Μία από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2019 (η άλλη είναι η Φιλιππούπολη ή Πλόβντιβ στη Βουλγαρία) η Ματέρα, αποτελεί το «μυστικό» των κατοίκων στη Νότια Ιταλία, στην περιοχή Basilicata.

Συνδυάζοντας γραφικά στενά και σπίτια που μοιάζουνε με σπηλιές λαξευμένες σε βράχους, είναι γνωστή ως «Καππαδοκία της Ιταλίας». Χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1993, αποτελεί μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο.

Ο ιστορικά παραμυθένιος αέρας που χαρακτηρίζει την πόλη, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα παραδοσιακά σπίτια (κάποια χρονολογούνται από το 9.000 π.Χ.) μεταφέρει σε άλλες εποχές, λειτουργώντας ως χρονομηχανή που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης το μοναστηριακό συγκρότημα Madonna delle Virtu και San Nicola del Grecei, η εκκλησία του San Pietro Caveoso καθώς και αυτές της Santa Maria d’ Idris και Santa Lucia alle Malve. Τέλος, το εθνικό πάρκο Parco della Murgia Materana προσφέρει εκπληκτική θέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η γραφική πόλη του ιταλικού νότου αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας του Μελ Γκίμπσον «Τα Πάθη του Χριστού», ενώ πρωταγωνίστησε και σε αρκετές ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι.