Αρκετές περιοχές του πλανήτη διεκδικούν τα πρωτεία γύρω από τη γαστρονομική παράδοση και τις μαγειρικές επιτεύξεις ταλαντούχων σεφ, ενώ θεωρούνται «must see» προορισμοί, που δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα των ταξιδιωτών, που αναζητούν ξεχωριστές εμπειρίες για τους… ουρανίσκους τους.

Πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Μπανγκόκ και το Σίδνεϊ αποτελούν μόνο μερικούς από αυτούς, ενώ στις πιο «αγροτικές επιλογές» συγκαταλέγονται η Προβηγκία στη Γαλλία, η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, η Κοιλάδα της Νάπα στην Καλιφόρνια και η Τοσκάνη στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Alan Hazel που γράφει στο aluxurytravelblog.com, ένα ανερχόμενο «αστέρι» στο γαστρονομικό χάρτη της Ισπανίας είναι περιοχή La Axarquia.

Βρίσκεται στις μεσογειακές ακτές της Ανδαλουσίας, στα σύνορα μεταξύ Μάλαγας και της επαρχίας της Γρανάδας.
Η μαζική γεωργική παραγωγή σε αυτή τη μικρή ορεινή περιοχή ξεκίνησε πριν από περίπου 3.000 χρόνια με τους Φοίνικες και από τότε αποτελεί σημαντικό παραγωγό ελαιόλαδου, ελιάς, σταφυλιών και κρασιού.

Στην εύφορη κοιλάδα που διαπερνά ο ποταμός Velez, καλλιεργούνται πλέον και αμύγδαλα, αβοκάντο καθώς και άλλα τροπικά φρούτα, όπως μάνγκο και παπάγια.

Πέρα όμως από την πλούσια γεωργική παράδοση, η περιοχή έχει προσδώσει μια έξτρα φινέτσα στις παλαιές γαστρονομικές της παραδόσεις.

Δύο από τα καλύτερα και διεθνώς αναγνωρισμένα οινοποιεία της Ανδαλουσίας (Ordoñez και Bodegas Bentomiz) αποκαλούν την περιοχή «το σπιτικό τους», ενώ πολλά από τα παραδοσιακά πιάτα έχουν εκμοντερνιστεί, προσφέροντας μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στους επισκέπτες της.

Μερικοί από τους καλύτερους σεφ της περιοχής έχουν επηρεαστεί από την κουζίνα της La Axarquia, όπως ο βραβευθείς με αστέρι Michellin Jose Carlos Garcia, ενώ κάθε ένα από τα χωριά διοργανώνει το δικό του γαστρονομικό φεστιβάλ κάθε χρόνο.

Σημειώστε το στη λίστα σας λοιπόν και ετοιμαστείτε για ένα μαγευτικό ταξίδι στην ισπανική, La Axarquia.