Πρόκειται για μία από τις νεότερες πόλεις της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε ως ένα απλό ψαροχώρι στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο λόγος για την Αλεξανδρούπολη με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν, καθώς στη θέση της βρισκόταν η αρχαία πόλη Σάλη, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος.

Ένα μικρό χωριό δημιουργήθηκε στην περιοχή της σημερινής πόλης κατά τη διάρκεια κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής, που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας. Η αρχική εγκατάσταση σύντομα έγινε ένα χωριό γνωστό ως Ντεντέαγατς μέχρι το 1919. Η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνει δέντρο του παππού και βασίζονταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό.

Το 1920 μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.  Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο, με το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ της Ελλάδας, μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη. Η σύγχρονη σημερινή πόλη, φέρνει στη μνήμη το μακρινό χθες και την ομορφιά του σήμερα. Στραμμένη στο πέλαγος, πόλη της παράδοσης και του νεωτερισμού προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών.

Η κομβική της θέση, την καθιστά ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τις ομορφιές του νομού, ενώ οι πολυάριθμες δυνατότητες διασκέδασης και οι υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές εγγυώνται στους επισκέπτες της πόλης μια ευχάριστη ατμόσφαιρα διακοπών και μια άνετη διαμονή.

Σήμα κατατεθέν την πόλης, ο Φάρος που δεσπόζει στο λιμάνι της αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο