προκύψει.

  1. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

   Φίλε μου δεν τσακώνομαι απλά μου αρέσει να ψάχνω και να ανταλλάσσω απόψεις

 7. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

  Αγαπητέ ΜΥΓΔΩΝ μη κρύβεσαι δεν εισαι Αγνωστικιστής εισαι ειδωλολάτρης Εθνικος και δεν μου απαντάς με επιχειρήματα. Παρ’ όλα αυτά λοιπόν είναι άγνωστο στους περισσότερους ότι τον 5ο αι. π.Χ. ψηφίστηκε (Ψήφισμα του μάντη Διοπείθη) από τους Παγανιστές νόμος στην Αρχαία Αθήνα κατά εκείνων (=φιλοσόφων) που «δεν πίστευαν στα θεία και διέδιδαν θεωρίες για τα ουράνια φαινόμενα» (Πλουτάρχου Περικλής, 32) με ποινές την εξορία, το θάνατο και το κάψιμο των συγγραμμάτων (Nauk, Fragm. Trag. Gracc. 2η έκδοση, σελ. 771). Βάσει αυτού του νόμου (κι όχι αυθαίρετα ή παράνομα) καταδικάστηκαν οι παραπάνω φιλόσοφοι και ο Σωκράτης.
  Συνεπώς, όταν ο Δαυλός γράφει (Δημήτρης Λάμπρου,τεύχος 199, Ιούλιος 1998): «οι Έλληνες ουδέποτε έκαψαν ή κατέστρεψαν τους άλλα φρονούντες και τα έργα τους», μάλλον δεν θα άνοιξε ποτέ στη ζωή του τον Διογένη Λαέρτη, ή τον Λυσία. Παράδοξον αρχαιολάτρες να μη διαβάζουν αρχαίους. Μάλλον γι’ αυτόν τον λόγο δεν γνωρίζουν τις διώξεις κατά των «άλλων φρονούντων» στον δημοκρατική Αθήνα του «Χρυσού Αιώνα», για να μην τους αναφέρουμε και την φρικτή μοίρα των άλλων, εκτός Αθηνών, φιλοσόφων (Πυθαγόρας, Ίππασος, Ανάξαρχος).-Το 83 μ.Χ. ο Παγανιστής αυτοκράτορας Δομιτιανός εξόρισε από τη Ρώμη όλους τους φιλοσόφους, τους μαθηματικούς και τους αστρολόγους. Γιατί το έκανε αφού ήταν Παγανιστής; -Για την εξαφάνιση του έργου του Δημόκριτου αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς ότι πρωτοστατούσε ο ίδιος ο Πλάτωνας.
  Διάβασε σου είπα μη πιπιλάς ότι σου σερβίρουν!!!Μπα δεν αξίζει να ασχοληθώ.

 8. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

  Και ναι φίλε μου δεν ξέρεις γρι απο ΙΣΤΟΡΙΑ αν έχεις κότσια έλα να τα πουμε τετ-α-τετ!!!
  Άλλωστε κουβέντα θα κάνουμε δεν θα έρθουμε στα χέρια

  1. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

   ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΣΥ ΔΕΝ ΞΕΣ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.ΤΙ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΛΛΑ Η ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΕΤΕΙΕΣ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ .

   1. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

    Άντε λοιπόν να τα πουμε αφού δεν έχεις πρόβλημα με τους χριστιανούς!!! Και εγω ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ αλλά πιστεύω στον ΧΡΙΣΤΟ και στην Εκκλησία Του γιατί ειναι ο Αληθινός Θεός!!! Το έχω ψάξει σου λέω!!!!!!!

   2. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

    ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ

 9. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΠΡΟΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΗΣ ΠΡΟΒΑΤΟ,ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ ΕΙΜΑΙ.ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΗΤΟ Ο ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ Ο ΜΙΝΩΑΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ?ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΒΛΕΠΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ.ΠΟΣΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΕΚΑΨΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΕΚΛΗΣΙΕΣ?ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΡΩΜΙΟΣ.ΕΣΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕ ΛΕΕΙ Η ΕΚΛΛΗΣΙΑ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ,ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ.

  1. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

   Ας το καταλάβεις μια για πάντα ότι οι ειδωλολάτρες ήταν αυτοί που καταδίκασαν σε αφανισμό ένα τεράστιο κομμάτι της αρχαίας φιλολογικής παραγωγής, οπότε, ας πάψουν μερικοί όπως εςυ να παριστάνουν τους τιμητές της αρχαίας λογοτεχνίας.
   Κάθε τι που διαβάζετε σήμερα, σε ποσοστό τουλάχιστον 85 % έχει διασωθεί από χριστιανούς. Έρχονται μετά από 16 αιώνες μερικοί και «πουλάνε προστασία» στην αρχαία ελληνική γραμματεία; Όταν σε ολόκληρο το Βυζάντιο, οι χριστιανοί δίδασκαν τα αρχαία κλασικά έργα, τα μάθαιναν στα σχολεία, τα αντέγραφαν, τα υπομνημάτιζαν και τα λεξικογραφούσαν; Ας γνωρίζουν λοιπόν ότι ούτε καν τους τιμητές του ναού του Σέραπι δεν τους αξίζει να κάνουν. Διότι οι ειδωλολάτρες ήταν εκείνοι που κατέστρεψαν τον ακόμη μεγαλύτερης αίγλης ναό, τον περίφημο ναό του Δία στο Καπιτώλιο της Ρώμης!Το Καπιτώλιο «ήταν ιερός λόφος στη Ρώμη όπου υπήρχε μεγάλος και περίφημος ναός του Δία» Ο ναός αυτός ήταν ένα ειδωλολατρικό ιερό ακόμη σπουδαιότερο και από το Σεραπείο, καθώς αποτελούσε «το έμβλημα της αιωνιότητας της Ρώμης» .
   Και όμως, γεγονότα απείρου ειδωλολατρικού κάλλους συνέβησαν όταν ο Ρωμαίος Βιτέλιος Αύλος, κυνήγησε τον Δομιτιανό, δεύτερο γιο του αυτοκράτορα Βεσπασιανού, στη διάρκεια εμφύλιου πολέμου του 69 μ.Χ. για τον αυτοκρατορικό θρόνο:
   «Έτυχε τότε ο Δομετιανός, γιος του Ουεσπασιανού, να συγκρουστεί με τον Βιτέλιο για την εξουσία του πατέρα του. Πολιορκήθηκε στο Καπιτώλιο, αλλά κατάφερε να ξεφύγει, και Ο ΒΙΤΕΛΙΟΣ ΕΚΑΨΕ ΤΟΝ ΝΑΟ» ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΨΑΞΤΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ

  2. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

   Το βασικό (ίσως και μοναδικό κοινό) δόγμα όλων τών Νεοπαγανιστικών ομάδων, είναι.. ο Αντιχριστιανισμός. Δεν έχουν τίποτα σταθερό να πουν, τίποτα εποικοδομητικό ναπροσφέρουν στον κόσμο. Μόνο μια στείρα αντιχριστιανική υστερία, και μια αφηρημένη προγονολατρεία, για μια ακαθόριστη αρχαία κοινωνία, που υποτίθεται ότι τα είχε όλα... λαμπρά!
   Αν οι Χριστιανοί πουν ότι είναι μέρα, οι Νεοπαγανιστές θα υποστηρίξουν από κοινού, ότι είναι νύχτα. Και αν οι Χριστιανοί ξαφνικά έλεγαν ότι οι θεοί είναι πολλοί, οι Νεοπαγανιστές θα έλεγαν ότι είναι ένας!Δεν ενδιαφέρονται αν αυτά που διδάσκουν είναι σωστά ή όχι, αρκεί να τα έχει πει κάποιος αρχαίος. Δεν ενδιαφέρονται για την επιστημονική αλήθεια. Δεν ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια. Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο, εκτός από το να συκοφαντήσουν τους Χριστιανούς. Αν οι Χριστιανοί εξέλειπαν, θα εξέλειπε και ο σκοπός ύπαρξης τού Νεοπαγανισμού!
   Μας μιλούν για αρχαίο "φως", και ξεχνούν ότι οι αρχαίοι Έλληνες δίωκαν με μανία τους φιλοσόφους που είχαν να πουν κάποια σωστά πράγματα ενάντια στο πολυθεϊστικό ιερατείο. Μας μιλούν για "αρχαία θρησκεία", και ξεχνούν ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ σε όλη την Ελληνική επικράτεια ως "θρησκεία". Ξεχνούν ότι η Ελληνική θρησκεία ήταν ένα συγκεχυμένο και αντιφατικό συνοθήλευμα από μύθους και ξενόφερτους θεούς και μαγικές πρακτικές. Ξεχνούν ότι ακόμα και οι φιλόσοφοι ήταν απελπιστικά διαιρεμένοι και αλληλοσυγκρουόμενοι στα όσα πρέσβευαν.

  3. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

   Τοσα σου έγραψα ούτε στο 2% δεν μου απάντησες!!!
   Ξέρεις ο Άγιος ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ήταν επίσκοπος Λουγδουνου η σημερινή Λυων της Γαλλίας, μεγάλος απολογητής, κάτι σαν του λόγου σου τότε τους είχε για τα κρεμυδάκια... Προσπαθώ να του μοιάσω
   ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

   1. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

    Το 140 μ.χ. γεννήθηκε ο Αγ. Ειρηναίος...140 χρόνια μετά τον Χριστό, ΕΕ δεν είναι και πολλά .επι Μάρκου Αυριλίου 160 μ.χ. Άρχισε το έργο του

  4. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

   Προσπαθώντας οι Νεοειδωλολάτρες να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά της Χριστιανικής Εκκλησίας, δημιούργησαν μια Νεομυθολογία, ότι δήθεν οι ειδωλολάτρες διώχθηκαν από τους Χριστιανούς όταν αυτοί επικράτησαν από τον 4ο αιώνα και μετά. Φυσικά ούτε κάνουν λόγο για τους διωγμούς τριών αιώνων κατά τους οποίους η δική τους μισαλλόδοξη θρησκεία δίωκε σκληρά τους Χριστιανιούς. Και φυσικά η αλήθεια είναι (όπως πάντα), πολύ διαφορετική από τα ψεύδη των Νεοπαγανιστών. Το δείχνει και η αρχαιολογική σκαπάνη!
   Σε μωσαϊκό opus sectile των μεσών του 4ου αιώνα από τη Βασιλική του Ιουνίου Βάσσου στη Ρώμη, παριστάνεται σκηνή, όπου ο Ύλας απάγεται από ποτάμιες Νύμφες στη Μυσία. Ο Ιούνιος Βάσσος, πραίτορας της Ρώμης, ήταν εθνικός (!!!) και βαπτίστηκε χριστιανός λίγο πριν το θάνατό του το 359 μ.Χ. Δηλαδή ο πραίτορας της Ρώμης επί του "φανατικού" χριστιανού αυτοκράτορα Κωνσταντίου Β΄, ήταν φανερά ειδωλολάτρης! Το Δίπτυχο των Νικομάχων και των Συμμάχων, (περ. 400 μ.Χ. Victoria and Albert Museum, Λονδίνο), αποτελείται από δυο πλάκες ελεφαντόδοντου και δημιουργήθηκε στη Ρώμη των τελών του 4ου αιώνα. Θεωρείται ότι ήταν αναμνηστικό γάμου μεταξύ μελών δυο επιφανών οικογενειών συγκλητικών, των Νικομάχων και των Συμμάχων. Στο πρώτο φύλλο, με την επιγραφή NICOMACHORVM, δηλαδή «Των Νικομάχων», βλέπουμε μια παγανίστρια ιέρεια να συμμετάσχει σε τελετές της Δήμητρας και της Κυβέλης σε έναν υπαίθριο βωμό. Στο δεύτερο φύλλο, με την επιγραφή SYMMACHORVM, δηλαδή «Των Συμμάχων», βλέπουμε μια άλλη ιέρεια μπροστά

 10. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

  Πολλοί άνθρωποι σκοντάφτουν στην ηθική του Ευαγγελίου (γι’ αυτό και αρνούνται το Θεό) και τρομάζουν στην ιδέα ότι πρέπει να αλλάξουν συλλήβδην τη ζωή τους, πολύ περισσότερο δε αν αυτή είναι γεμάτη πάθη και αδυναμίες. Υπάρχει όμως και η καθημερινή μετάνοια, δεδομένου ότι κανείς δεν είναι αναμάρτητος. Αν η γεωμετρία απαιτούσε ηθική κανείς δεν θα ήταν μαθηματικός, έλεγε ο πολύς Λάιμπνιτς. Γνωστός μου στον οποίον είχα δωρίσει μια Καινή Διαθήκη, μου την επέστρεψε μετά παρέλευση δύο εβδομάδων, λέγοντάς μου ότι δεν μπορεί να ζήσει όπως η χριστιανική πίστη επιτάσσει. Δεν αρνούνται κάποιοι επομένως την ύπαρξη του Θεού, αλλά συνεχώς τον απορρίπτουν στην καθημερινή τους ζωή, όπως διαπίστωνε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Παράλυτοι επαίτες στην Ρώμη έμαθαν ότι θα περνούσε από δίπλα τους η λιτανεία με τα λείψανα του θαυματουργού αγίου Μαρτίνου. Λέει τότε ο ένας στον άλλο: “Ας φύγουμε αδελφέ, γιατί, αν θεραπευτούμε, με τι θάρρος μετά θα ζητιανεύουμε;” Αλλά και ιθαγενής φύλαρχος αρνήθηκε την πίστη στην ανάσταση των νεκρών, αφού όπως είπε στον ιεραπόστολο, θα έπρεπε να περιμένει την οργή όσων ο ίδιος φόνευσε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, που είναι πολλές, δεν ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά κάποιες συμφεροντολογικές χρήσιμες συμβουλές, που προσαρμόζονται σε οποιονδήποτε ιδιοτελή βίο και που μπορεί να βρει κανείς σε όλες σχεδόν τις θρησκείες και φιλοσοφίες. Ο Θεός αποκαλύπτεται όμως στα νήπια με την καθαρή καρδιά και σε όσους ομοιάζουν με τα νήπια στην ανιδιοτελή σκέψη και τη ζωή τους. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

 11. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

  Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια και στο θέμα της χριστιανικής πίστης. Ο σοφός Βάκωνας υποστήριζε ότι η πολλή επιστήμη είναι που οδηγεί τον άνθρωπο στον Θεό, ενώ η ολίγη, αλλά και η δοκησισοφία, απομακρύνει απ’ Αυτόν. Αρκετοί είναι εξάλλου εκείνοι που εμπιστεύονται τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, χωρίς πολύπλευρη και σφαιρική μελέτη περί παντός επιστητού, και χωρίς αναγωγή αυτών των γνώσεων στο Όλον (Οντολογία). Ο εντομολόγος π.χ. ανάγεται σε Δημιουργό Θεό όταν προβληματίζεται στο γεγονός ότι χωρίς τη μεταφορά της γύρης από τις μέλισσες και από λουλούδι σε λουλούδι δεν θα γινόταν η γονιμοποίηση των φυτών και άρα δεν θα υπήρχε ζωή. Ο βιολόγος θεολογεί όταν αναλογιστεί ότι δεν θα μπορούσε η φύση να προγραμματίσει από μόνη της την ανοδική της πορεία, από τα κατώτερα είδη προς τα ανώτερα, και μάλιστα με τόσο τέλεια οργανωμένο σχέδιο. Απαιτείται και λογικά η ύπαρξη εξωφυσικού και υπέρλογου Σχεδιαστή. Ακόμη, αν σκεφθεί ότι από τα πρώτα αμινοξέα μέχρι την εμφάνιση του πρώτου κυττάρου απαιτείται ένα τεράστιο άλμα, που έχει τόσο απειροελάχιστη πιθανότητα να παραχθεί τυχαία, όσο και η πιθανότητα να αδειάσει ένας συγγραφέας ολόκληρο τσουβάλι με ανακατεμένα γράμματα στο έδαφος και σχηματιστεί αίφνης στο πάτωμα ένα πλήρες διαμορφωμένο δοκίμιο.

 12. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

  Από την αρχή των δώδεκα φυλών, αναφέρεται το πώς οι προπάτορές τους, πούλησαν τον ίδιο τον αδελφό τους τον Ιωσήφ, και πώς δολοφόνησαν τον άνδρα της αδελφής τους της Δείνας μαζί με όλο του το σόι, αφού πρώτα τους έκαναν περιτομή, καθιστώντας τους ανίκανους να αμυνθούν. Μετά, αναφέρεται η εξοργιστική απιστία των απογόνων τους, καθώς μετά από τόσα θαύματα που είδαν, κάθε τόσο λάτρευαν είδωλα, παρά το Θεό που τους ελευθέρωσε από την Αίγυπτο. Έκτοτε, η ιστορία τους περιγράφεται, όχι ως μια ιστορία πίστης και επιτυχιών, αλλά ως μια ιστορία απιστίας και σκληροκαρδίας, που συχνότατα επέφερε πάνω τους την οργή του Θεού.
  Εάν η Αγία Γραφή και η Εκκλησία αναφέρουν κάποια πράγματα εναντίον των Ελλήνων, (εννοώντας την αρχαία Ελληνική ειδωλολατρική πίστη και όχι το έθνος των Ελλήνων), γράφει πολύ περισσότερα εναντίον των Εβραίων, χαρακτηρίζοντάς τους ως σκληροτράχηλους, γενεά άπιστη και διεστραμμένη, χειρότερους από τα βόδια, τυφλούς και κουφούς, σκληροκάρδιους, γυναίκα πόρνη και μοιχαλίδα, φονιάδες των προφητών, και ακόμα φονιάδες του ιδίου του Υιού του Θεού! Διευκρινίζει μάλιστα, ότι ο Θεός τους επέλεξε ως προπάτορες του Κυρίου Ιησού, ΄΄όχι επειδή ήταν καλύτεροι από τους άλλους λαούς΄΄, αλλά επειδή αγαπούσε τον προπάτορά τους τον Αβραάμ. Έτσι, όλοι οι ισχυρισμοί των Ελληνολατρών, για δήθεν προπαγάνδα της Αγίας Γραφής, αποδεικνύονται παρατραβηγμένοι.

 13. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

  Στην Παλαιά Διαθήκη της Αγίας Γραφής, 'παρατηρούμε ότι τα πρώτα κεφάλαια της Γενέσεως, δεν μιλούν για τους Εβραίους, αλλά για τους Σουμέριους, που ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι της Μεσοποταμίας. Η αφήγηση τής Παλαιάς Διαθήκης λοιπόν, δεν είναι η ιστορία των Εβραίων, αλλά η ιστορία της γενεαλογικής γραμμής του Ιησού Χριστού, από τον Αδάμ ως τη γέννησή Του.
  Παρατηρούμε αρχικά την ιστορία του Αδάμ, 3.500 χρόνια πριν από τη δημιουργία του Ισραήλ, κατόπιν του Σουμερίου Νώε, και μετά του Συρίου Αβραάμ, καθώς διαχωρίστηκε από το έθνος του. Και μόνο 1.500 χρόνια πριν από τον Χριστό, περνάμε στο Εβραϊκό έθνος. Η Παλαιά Διαθήκη λοιπόν, δεν είναι η ιστορία του Εβραϊκού έθνους, αλλά αναφέρεται σ' αυτό, μόνο επειδή το έθνος αυτό συνέβαλε στη γενεαλογική γραμμή του Ιησού Χριστού.
  Μήπως όμως και έτσι ακόμα, αποτελεί η Παλαιά Διαθήκη μια προπαγάνδα υπέρ των Ισραηλιτών; Μια προπαγάνδα υπέρ κάποιου έθνους, πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά: Να ωραιοποιεί τα γεγονότα, να το εξυψώνει, και να τονίζει μόνο τα υπέρ του. Με την Αγία Γραφή όμως, δεν συμβαίνει έτσι. Το αντίθετο μάλιστα:

  1. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

   Ο ΝΩΕ ΣΟΥΜΕΡΙΟΣ,Ο ΑΒΡΑΑΜ ΣΥΡΙΟΣ ΤΑ ΧΕΙΣ ΧΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ.

   1. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

    Μαλλν δεν διαβάζεις σωστά αυτά που γράφω... Απο το 1500 και μετα δημιουργείται το Γένος των Εβραίων και εξυψωνουν ως Γεναρχες του Νώε κλπ...!

 14. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

  Οι Εβραίοι απέτυχαν ως λαός. Μόνο ένα μικρό υπόλοιπο αποδείχθηκε άξιο των θεϊκών αποκαλύψεων για το Χριστιανικό Ευαγγέλιο. Οι Έλληνες όμως, για μία φορά ακόμα αξιοποίησαν την ευκαιρία για την κατάκτηση της αλήθειας. Και αντιλήφθηκαν σύντομα, πως η Αλήθεια που αναζητούσαν στη φιλοσοφία, δεν ήταν ένα σύνολο ιδεών, δεν ήταν ένα δογματικό πακέτο, αλλά ένα πρόσωπο: Ο Ιησούς Χριστός.
  Οι Εβραίοι απέτυχαν να αναγνωρίσουν Αυτόν που περίμεναν τόσους αιώνες. Οι Έλληνες όμως αναγνώρισαν στο πρόσωπό Του, το Δημιουργό τους. Η εκπαιδευμένη τους διάνοια, κατάλαβε, και συμπλήρωσε τα κενά της όντως προχωρημένης φιλοσοφίας τους. Έτσι οι αρχαίοι Έλληνες, επέλεξαν τη Χριστιανική πίστη, ως την κορωνίδα και το τέλος των αναζητήσεών τους για την Πρώτη Αιτία της ύπαρξής τους. Η σοφία τόσων χιλιετιών, βρήκε το ποθούμενο Πρόσωπο, τον Ιησού Χριστό.
  Ο ίδιος ο Θεός τίμησε το γένος των Ελλήνων, χρησιμοποιώντας το για δύο χιλιετηρίδες, στην επίτευξη του σκοπού Του: Να εκχριστιανισθούν τα έθνη. Αυτό ήταν ένα έργο, που στην πραγματικότητα προορίζετο για τον Ισραήλ. Όμως οι Έλληνες άδραξαν την ευκαιρία. Η ακριβέστατη γλώσσα τους, η εκλεπτυσμένη από τη φιλοσοφία χιλιετηρίδων, έγινε το μέσο διάδοσης της Αγίας Γραφής, σε όλη την Ελληνική πλέον Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
  Έγινε η γλώσσα των Ελλήνων Χριστιανών Πατέρων, που έδωσαν στους αρχαιοελληνικούς όρους, ένα νέο περιεχόμενο, σύμφωνο με τη Θεία Αποκάλυψη.

  1. avatar THE BOSS

   ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΩ Η ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟ ΘΕΙΚΟ ΛΟΓΟ, ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΕΙΑ, ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΥΜΙΖΕΙ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Η ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ, ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΖΟΓΑΡΕΙ ΣΤΟ ΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΕΦΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ. ΘΕΩΡΩ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΟΥ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ, ΕΝΩ ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΜΕ ΕΝΑ "ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ". ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ....

   1. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

    Θεία βούληση ΣΩΣΤΟΣ
    ΑΛΛΑ ΞΕΧΝΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ Η ΟΧΙ!!!
    Αυτή ειναι η ουσία καλά μου φίλε

 15. avatar ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

  Οι Έλληνες αναζητούσαν την αλήθεια πολύ πριν οι Εβραίοι εμφανιστούν στην ιστορία. Οι φιλοσοφικές τους κατανοήσεις για το σύμπαν είναι εκπληκτικές, ακόμα και για τη σημερινή επιστήμη. Όμως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κάποιο όριο. Η έρευνά τους μπορούσε να φτάσει ως τα όρια του κτιστού κόσμου, ως τα όρια της λογικής και της εμπειρίας. Για τον ίδιο το Δημιουργό τους όμως, δεν ήταν δυνατόν να γνωρίσουν τίποτα, αν πρώτα Αυτός ο ίδιος δεν τους το αποκάλυπτε!
  Οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες, αφού διατύπωναν με λογικά επιχειρήματα τα συμπεράσματά τους για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος, κατέληγαν σε κάτι ΄΄Απερίγραπτο΄΄ ως Πρώτη αιτία, το οποίο ταύτιζαν με τον Αϊδιο (άναρχο) Χρόνο. Και ήταν φυσικό αυτό, καθώς η λογική του ανθρώπου φτάνει ως εκεί.
  Οι Εβραίοι αντιθέτως, χωρίς καν να προσπαθήσουν, έλαβαν εξ' αποκαλύψεως περισσότερες πληροφορίες γι' αυτή την Απερίγραπη Πρώτη Αιτία, καθώς έμαθαν από τον ίδιο, ότι δεν ήταν κάτι αόριστο, αλλά ένα Νοήμον Ον, ο Θεός, και πως στην πραγματικότητα, Αυτός ήταν ο Αϊδιος Δημιουργός του Χρόνου. Οι Έλληνες είχαν εξαντλήσει τις δυνατότητες της εποχής τους στην έρευνα της αλήθειας και της Σοφίας. Οι Εβραίοι όμως, περιμένοντας παθητικά, τα βρήκαν έτοιμα. Και απ' αυτούς τους τελευταίους, γεννήθηκε ο ίδιος ο Δημιουργός με ανθρώπινη φύση, δίνοντας νέα τροπή στην ανθρώπινη ιστορία, και προετοιμάζοντας τον ουρανό να δεχθεί τον άνθρωπο.

 16. avatar Σκαραβαιος

  Ο καθενας, (δικο του θεμα) ειτε πιστευει οτι θελει ειτε ειναι αθεος κτλ. Αν ομως γραφοταν ενα τετοιο αρθρο για τον Θεο των Μουσολμανων τι αντιδρασεις θα υπηρχαν?????

 17. avatar FABARM

  ...To aστειο ειναι οτι και οι χριστινοι και οι ιουδεοι και οι ισλαμιστες-μουσουλμανοι πιστευοuν στον ιδιο ΑΚΡΙΒΩΣ θεο...εκει που διαφερουν σαν θρησκειες ειναι στην αναγνωση και στην αναλυση των προφητων-προφητειων
  οι εβραιοι δεν θεωρουσαν οτι ο χριστος ηταν αυτος που αποκαλουσαν οι προφητειες "μεσια"...οι χριστιανοι θεωρουσαν πως ηταν(και οι μεν κ οι δε τις ιδιες προφητειες διαβαζαν με διαφορετικο αποτελεσμα) ...και οι μουσουλμανοι θεωρουσαν πως ο χριστος ηταν απεσταλμενος του θεου που λιγο πριν σταυρωθει ο θεος τον πηρε μαζι του και στον σταυρο μπηκε καποιος αντικαταστατης του!!...και οχι μονο αυτο αλλα πιστεουν οπως και οι χριστιανοι πως ηθρε στο κοσμο με παρθενογεννεση !!

  1. avatar Που το βλέπεις το αστείο

   Έτσι ειναι όπως τα λες, μόνο που στην Εβραϊκη ιστορία Π.Δ. προφητευεται η έλευση του Χριστού και στην Καινή πραγματώνεται, οι Εβραίοι ακόμα και τώρα δεν πιστεύουν (όχι όλοι) στον ΧΡΙΣΤΟ ως Μεσιά και ακόμα τον περιμένουν... Την πάτησαν... Απο πει και πέρα μουσουλμάνοι κλπ έχουν πατήσει πάνω στην Καινή Διαθήκη για να φτιάξουν την θρησκεία τους. Όταν όμως κάποιος μιλά για ενα πρόσωπο ή γεγονός και το ίδιο κάνει και κάποιος άλλος ένας μόνο θα λέει την Αλήθεια όπως εχει, ο άλλα θα διαστρεβλώνει τα πράγματα ή θα βάζει όπως λεμε σάλτσα!!!

   1. avatar FABARM

    To αστειο φιλε ειναι οτι με ολα αυτα μπορεις κι εσυ να δωσεις μια διαφορετικη ερμηνια στις προφητειες και να φιαξεις μια δικη σου θρησκεια!...απλα αλλαξε λιγο το τροπο "πιστης" για να μη μοιαζει με αιρεση και θα εισαι κομπλε!... αν καταφερεις να πεισεις το κοσμο οτι μονο εσυ κατεχεις την μοναδικη αληθεια(με επιχειρηματα του τυπου ..μου αποκαλυφτηκε ο θεος κτλ)τοτε μεχρι και στο χρηματηστιριο σε βλεπω να μπαινεις!

 18. avatar THE BOSS

  Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ (ΟΧΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ) ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ Ή ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ-ΠΟΛΛΑ (ΧΩΡΙΣ ΕΡΕΥΝΑ). ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ. ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΜΕ "ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ" ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ Ή ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΔΕ ΞΕΡΩ ΚΑΝ ΑΝ ΥΠΗΡΞΕ.
  ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΩΣ "ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ", ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΦΟΥ ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ (ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ).
  ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΠΡΑΧΤΗΚΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΣΤΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ.
  ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΚΩΝΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ (ΟΡΘΟΔΟΞΗ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΗ ΚΛ.Π) ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΤΩΝ. ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ.
  ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΑΠΛΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΝΑΝ ΕΥΚΟΛΑ, ΑΝ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕ (ΑΝ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ). ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΚΟ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ (ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΚΟ).ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ, Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (ΑΡΑ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΜΕ (ΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΜΕ). ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ!

  1. avatar Σωστός

   Μόνο που οι εκκλησίες όντως διαφέρουν και κάνουν λάθη αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία ειναι η μόνη η οποία στηρίζεται στην αρχική αλυσίδα της πρώτης Εκκλησίας, Εχει δηλαδή Αποστολική διαδοχή!

 19. avatar Χριστιανός Ανορθόδοξος

  Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΙΣΜΟ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΑΥΤΗ Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΚΙ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΚΟ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ "ΘΕΟΥΛΗ" ΜΑΣ ΓΙΑ "ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ", ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ.
  ΟΛΗ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ, ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ.
  ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΠΛΗΣΙΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΑΓΑΠΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ.

 20. avatar Άτρωτος

  Γι'αυτό κάθε χρόνο το Άγιο φως βγαίνει απτον ναό της Αναστάσεως στον ορθόδοξο ιερέα,ο Θεός δίνει την ευκαιρία στους κουφιοκέφαλους.Κι εκεί για συνομοσίες πήγαν να μιλήσουν πολλές φορές και έφαγαν τα μούτρα τους.Πάλι οι δύσπιστοι του σήμερα και ο Χριστός ο ίδιος να εμφανιζόταν μπροστά τους,τα ίδια θα λέγανε.Ντουβάρια εν ολίγοις

  1. avatar GiannisAGiannis

   Για πες πως έφαγαν τα μούτρα τους όσοι το αμφισβητούν. Μεγαλώνοντας άρχισα να μαθαίνω λίγα λίγα πόσα ψέματα έχει το παραμυθάκι του Αγίου Φωτός. Μας έλεγαν πως μόνο για τον ορθόδοξο ιερέα έρχεται το φως. Βεβαίως μόνο για αυτόν έρχεται, αφού αυτός μπαίνει μέσα να το πιάσει. Υπάρχει και ένας Κόπτης και ένας Αρμένιος μαζί του. Κανένας καθολικός. Δεν καίει το άγιο φως; Κάθε χρόνο πεθαίνουν άτομα από πυρκαγιές που προκαλεί. Αν θέλεις να κρατήσεις τον πανέμορφο συμβολισμό του, είμαι 100% μαζί σου. Σταμάτα όμως να πιστεύεις σε αυτά τα παραμύθια, επειδή στο τέλος χάνεις το νόημα του Χριστιανισμού, που είναι αγάπα τους πάντες.

  2. avatar ΑΓΓΕΛΟΣ Β΄.

   ΝΤΟΥΒΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΠΟΥΝ, Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ. ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΣΘΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΤΙΣΕΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΤΡΩΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΝΤΟΥΒΑΡΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΜΗΠΩΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ "ΑΛΗΘΕΙΑ" ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΕΧΕΙΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΟΝΟΠΟΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ. ΜΗΝ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΟΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΨΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΩΣ ΟΤΙ ΚΙ ΕΣΥ ΝΤΟΥΒΑΡΙ ΕΙΣΑΙ.

   1. avatar Άτρωτος

    Καϋμένο παιδί

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει