Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 45. The National Library, Μινσκ, Λευκορωσία

Τοποθεσία: Μινσκ, Λευκορωσία
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 2006
Αρχιτέκτονες: Mihail Vinogradov, Viktor Kramarenko
Σκοπός: Βιβλιοθήκη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λευκορωσίας, ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1922 και στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή έντυπου υλικού της Λευκορωσίας και την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων στα ρωσικά μετά την Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας ( Μόσχα) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας ( Αγία Πετρούπολη ).

Πλέον στεγάζεται σε ένα νέο κτίριο, ύψους 72 μέτρων, στην πόλη Μινσκ. Το κτίσμα έχει 22 ορόφους και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2006. Μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 2.000 αναγνώστες και διαθέτει μια συνεδριακή αίθουσα 500 θέσεων.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι το κεντρικό οκτάγωνο κτίριο, που έχει το σχήμα ενός ρομβικού κύβου. Το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Mihail Vinogradov και Viktor Kramarenko.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι το κύριο πληροφοριακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, ενώ στις συλλογές της περιλαμβάνονται 8 εκατομμύρια αντίτυπα εφημερίδων και περιοδικών.

Το 1993, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λευκορωσίας ξεκίνησε τη δημιουργία δικών της ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει κείμενα που αφορούν σε ανθρωπιστικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες, στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της Λευκορωσίας. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων άλλων βιβλιοθηκών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ακόμα και του εξωτερικού.

Περισσότεροι από 90 χιλιάδες πολίτες της Λευκορωσίας είναι χρήστες της βιβλιοθήκης και έχει υπολογιστεί ότι ζητούν ετησίως 3,5 εκατομμύρια έγγραφα. Η βιβλιοθήκη προσφέρει περίπου 12.000 έγγραφα καθημερινά.

Παράλληλα, λόγω του μοναδικού της κτίσματος, αποτελεί αξιοθέατο της πόλης, που φωτίζεται εντυπωσιακά και η περιοχή μπροστά της χρησιμοποιείται για πολλές δημόσιες συναυλίες και παραστάσεις.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…