Λίγο έξω από τη βιομηχανική πόλη Siauliai στη βόρεια Λιθουανία, ο Λόφος των Σταυρών (Kryziu Kalnas) προσελκύει χριστιανούς προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Αυτός ο μικρός λόφος στη μέση καλλιεργήσιμων εκτάσεων φιλοξενεί περίπου 100.000 σταυρούς όλων των μεγεθών, από μικροσκοπικούς ξύλινους σταυρούς μέχρι σταυρούς ύψους τεσσάρων μέτρων, χειροποίητους από μέταλλο κ.α. προκαλώντας δέος αλλά και ανατριχίλα στους επισκέπτες του.

Ενώ καταστράφηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ο Λόφος των Σταυρών αποτελεί απόδειξη της γενναιότητας της Λιθουανίας σε ταραχώδεις καιρούς.

Λόφος των σταυρών, Λιθουανία

Λιθουανία: Ο λόφος των Σταυρών που προκαλεί ανατριχίλα

Η παράδοση σχετικά με την τοποθέτηση των σταυρών στη συγκεκριμένη τοποθεσία ξεκίνησε το 1850 (ή ίσως και νωρίτερα), όταν οι κάτοικοι της περιοχής θέλησαν να τιμήσουν τα θύματα της εξέγερσης του 1831 κατά της τσαρικής κυβέρνησης, αναφέρει το culturetrip.com.

Ο αριθμός των σταυρών αυξήθηκε μετά από μια εξέγερση το 1863 και λίγο αργότερα, ο Λόφος των Σταυρών έγινε γνωστός ως ιερό θέαμα, με τους προσκυνητές να αρχίζουν να τον επισκέπτονται, κυρίως κατά τη σοβιετική εποχή. Με την πάροδο του χρόνου, οι Σοβιετικοί άρχισαν να θεωρούν τον λόφο σύμβολο εχθρότητας ενάντια στην κυριαρχία τους, και έτσι οι σταυροί κάηκαν, καταστράφηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν ως παλιοσίδερα.

Λόφος των σταυρών, Λιθουανία

Ως πράξη αλληλεγγύης, οι Λιθουανοί συνέχισαν να τοποθετούν κρυφά σταυρούς στον τότε κατεστραμμένο λόφο έως ότου τοποθετήθηκαν περίπου 500 σταυροί εκ νέου στον λόφο μέχρι το 1973 περίπου. Οι σταυροί καταστράφηκαν ξανά από τους Σοβιετικούς με το Σοβιετικό Στρατό να στέλνει στη συνέχεια στρατεύματα για να φρουρήσουν το λόφο με σκοπό να αποτρέψουν τυχόν περαιτέρω διαδηλώσεις. Παρόλα αυτά, γενναίοι Λιθουανοί συνέχισαν να επισκέπτονται τον λόφο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με νέους σταυρούς να εμφανίζονται κάθε μέρα.

Μετά την ανάκτηση της ελευθερίας της Λιθουανίας, ο Λόφος των Σταυρών πλημμύρισε και πάλι με αμέτρητους σταυρούς: μεγάλους, μικρούς, ξύλινους, μεταλλικούς, πέτρινους και από οποιοδήποτε άλλο υλικό μπορεί κανείς να φανταστεί. Τα νέα για τον γεμάτο σταυρούς λόφο της Λιθουανίας έφτασαν στον κόσμο και στις 7 Σεπτεμβρίου του 1993, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέφτηκε τον Λόφο των Σταυρών. Πιστεύεται ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 σταυροί επί του παρόντος στην τοποθεσία.

Λόφος των σταυρών, Λιθουανία

Σήμερα, οι επισκέπτες του αξιοθέατου μπορούν να τοποθετήσουν τον δικό τους σταυρό στο Λόφο των Σταυρών, ενώ για να προσεγγίσουν το περίεργο αυτό μνημείο χρειάζονται περίπου 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο από το Βίλνιους. Η επίσκεψη είναι δωρεάν και ο λόφος είναι ανοιχτός 24 ώρες την ημέρα, ενώ λειτουργεί και κέντρο επισκεπτών, απ’ όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί -τι άλλο- σταυρούς, εικόνες και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.