Στο άκουσμα της λέξης φιόρδ στο νου έρχονται εικόνες από τα απίστευτα φυσικού κάλλους φιόρδ στη Σκανδιναβία, που δικαίως κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά του κόσμου. Κι όμως, η Μάνη έχει το δικό της φιόρδ να υπερηφανεύεται, το οποίο μάλιστα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αντίστοιχα σε Νορβηγία, Σουηδία και Φιλανδία.

Ο λόγος για το Γέρακα, ένα φιλήσυχο και απάνεμο ψαροχώρι, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το αναπάντεχο φιόρδ που δεν περιμένεις να συναντήσεις στη Μάνη.

Το μικρό λιμανάκι του Γέρακα με την ιδιαίτερη μορφολογία, δημιουργεί εικόνες που αντικρίζει κανείς σε κάποιο από τα δημοφιλή φιόρδ της Σκανδιναβίας. Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι συναντάται σε απόσταση 22 χλμ. από τη Μονεμβασιά, στο ανατολικό τμήμα του νομού Λακωνίας και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια της Πελοποννήσου, καθώς και μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή, που καταφέρνει να κερδίσει τον επισκέπτη αμέσως με την απαράμιλλη γοητεία του.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς μόλις φτάσει στο Γέρακα με τη νωχελικότητα που διακρίνει το χωριό και την ηρεμία των νερών του φιόρδ, μόνο γαλήνη και ηρεμία αποπνέει στον επισκέπτη του, ενώ επιβεβαιώνει και με το παραπάνω ότι δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα περίφημα φιόρδ της Νορβηγίας. Το μεγαλειώδες τοπίο ολόγυρά του γοητεύει τους πάντες, ενώ χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής μπορεί να χαρακτηριστεί και ως τόπος ονειρικός.

Ο Γέρακας την εποχή του Βυζαντίου αποκαλούνταν «Ιέραξ» ενώ ήταν ένας από τους ναυτικούς σταθμούς των Βυζαντινών, όπου αντιμετώπιζαν του Σαρακήνους. Επίσης, αποτέλεσε σημαντικό αγκυροβόλιο τόσο για τους Υδραίους, όσο και για τους Σπετσιώτες εμπόρους, αλλά και όσων ήθελαν να αποφύγουν τα φουρτουνιασμένα νερά της θάλασσας έξω από το κλειστό λιμανάκι.

Τρεις οικισμοί συνθέτουν το ήσυχο ψαροχώρι

Σήμερα το γαλήνιο αυτό χωριουδάκι αποτελείται από τρεις βασικούς οικισμούς –Λιμάνι, Γέρακας, Άη Γιάννης– και φέρνει στο νου έντονα εικόνες από κάποιο αγιοπελαγίτικο νησί, με τις χαρακτηριστικές εικόνες με τα ασβεστωμένα σπίτια, τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα και τις κόκκινες κεραμοσκεπές.

Τα γραφικά ταβερνάκια πλάι στο κύμα ενδείκνυνται για χαλαρές στιγμές με υπέροχη θέα που γοητεύει. Τέλος, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η λιμνοθάλασσα του Γέρακα στην απόληξη του όρμου είναι ένας πολύ σημαντικός υγροβιότοπος, με τα φυτά της να έχουν μια κοκκινωπή απόχρωση, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται στην ουσία για μια κόκκινη λιμνοθάλασσα.