Το μεγαλείο της φύσης σε συνδυασμό με την δεξιοτεχνία και το μεράκι του ανθρώπου δημιουργούν απίστευτες εικόνες που προκαλούν δέος. Ιστορικά μοναστήρια σε διάφορα σημεία της χώρας, σκαρφαλωμένα σε μεγάλο υψόμετρο και λαξευμένα σε απόκρημνους βράχους καθηλώνουν τον επισκέπτη.

Το αίσθημα του θαυμασμού κυριαρχεί μόλις αντικρίσει κανείς τις εικόνες που ακολουθούν, καθιερώνοντας μία εσπίσκεψη στις παρακάτω μονές, σχεδόν, επιβεβλημένη.

Μετέωρα, Καλαμπάκα

Πόλος έλξης για περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, τα επιβλητικά Μετέωρα με την εντυπωσιακή εικόνα, την απόκοσμη ατμόσφαιρα και την μοναστική ταυτότητα, συγκαταλέγονται σε εκείνα τα σημεία της χώρας που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, έστω και μία φορά στην ζωή του.

Με την μητέρα φύση σε ρόλο «γλύπτη» να έχει σμιλέψει τους απόκρημνους και επιβλητικούς βράχους στην κορυφή των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, προσφέρουν μια θέα προς την Καλαμπάκα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω που πραγματικά εντυπωσιάζει.

Ιερά Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες

Το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ηπείρου προκαλεί δέος και θαυμασμό στους επισκέπτες του, καθώς είναι «φωλιασμένο» μέσα σε έναν απόκρημνο βράχο κοντά στο χωριό Καλαρρύτες, στα Τζουμέρκα. Αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε από το μοναχό Γρηγόριο του 1212. Αν το βρείτε κλειστό ζητήστε τα κλειδιά από το καφενείο του συνοικισμού.

Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα

Το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι λαξευμένο στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου στο Χελμό. Σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω από τη χαράδρα του Βουραϊκού, η εικόνα του ενσωματώνεται πλήρως στο τραχύ τοπίο ολόγυρά του, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη, ενώ η επιβλητικότητά του προκαλεί δέος από την πρώτη κιόλας ματιά.

Όπως υποστηρίζει η παράδοση η μονή χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, στο σημείο όπου βρήκαν την ιερή εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλιώτισσας, όπως ονομάζεται, ένα έργο του ευαγγελιστή Λουκά.

Ιερά Μονή Προδρόμου, Στεμνίτσα

Μεταξύ της γραφικής Στεμνίτσας και της Δημητσάνας στην ορεινή Αρκαδία, η ιστορική μονή του Τιμίου Προδρόμου είναι «ριζωμένη» στη βάση ενός βράχου στο φαράγγι του Λούσιου και κόβει την ανάσα σε όσους σηκώσουν τα μάτια τους για να παρατηρήσουν την περιοχή.

Ιδρύθηκε τον 12ο αι. και από το μπαλκόνι της απολαμβάνετε άπλετης θέας στην άγρια ομορφιά του φαραγγιού. Εντυπωσιακές και οι αγιογραφίες και οι τοιχογραφίες τόσο εντός όσο και εκτός του ναού.

Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής, Άγραφα

Σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, σε μια απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων, κοντά στο χωριό Καρίτσα στην Καρδίτσα, η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία της οφείλεται στον τρόπο που χτίστηκε, καθώς πελεκίσθηκε ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος όπως είναι φωλιασμένη.

Είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, χάρη στην πλούσια ιστορία και την περίτεχνη κατασκευή της, ενώ διαθέτει εκπληκτική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα.