Ο καταρράκτης Hukou θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Κίνα λόγω του μοναδικού χρώματος και του μεγέθους του. Το 1991, συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 40 κορυφαία εθνικά γραφικά σημεία της Κίνας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι το μοναδικό αυτό αξιοθέατο προσελκύει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι το επισκέπτονται κυρίως από Απρίλιο έως Μάιο και από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο.

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο καταρράκτη της Κίνας, με πλάτος 30 μέτρων πριν από την έναρξη της εποχής των πλημμυρών, το οποίο μετά την έναρξη της εποχής των πλημμυρών αγγίζει περίπου τα 50 μέτρα. Αποτελεί τον μεγαλύτερο καταρράκτη του Κίτρινου ποταμού της Κίνας και σχηματίζεται όταν ο Κίτρινος Ποταμός ρέει ανάμεσα στα Όρη Χούκου. Τα βουνά περιορίζουν το μονοπάτι του ποταμού μειώνοντας το πλάτος του μεταξύ 20- 29 μέτρα και λόγω του μειωμένου πλάτους, η ταχύτητα του νερού στο ποτάμι αυξάνεται απότομα.

Τα νερά του καταρράκτη Hukou είναι κίτρινα λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ιζημάτων στον Κίτρινο Ποταμό. Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Rice έδειξε ότι ο Κίτρινος Ποταμός μεταφέρει σχεδόν 20 φορές περισσότερο ίζημα από αυτό που είχαν δείξει δείγματα άλλων ποταμών. Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι ο Κίτρινος Ποταμός μεταφέρει σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια τόνους λάσπης κάθε χρόνο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Κίτρινος Ποταμός μεταφέρει τεράστιες ποσότητες ιζημάτων είναι ότι σχεδόν το 95% της ενέργειας του είναι διαθέσιμο για μεταφορά των ιζημάτων προς τα κάτω, σε αντίθεση με άλλα ποτάμια όπως ο Αμαζόνιος ή ο Μισισιπής που χρησιμοποιούν περίπου το 40 έως 60% της ενέργειας τους.

Το νερό του ποταμού που ρέει με μεγάλη ταχύτητα πάνω από ένα στενό άνοιγμα σε ένα βράχο, μοιάζει με το νερό που ρέει από μια τσαγιέρα. Από εκεί είναι εμπνευσμένη και η ονομασία του, καθώς Hukou, στα κινέζικα, σημαίνει στόμα φιάλης. Καθώς ο καταρράκτης φτάνει στο έδαφος, στέλνει τεράστια κύματα καπνού στον αέρα που μοιάζει με τον ατμό της τσαγιέρας.