Η Αρκαδία έχει την τύχη να είναι προικισμένη με κάποια από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά, παραδομένα στην πλούσια φύση που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή. Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά χωριά του νομού είναι και ο Κοσμάς, γνωστό και ως το «μπαλκόνι του Πάρνωνα» με εκπληκτική θεά που κάνει το νου να ταξιδεύει.

Ένα χωριό που αξίζει να συμπεριλάβετε στην ταξιδιωτική σας ατζέντα και να προτιμήσετε στη θέση κάποιου άλλου δημοφιλέστερου προορισμού της περιοχής, για να ανακαλύψετε και αυτή την όχι και τόσο «διάσημη» περιοχή του νομού.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς και από το παρατσούκλι του, ο Κοσμάς όχι μόνο είναι φωλιασμένος μέσα στην πλούσια και καταπράσινη φύση του Πάρνωνα, αλλά προσφέρει και απρόσκοπτη θεά στο μεγαλείο της, ικανή να σας κάνει να παραμιλάτε.

Το χωριό είναι «σκαρφαλωμένο» σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, σε ένα από τα πιο ωραία σημεία του Πάρνωνα, μέσα σε καταπράσινα δάση από φουντωτά έλατα, καρυδιές, καστανιές και πλατάνια και σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από το Λεωνίδιο, ενώ βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Λακωνία με την Αρκαδία.

Ο Κοσμάς είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, με τα σπίτια του να είναι πετρόχτιστα και τους κατοίκους του να είναι ιδιαιτέρως φημισμένοι για την τεχνική τους στο πελέκημα της πέτρας. Σημείο αναφοράς η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες- λεοντοκεφαλές στην καρδιά του Κοσμά, με την κεντρική πλατεία να «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.

Κυρίαρχο στοιχείο η φύση

Εκτός από την γραφικότητα και την ηρεμία που χαρακτηρίζει το χωριό, η φύση το έχει προικίσει με το μεγαλείο της, προσφέροντας στους επισκέπτες του απίστευτες εικόνες με υπέροχα δάση, άφθονα νερά και ρεματιές. Αξίζει κανείς να απολαύσει την διαδρομή από το Λεωνίδιο, ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς και πλούτου, περνώντας από το φαράγγι του Δαφνώνα, τη μονή της Έλωνας και φυσικά μέσα από την υπέροχη φύση του Πάρνωνα.