Αν και ο Σεπτέμβρης είναι ο μεταβατικός μήνας μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου, αποτελεί και την ιδανικότερη εποχή για εξορμήσεις σε νησιωτικούς προορισμούς μακριά από την πολυκοσμία και τη βουή του καλοκαιριού. Μία από τις πιο κλασικές επιλογές για τα σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, αλλά και γιατί όχι και του Οκτωβρίου, η Αίγινα, σε απόσταση αναπνοής από την Αττική.

Εκεί, μια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες του νησιού στο νοτιοδυτικό του τμήμα, η οποία μάλιστα δεν δίνει την εντύπωση ότι βρίσκονται στον Αργοσαρωνικό. Αντιθέτως, οι εικόνες που συναντά κανείς εδώ παραπέμπουν περισσότερο σε Κυκλάδες.

Ο λόγος, λοιπόν, για την ήσυχη και γραφική Πέρδικα, το ψαροχώρι σε απόσταση 9 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας, που φημίζεται για την κυκλαδίτικη αισθητική και το ολόφρεσκο ψάρι που απολαμβάνει κανείς στις φημισμένες ταβέρνες του.

Στην ουσία πρόκειται για ένα υπέροχο χωριουδάκι γεμάτο με κυκλαδίτικες εικόνες. Στενά γραφικά δρομάκια και χαμηλά πάλλευκα σπίτια με ολάνθιστες αυλές οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους, δημιουργούν όμορφα σκηνικά που ταξιδεύουν σε κάποιο από τα αγαπημένα και δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων.

Ο υπερυψωμένος παραθαλάσσιος πεζόδρομος που μοιάζει με «μπαλκόνι» πάνω ακριβώς από τη θάλασσα, είναι γεμάτος με ουζερί και ταβέρνες που σερβίρουν τα φημισμένα ψάρια και θαλασσινά του χωριού, ενώ εδώ θα βρει κανείς καφετέριες και μπαρ για πιο χαλαρές στιγμές το απόγευμα προς το βράδυ.

Το χωριό διαθέτει δύο παραλίες, με την πρώτη να συναντάται στην είσοδο του λιμανιού και την δεύτερη μετά το ακρωτήρι της Πέρδικας, αριστερά από την εκκλησία του Αγίου Σώστη. Οι πιο τολμηροί κατεβαίνουν τα πέτρινα σκαλάκια από τον πεζόδορομο που οδηγούν σε διαμορφωμένα βραχάκια για μπάνιο, με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά.

Σημείο αναφοράς του χωριού το ακρωτήρι της Πέρδικας με την εκκλησία του Αγίου Σώστη, καθώς και η εκπληκτική θέα στο νησάκι της Μονής ακριβώς απέναντι.

Ακριβώς απέναντι από την Πέρδικα, λοιπόν, το νησάκι που ακούσει στο όνομα Μονή είναι ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος, με πλούσια βλάστηση που αγγίζει τη θάλασσα και παραλίες του ονείρου για τις τελευταίες, απολαυστικές βουτιές της σεζόν.