Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 20. Habitat 67, Μόντρεαλ, Καναδάς

Τοποθεσία: Μόντρεαλ, Καναδάς
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1967
Αρχιτέκτονας: Moshe Safdie
Σκοπός: Συγκρότημα κατοικιών

Ένα από τα διάσημα συγκροτήματα κατοικιών στον κόσμο είναι αναμφίβολα το Habitat 67, που είναι χτισμένο στο Marc-Drouin Quay, στις όχθες του ποταμού Saint Lawrence στο Μόντρεαλ.

Το αρχικό του σχέδιο βασίστηκε σε μια διατριβή του Πανεπιστημίου McGill και αργότερα παρουσιάστηκε στην παγκόσμια έκθεση Expo 67, σε ένα θεματικό περίπτερο, το οποίο κέρδισε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Το Habitat 67, έργο του αρχιτέκτονα Moshe Safdie, σχεδιάστηκε για να ενσωματώσει την ποικιλία και την πολυμορφία των ιδιωτικών κατοικιών σε μια σύγχρονη πολυκατοικία, η οποία εκτός των άλλων, θα προσέφερε και προσιτή στέγαση.

Η διάρθρωση των 354 διαμερισμάτων αναπτύσσεται με τη μορφή επαναλαμβανόμενων κυβικών μονάδων, ενώ υπάρχουν ημιυπαίθριοι χώροι, αλλά και υπαίθριοι χώροι συνάντησης,

Οι ίδιοι οι κάτοικοι των διαμερισμάτων, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια ιδιότυπη κοινότητα, έχουν αναλάβει τη διατήρηση, τη συντήρηση και τον καλλωπισμό του χώρου, μετά την ολοκλήρωση του το 1967.

Αρκετές από τις πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο συγκρότημα, ισχυρίζονται ότι το να ζει κανείς εκεί είναι μια πραγματική εμπειρία, αφού ένα αξιοθαύμαστο κατόρθωμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής έχει στην πραγματικότητα έντονο ανθρωποκεντρικό στοιχείο.

Παράλληλα, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του οικοδομήματος, σε συνδυασμό με τους κήπους, που διαμορφώνονται στις ταράτσες και την όλη οικολογική συνείδηση των κατοίκων του, το καθιστά φιλικό προς το περιβάλλον.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…