Μια πληθώρα προϊόντων από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας έως τις 16 του μήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Παραδοσιακών Προϊόντων Πελοποννήσου». Μια έκθεση που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τα Επιμελητήρια και στόχο έχει να καταδείξει ότι η συσπείρωση μπορεί να αποτελέσει την έξοδο από την κρίση.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη και τον Περιφερειάρχη Π. Τατούλη, παρέστησαν ο πρέσβης του Βιετνάμ Binh Vu, οι βουλευτές της Περιφέρειας, δήμαρχοι και επιχειρηματικοί φορείς, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Κορασίδης και Δ. Μελάς, αλλά και πλήθος κόσμου.

«Στο δρόμο που χαράζεται, θα βρείτε το υπουργείο συμπαραστάτη» τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία αυτή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τη στρατηγική κατεύθυνση του υπουργείου και της ΕΕ. Στρατηγική που εστιάζει στην προσπάθεια για μεταστροφή της γεωργίας, σε μια γεωργία ποιότητας με προϊόντα παραδοσιακά, τοπικά και ξεχωριστά, συμπλήρωσε. «Μια γεωργία που σέβεται τους φυσικούς πόρους και την αειφορία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και επεσήμανε πως το 1/3 της χρηματοδότησης που προορίζεται για την ενίσχυση 340 μεταποιητικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος, θα απορροφηθεί από επιχειρήσεις που έχουν έδρα την Πελοπόννησο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, σημείωσε πως η κρίση είναι μια θαυμάσια ευκαιρία «για να μπορέσει ο τόπος και να αναθεωρήσει πολλά από τα ζητήματα τα οποία του δημιούργησαν αυτά τα μεγάλα προβλήματα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη των δυνάμεων. Να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». «Η παρουσία μας», πρόσθεσε, «σημαίνει αποφασιστικότητα και ολοκληρωμένο σχέδιο για το πως ο τόπος μπορεί να αντιμετωπίσει το σημαντικό σημερινό του πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Ιω. Μπουντρούκας, χαιρετίζοντας εκ μέρους όλων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί «απόφαση να βαδίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης». Υπογράμμισε επίσης πως τα Επιμελητήρια πρέπει να χαράξουν νέο δρόμο, με βασικό άξονα τη μέριμνα για τη διασφάλιση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.