Σημαντική αύξηση κατά 63% κατέγραψε ο όμιλος της Aegean το 2021 στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του σε σχέση με το 2020 (που ήταν το πρώτο έτος της πανδημίας), κάτι που οφείλεται στην ανάκαμψη που κατεγράφη το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 70% των συνολικών πωλήσεων πέρυσι, πραγματοποιήθηκε εντός αυτού του οκταμήνου, γιατί ακολούθως εμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον που έφερε εκ νέου περιορισμούς στις αεροπορικές μεταφορές. Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 674,8 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι 415,1 εκατ. ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος προσέφερε 11.200.000 θέσεις και μετέφερε 7.200.000 επιβάτες συνολικά, με την κίνηση να ανέρχεται σε 3,5 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού και 3,7 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού το 2021. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 65,5%, δηλαδή στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020 , αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τα συνήθη προ πανδημίας.

Οι ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση ανήλθαν σε 72,5 εκατ. ευρώ, σημαντικά περιορισμένες από τις ζημίες προ φόρων ύψους 296,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της σημαντικής βελτίωσης στο τρίτο τρίμηνο του έτους (που ήταν και το πρώτο θετικό τρίμηνο από την αρχή της πανδημίας).

Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021, που αποτελούσε προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εταιρεία έλαβε στις αρχές Ιουλίου 2021 την εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση κρατική ενίσχυση για την μερική αποκατάσταση της ζημίας, λόγω της πανδημίας για το 2020. Στο συνολικό αποτέλεσμα του έτους, αναγνωρίστηκε το ποσό της ενίσχυσης μειωμένο κατά την εύλογη αξία των warrants που δόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε πρόβλεψη απομείωσης σχετιζόμενη με την αναδιάρθρωση του στόλου αεροσκαφών. Η συνολική επίδραση των τριών προαναφερόμενων παραγόντων ανήλθε σε συνολικά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους 63,2 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στα ανωτέρω στοιχεία των οργανικών αποτελεσμάτων του έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω έκτακτα μη οργανικά έσοδα, οι Ζημίες προ Φόρων ανήλθαν σε 9,3 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ ο Όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 5,1 εκατ. ευρώ. Τα δε ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €474,4 εκατ. ευρώ, μετά και την καταβολή προκαταβολών για την παραγγελία των αεροσκαφών στην Airbus καθώς και για την αγορά παγίων, ποσού 94,8 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά: «Η πανδημία είχε σημαντικό αποτύπωμα και το 2021, με τον Όμιλο όμως να καταφέρνει να ανακάμπτει σε σημαντικό βαθμό παρά τις έντονες μεταβολές κατά τη διάρκεια του έτους. Το 2021, η AEGEAN αξιοποίησε αποτελεσματικά το δίκτυο και το στόλο της, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια και υπήρξε ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη διαχείριση του κόστους της. Η σημαντική ανάκαμψη ωστόσο που παρουσιάστηκε την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου διακόπηκε από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία επηρέασε τη δραστηριότητα και τη ζήτηση από το Νοέμβριο του 2021.

Το 2022 ο κλάδος συνολικά αναμένει σημαντική ανάκαμψη ενώ και η ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή. Παράλληλα όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες σημαντικές αβεβαιότητες, ενώ επιδρά σημαντικά και στο κόστος των καυσίμων. Ο Όμιλος, έχει επιταχύνει την επένδυση σε νέα αεροσκάφη που μειώνουν την επίδραση του κόστους καυσίμων και προγραμματίζει νέους προορισμούς, νέες υπηρεσίες και προϊόντα αλλά και τη σταδιακή επιστροφή της χωρητικότητας στα πρό πανδημίας επίπεδα για την καλοκαιρινή περίοδο. Για τρίτη συνεχή χρονιά λόγω των ιδιαίτερων συνθήκων η ευελιξία και η δυνατότητα άμεσης προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς θα είναι και πάλι πολύ σημαντική».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.