Η γερμανική πλατφόρμα A3M έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο χάρτη στον οποίο προτείνει ή αποτρέπει τους τουρίστες για να κάνουν ταξίδι μέσα στο 2023 σε κάποια χώρα, με βάση το πόσο ασφαλής ή επικίνδυνη μπορεί να είναι.

Μάλιστα, καταγράφει τα κράτη σε πέντε διαφορετικά επίπεδα, όπως αναφέρει το global-monitoring.com, με βάση την αξιολόγηση διαφόρων κατηγοριών/κριτηρίων, όπως η είσοδος και έξοδος, συγκοινωνίες (εναέρια κυκλοφορία, τοπικές και υπεραστικές δημόσιες συγκοινωνίες, ταξί, ιδιωτικές συγκοινωνίες/ενοικιάσεις αυτοκινήτων, άλλα μέσα μεταφοράς), απεργίες, υποδομές (χρήματα, τηλέφωνο/κινητό, διαδίκτυο, ηλεκτρισμός), υγεία ( εμβολιασμοί, κίνδυνοι μόλυνσης, υγιεινή, υποδομή υγειονομικής περίθαλψης), φυσικοί κίνδυνοι, ασφάλεια (έγκλημα, διαδήλωση/αναταραχή, τρομοκρατία, ένοπλες συγκρούσεις), επιχειρηματική ασφάλεια (διαφθορά, βιομηχανική κατασκοπεία), ειδικοί κίνδυνοι (πολιτιστικά χαρακτηριστικά, LGBTQ, γυναίκες ταξιδιώτες, ποινικό δίκαιο χαρακτηριστικά, άλλοι κίνδυνοι).

Έτσι, προκύπτουν τα εξής πέντε επίπεδα:

  • Σκούρο πράσινο – Πολύ χαμηλός κίνδυνος
  • Ανοιχτό πράσινο – Χαμηλού κινδύνου
  • Κίτρινο – Αυξημένος κίνδυνος
  • Πορτοκαλί – Υψηλού κινδύνου
  • Κόκκινο – Πολύ υψηλός κίνδυνος

Οι πιο ασφαλείς και πιο επικίνδυνες χώρες

Σύμφωνα με την πλατφόρμα A3M στην κατηγορία «Πολύ χαμηλός κίνδυνος» βρίσκονται ο Καναδάς, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Σλοβακία, η Νορβηγία και η Φινλανδία.

Στην κατηγορία «Χαμηλού κινδύνου» περιλαμβάνονται η Ελλάδα μαζί με την πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης και οι ΗΠΑ, όπως και οι Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαλαισία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Αντιθέτως, στον «Αυξημένο κίνδυνο» τοποθετούνται η Αλβανία, το Κόσοβο και η Λευκορωσία από την Ευρώπη, η πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, αλλά και οι περισσότερες χώρες της Ασίας, κάτι που περιλαμβάνει τόσο την Ινδία, όσο και την Κίνα.

Επίσης, στις κατηγορίες «Υψηλού κινδύνου» και «Πολύ υψηλού κινδύνου» περιλαμβάνονται μερικά κράτη της Λατινικής Αμερικής, σχεδόν όλες οι χώρες της Κεντρικής Αφρικής, όπως και της Μέσης Ανατολής, αλλά και οι Ουκρανία και Ρωσία, αφού είναι σε εξέλιξη πολεμική σύγκρουση ανάμεσα τους.

Ο χάρτης που δημοσίευσε η γερμανική πλατφόρμα A3M

Τι σημαίνει το κάθε επίπεδο

Ακολουθεί αναλυτικά η ερμηνεία για κάθε επίπεδο:

Πολύ χαμηλός κίνδυνος (σκούρο πράσινο)

Η χώρα/περιοχή που μπορεί να ταξιδέψει χωρίς περιορισμούς και οι ταξιδιώτες να αντιμετωπίζουν πολύ λίγους ειδικούς κινδύνους.

Τα βίαια εγκλήματα κατά ταξιδιωτών/αλλοδαπών είναι σπάνια και δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι από φυσικούς κινδύνους ή από άποψη υγείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπηρεσίες διάσωσης είναι άμεσα και αξιόπιστα διαθέσιμες. Στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών, διατηρούνται υψηλές προδιαγραφές. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν να δρουν στη χώρα, αλλά σε περιορισμένο βαθμό, ενώ οι βίαιες διαμαρτυρίες είναι σχετικά ασυνήθιστες και/ή πολύ τοπικές. Απεργίες σε βασικές υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες ασφαλείας/έκτακτης ανάγκης) συμβαίνουν πολύ σπάνια, αν όχι καθόλου. Μπορεί να εμφανιστούν έντονες καιρικές συνθήκες, αν και σπάνια είναι καταστροφικές σε σημαντική κλίμακα.

Χαμηλού κινδύνου (ανοιχτό πράσινο)

Η χώρα/περιοχή που μπορεί να ταξιδέψει κάποιος με λίγους περιορισμούς και οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μόνο χαμηλό επίπεδο κινδύνου.

Μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν τα ταξίδια και να απαιτήσουν ειδικά μέτρα/προφυλάξεις στους τομείς της απεργίας, της υγείας, των φυσικών κινδύνων, του εγκλήματος ή/και των διαδηλώσεων. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτές τις ειδικές κατηγορίες ανά χώρα. Τα ταξίδια μπορεί, για παράδειγμα, να είναι περιορισμένα λόγω τροπικών ασθενειών, απεργιών, φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμοί, τροπικές καταιγίδες, εποχικά καιρικά φαινόμενα), βίαιου εγκλήματος ή αύξησης της δραστηριότητας διαμαρτυρίας. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να συμβουλεύονται τη βάση δεδομένων της χώρας (παρέχοντας αναφορές κατάστασης και οδηγίες) ώστε να ενημερώνονται για πιθανούς κινδύνους στον ταξιδιωτικό προορισμό τους.

Χάρτης

Αυξημένος κίνδυνος (κίτρινο)

Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους, αλλά δεν χρειάζεται να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις όταν ταξιδεύουν στη χώρα/περιοχή.

Η κατάσταση ασφαλείας μπορεί να είναι τεταμένη λόγω εκτεταμένου βίαιου εγκλήματος ή/και μπορεί να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία, φυσικοί κίνδυνοι ή άλλοι ειδικοί κίνδυνοι. Είναι δυνατή η παρατεταμένη, βίαιη διαμαρτυρία. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αυξημένη επαγρύπνηση και να συμβουλεύονται τη βάση δεδομένων της χώρας (παρέχοντας αναφορές κατάστασης και οδηγίες) πριν από την αναχώρηση, ώστε να ενημερώνονται για κινδύνους και συμβουλές για συγκεκριμένους προορισμούς.

Υψηλού κινδύνου (πορτοκαλί)

Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν υψηλό επίπεδο κινδύνου και θα πρέπει να περιμένουν περιορισμούς στη χώρα/περιοχή.

Θα πρέπει επομένως να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις (π.χ. προσαρμοσμένα σχέδια ασφαλείας) πριν από την αναχώρηση. Τα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές συνήθως δεν συνιστάται. Η κατάσταση ασφαλείας σε μέρη της χώρας είναι πολύ τεταμένη λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, των τρομοκρατικών οργανώσεων, του σημαντικού βίαιου εγκλήματος ή/και των συχνών αναταραχών. Οι πληγείσες περιοχές μπορεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση από τους ταξιδιώτες.
Συνιστάται στους ταξιδιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τη βάση δεδομένων της χώρας (παρέχοντας αναφορές κατάστασης και οδηγίες) πριν από την αναχώρηση, προκειμένου να ενημερωθούν διεξοδικά για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον προορισμό. Συχνά απαιτούνται ειδικές προφυλάξεις ασφαλείας εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στη χώρα/περιοχή.

Πολύ υψηλός κίνδυνος (κόκκινο)

Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό επίπεδο κινδύνου και θα πρέπει να περιμένουν σημαντικούς περιορισμούς όταν ταξιδεύουν στη χώρα/περιοχή.

Το ταξίδι μπορεί ακόμη και να είναι εντελώς αδύνατο. Είναι απαραίτητο να λάβετε εκτεταμένες προφυλάξεις (π.χ. προσαρμοσμένο σχέδιο ασφαλείας) και να ολοκληρώσετε ένα λεπτομερές δρομολόγιο ταξιδιού πριν από την αναχώρηση. Τα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές δεν συνιστάται βασικά. Η κατάσταση ασφαλείας είναι πιθανότατα εξαιρετικά τεταμένη λόγω ένοπλων συγκρούσεων, τρομοκρατικών οργανώσεων, εκτεταμένων βίαιων εγκλημάτων ή/και αναταραχών και η κυβέρνηση έχει ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο σε μεγάλα τμήματα της χώρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπηρεσίες διάσωσης είναι σπάνια διαθέσιμες, αν όχι καθόλου. Οι πληγείσες περιοχές μπορεί επιπλέον να είναι δύσκολη η πρόσβαση για τους ταξιδιώτες. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να μην ξεκινούν το ταξίδι τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί διεξοδικά για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον προορισμό μέσω της βάσης δεδομένων της χώρας (παρέχοντας αναφορές κατάστασης και οδηγίες) ή χωρίς να ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες και να ασκήσουν ακραίο επίπεδο φροντίδας.