Η πόλη του Φωτός, αδιαμφισβήτητα, είναι μία από τις πιο όμορφες και εμβληματικές μητροπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τα χρόνια, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τον πολιτισμό, την κουζίνα, αλλά και το μοναδικό συναίσθημα ρομαντισμού που μόνο το Παρίσι μπορεί να ξυπνήσει στους επισκέπτες του.

Εξίσου εμβληματικά και δημοφιλή, φυσικά, είναι και τα ορόσημα που έχουν γίνει συνώνυμα της πόλης. Από τα παγκοσμίως γνωστά ο Πύργος του Άιφελ, ένα εκπληκτικό θέαμα που κανένας επισκέπτης δεν μπορεί ποτέ να αντισταθεί στη φωτογράφισή του από κάθε γωνία. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, το γεγονός ότι η κατασκευή του διήρκησε πολύ λιγότερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί.

Πύργος του Άιφελ: Ο χρόνος ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, ο Πύργος του Άιφελ αποτέλεσε όραμα στα τέλη της δεκαετίας του 1880 του Γκούσταβ Άιφελ, ενός καταξιωμένου μηχανικού γεφυρών. Η 100η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης επρόκειτο να σηματοδοτηθεί από τη Διεθνή Έκθεση του 1889 και οι κάτοικοι του Παρισιού ήθελαν να ανεγείρουν μια κατάλληλη δομή προς τιμήν της περίστασης. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε ένας μεγάλος διαγωνισμός, με το νικητήριο σχέδιο να γίνεται και πραγματικότητα. Αυτό δεν ήταν άλλο από τον Πύργο του Άιφελ.

Ένα έργο ωστόσο, που δεν ήταν αρεστό από όλους. Μια γαλλική εφημερίδα της εποχής, μάλιστα, δημοσίευσε ένα καυστικό άρθρο με τίτλο «Διαμαρτυρία ενάντια στον Πύργο του κυρίου Άιφελ», στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων «στο όνομα της υποτιμημένης γεύσης των Γάλλων, στο όνομα της γαλλικής τέχνης και της απειλούμενης ιστορίας, ενάντια στην ανέγερση στην καρδιά της πρωτεύουσάς μας, του άχρηστου και τερατώδους πύργου του Άιφελ». Παρ ‘όλα αυτά, οι υποστηρικτές κέρδισαν και έτσι η κατασκευή του προχώρησε. Και μάλιστα απίστευτα γρήγορα.

Ο περίτεχνα σχεδιασμένος πύργος έχει ύψος περίπου 300 μέτρα (324 στο υψηλότερο σημείο του στην άκρη της κεραίας του, διευκρινίζει το World Atlas), ενώ οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στις 26 Ιανουαρίου 1887 και ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου 1889. Παρά την κλίμακα του έργου, ο Πύργος του Άιφελ ανεγέρθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες, από την αρχή έως το τέλος των εργασιών του. Ένα απίστευτο κατόρθωμα για τα δεδομένα της εποχής.