Οι αρχές της Σιγκαπούρης προτίθενται να κατασκευάσουν και πέμπτο τερματικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Τσάνγκι, που θα διπλασιάσει την τρέχουσα ικανότητα εξυπηρέτησης επιβατών από τα μέσα της δεκαετίας του 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λι Σιέν Λόνγκ. Το αεροδρόμιο Τσάνγκι έχει σήμερα τρεις τερματικούς σταθμούς με χωρητικότητα εξυπηρέτησης ετησίως, 66 εκατομμυρίων επιβατών, ενώ ο τέταρτος τερματικός σταθμός έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2017.

Αλλά καθώς τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της περιοχής, όπως αυτά της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία και το αντίστοιχο αεροδρόμιο Σουβαρναμπχούμι της Ταϊλάνδης, σχεδιάζουν την επέκτασή τους, η Σιγκαπούρη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λι, θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της για να διατηρήσει τη θέση της ως περιφερειακός αεροπορικός κόμβος.

«Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να μείνουμε το ζωντανό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ασίας, ή αν θέλουμε να αφήσουμε κάποιον να πάρει τη θέση μας, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας μας», είπε ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, σημειώνοντας σημείωσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο Τσάνγκι και οι συναφείς υπηρεσίες που παρέχει, προσφέρουν 163.000 θέσεις εργασίας στη Σιγκαπούρη και αντιπροσωπεύουν το 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.

Ο προγραμματισμός για την κατασκευή του πέμπτου τερματικού σταθμού, δεν αναφέρει προς το παρόν κόστος, σημειώνει το ΑΜΠΕ, αλλά οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και να ολοκληρωθούν σε 12 με 15 χρόνια.