Μια μοναδική εμπειρία ζωής, ένα αξέχαστο ταξίδι μπορεί να σας χαρίσει η συμμετοχή σας σε έναν αγώνα Μαραθωνίου, από τους εκατοντάδες που διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς διαλέξαμε για εσάς τους 20 πιο διάσημους, περιπετειώδεις και εντυπωσιακούς για να διαλέξετε.

Φτιάξτε βαλίτσες και δέστε τα κορδόνια σας. Φύγαμε!

No. 13: Marathon des Sables, Μαρόκο, Σαχάρα, Απρίλιος

Πρόκειται για τον πιο δύσκολο αγώνα δρόμου στη Γη. Ο Marathon des Sables, δηλαδή ο μαραθώνιος της άμμου, είναι ένας υπερμαραθώνιος, διάρκειας 6 ημερών, που ισούται με 6 κανονικούς μαραθώνιους.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1986 στο νότιο Μαρόκο, στην έρημο Σαχάρα. Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων και των ημερομηνιών άφιξης, αναχώρησης και προετοιμασίας των αθλητών.

Όταν το 1984, ο 28χρονος τότε Patrick Bauer αποφάσισε να διασχίσει μια έκταση 350 χιλιομέτρων στην έρημο Σαχάρα, περνώντας από ακατοίκητες περιοχές, με μόνο του εφόδιο ένα σακίδιο με νερό και τρόφιμα, δεν φανταζόταν ότι το τολμηρό του εγχείρημα θα γινόταν θεσμός.

Δυο χρόνια αργότερα ο πρώτος μαραθώνιος της άμμου ήταν γεγονός και οι πρώτοι 23 αθλητές έδωσαν το δυναμικό «παρών» στην έναρξη μιας θρυλικής αθλητικής εκδήλωσης.

Στην τελευταία διοργάνωση πήραν μέρος 1.027 άτομα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ συμμετοχών. Ο 29ος μαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του μαροκινού υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 1.200 Γάλλους και πολλούς ακόμα ξένους αθλητές.

Ο αγώνας δρόμου είναι ανοιχτός σε δρομείς και περιπατητές, αφού περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές φάσεις, με ελεύθερο στυλ τρεξίματος και αποστάσεις που φτάνουν συνολικά τα 240 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας αγγίζει τους 30° C και κατά τη διάρκεια της νύχτας τους 14° C. Οι αθλητές θα πρέπει να φορούν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια που θα τους προστατεύουν από την ζεστή άμμο, ενώ είναι υποχρεωμένοι να κουβαλούν στην πλάτη τους ένα σακίδιο με τρόφιμα και νερό.

Σε περίπτωση αμμοθύελλας, οι συμμετέχοντες καλούνται να σταματήσουν τον αγώνα, καθώς συνήθως η ορατότητα μειώνεται στο μηδέν και να περιμένουν οδηγίες από τους διοργανωτές.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…