Από την απαρχή του κόσμου, η ανθρωπότητα κοιτούσε στα άστρα και αναρωτιόταν πώς θα ήταν η ζωή εκεί πάνω, πολύ μακριά από τον μπλε πλανήτη μας.

Και τώρα μπορούμε να βιώσουμε μια τέτοια εξώκοσμη εμπειρία, χάρη σε μια νέα υπηρεσία που μετέτρεψε ένα σπήλαιο της βόρειας Ισπανίας σε τοπίο του Άρη!

Εγκατεστημένο μέσα σε ένα σπήλαιο 1,2 χιλιομέτρων στην Κανταβρία, το Ares Space Station βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων, σε μια τοποθεσία που μοιάζει αρκετά με τις αφιλόξενες συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη.

Είναι έργο μιας ομάδας επιστημόνων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα μια σωστή αποικία στο Υπερπέραν.

Διαστημικές στολές, υδροπονικές καλλιέργειες, επιστημονικά εργαστήρια, προωθημένος εξοπλισμός, κάψουλες, αυτόνομη ενέργεια και νερό, χώροι αναψυχής, γυμναστήριο και τέτοια πράγματα είναι διαθέσιμα κάθε φορά σε 10 γενναίους που θα ζήσουν τη διαστημική περιπέτεια. Αλλά και ένα ρομπότ-εξερευνητής φυσικά!

Εννοείται πως για να πάρεις μέρος πρέπει να περάσεις από ιατρικές εξετάσεις και τεστ αντοχής. Το πράγμα μάλιστα δεν είναι καθόλου αστείο, καθώς η Astroland κάνει και πραγματικές έρευνες εκεί κάτω, ολοκληρώνοντας αρκετά πειράματα αλλά και μια επίσημη αποστολή.

Η εμπειρία κοστίζει 5.000 ευρώ και περιλαμβάνει εκπαίδευση 26 ημερών πριν την αποστολή, 3 μέρες εντατικής προπόνησης στη Σανταντέρ, 3 βραδιές στο Ares Station και ένα βράδυ σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης, για να εορταστεί το κατόρθωμα.

Η Astroland μπήκε σε μεγάλο κόπο για να μειώσει το ανθρώπινο αποτύπωμα μέσα στο σπήλαιο, με αθρόα χρήση 3D scanning, περιορισμένη πρόσβαση στο προσωπικό της και συχνές αποστολές απολύμανσης…