Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς (και όχι μόνο) προορισμούς, όχι μόνο της Αχαΐας και της Πελοποννήσου, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Συνδυάζοντας τη γραφικότητα με το καλό φαγητό και την πλούσια φύση με την πληθώρα δραστηριοτήτων, αδιαμφισβήτητα, τα Καλάβρυτα έχουν κάτι για όλους. Μικρούς και μεγάλους. Δραστήριους και μη.

Η γραφική κωμόπολη στην Ορεινή Αχαΐα, σε απόσταση 189 χλμ. από την Αθήνα, προσφέρεται για μονοήμερη, και όχι μόνο, εκδρομή από την πρωτεύουσα της χώρας. Χτισμένα σε υψόμετρο 756 μέτρων, κάτω από τη «σκιά» του Χελμού, τα Καλάβρυτα θα γίνουν το ιδανικό ορμητήριό σας για φυσιολατρικές εξορμήσεις.

Βόλτα στην πλακοστρωμένη 25ης Μαρτίου, χάζι στα μαγαζιά με τα τοπικά προϊόντα, χουχούλιασμα στα cozy cafes και φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες, συγκαταλέγονται στα must dos κατά τη διαμονή σας εδώ.

Από τα αξιοθέατα στα Καλάβρυτα που πρέπει να επισκεφτεί κανείς το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας και η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας (5 χλμ. νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων).

Καλάβρυτα: Βόλτα με το θρυλικό Οδοντωτό

Από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που θα βιώσει ο επισκέπτης των Καλαβρύτων είναι η νοσταλγική βόλτα με τον θρυλικό Οδοντωτό, το φημισμένο σιδηρόδρομο της περιοχής. Η μαγευτική διαδρομή διαρκεί μία ώρα και η ταχύτητα του τρένου κυμαίνεται από 30 έως 40 χιλιόμετρα.

Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Καλάβρυτα: Η επιβλητική μονή του Μέγα Σπηλαίου

Σημείο αναφοράς για τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή και το ιστορικό μοναστήρι Μέγα Σπήλαιο, περίπου δέκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Λαξευμένο στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου στο Χελμό, σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω από τη χαράδρα του Βουραϊκού, η εικόνα του ενσωματώνεται πλήρως στο τραχύ τοπίο ολόγυρά του, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη, ενώ η επιβλητικότητά του προκαλεί δέος από την πρώτη κιόλας ματιά. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο ενώ θεωρείται και η παλαιότερη μονή στη χώρα.