Ίσως επειδή είναι τόσο νόστιμη, δεν γίνεται γενικά πολύ ριζοσπαστικός πειραματισμός με την ιταλική κουζίνα -εκτός από εκείνο το καταστροφικό περιστατικό όταν κάποιος έβαλε ανανά σε μια πίτσα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι παράξενες και ταυτόχρονα εκλεκτές δημιουργίες του νεαρού Ιταλού σεφ Valerio Braschi -συμπεριλαμβανομένου ενός σωλήνα οδοντόκρεμας γεμάτου με λαζάνια- προκαλούν μεγάλο σάλο στη Ρώμη.

Ο 24χρονος Braschi έχει ξεπεράσει τα όρια της κλασικής κουζίνας στο Ristorante 1978, έναν χώρο που περιλαμβάνεται στη λίστα του οδηγού Michelin στην συνοικία Trieste Salario της ιταλικής πρωτεύουσας, με την ελπίδα να εκπλήξει τους επισκέπτες, χαρίζοντάς τους στην κυριολεξία πρωτότυπες γευστικές απολαύσεις.

«Η επιθυμία μου να πειραματιστώ με τολμηρές νέες γεύσεις και παρασκευές δημιουργώντας νέους συνδυασμούς είναι άπειρη, δεν υπάρχουν όρια στην κουζίνα και πιστεύω ότι πρέπει να είσαι ανοιχτός σε όλα», λέει ο Braschi στο CNN Travel. «Θέλω οι πελάτες μου να μείνουν έκπληκτοι βλέποντας τα πιάτα μου και μετά να συνειδητοποιούν όταν δοκιμάζουν την πρώτη μπουκιά “ω, ναι” -ότι αναγνωρίζουν αυτή τη γεύση ως λαζάνια επειδή η γιαγιά τους το έφτιαχνε κάθε Σαββατοκύριακο», συμπληρώνει ο νεαρός σεφ.

Οι Ιταλοί, μάλιστα, λένε ότι «το φαγητό ξεκινάει από τα μάτια», και σίγουρα κάτι τέτοιο αντικατοπτρίζεται πλήρως στις ευφάνταστες δημιουργίες του Braschi, όπως και αυτές που ακολουθούν παρακάτω.

Λαζάνια σε Tubetto (σωλήνα)

Ένα κρεμώδες μείγμα από μοσχαρίσιο ραγού, μπεσαμέλ, μοσχοκάρυδο και λαζάνια συμπιέζεται από ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας πάνω σε μια «οδοντόβουρτσα» από ζυμαρικά με αυγό ψημένα στο φούρνο. «Η ιδέα είναι να μιμηθείτε το τελετουργικό του πλυσίματος των δοντιών σας με τα συστατικά από τα λαζάνια. Ο αδερφός μου και εγώ αγαπούσαμε να τρώμε στο πρωινό τα υπολείμματα, κρύα από το ψυγείο. Φέρνει αναμνήσεις από τη γιαγιά μου, είναι μια γεύση από αυτήν», εξηγεί ο Braschi για το καινοτόμο πιάτο του. Στο τέλος του γεύματος προσφέρεται ως στοματικό διάλυμα τυρί parmigiano reggiano στη μορφή του νερού.

Λαζάνια Γλειφιτζούρι

Το συγκεκριμένο πιάτο μοιάζει με λευκό δέντρο μπονσάι ή λουλούδι, αλλά είναι άλλη μια από τις επανερμηνείες του Braschi για τα λαζάνια. Το σχήμα σε γλειφιτζούρι περιέχει ένα μείγμα από μοσχοκάρυδο, σάλτσα ραγού και λαζάνια καλυμμένο με τζελ μπεσαμέλ και μια λευκή επικάλυψη από τραγανά ζυμαρικά με αυγά.

Πίτσα σε φακελάκι

Οι Ναπολιτάνοι πιθανότατα θα το αποδοκίμαζαν, αλλά αυτή η ασυνήθιστη μπουκιά είναι τέλεια αν είστε εν κινήσει και λαχταράτε ένα κομμάτι πίτσα. Το πιάτο μοιάζει με μια μικρή πλαστική σακούλα που περιέχει χρωματιστή σκόνη. Είναι άοσμο, επομένως για να καταλάβει κανείς τι είναι, πρέπει να το φάει μαζί με το διάφανο σακουλάκι από ριζόχαρτο. Μόλις συμβεί αυτό οι κονιοποιημένες γεύσεις της πίτσας μαρινάρα εκρήγνυνται στους γευστικούς κάλυκες: σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, αποξηραμένη ρίγανη και ψητή κρούστα πίτσας σε σκόνη.

Αποσταγμένη καρμπονάρα

Η αποσταγμένη καρμπονάρα του Ιταλού σεφ αποτελεί το τέλειο παράδειγμα ενός εμβληματικού πιάτου ζυμαρικών που έχει τεμαχιστεί και μετατραπεί σε ποτό, με όλα τα συστατικά του. Το μείγμα από ζωμό μαύρου πιπεριού, αλατισμένο Zabaione με πρόβειο τυρί πεκορίνο και ψητή κρέμα guanciale (χοιρινά μάγουλα) δημιουργεί ένα περίεργο, αλλά γεμάτο σε γεύση ποτό. Στην υγειά σας!