Όποιος έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά τη Νάξο, γνωρίζει πολύ καλά ότι το νησί διαθέτει κάποιες από τις πιο ονειρικές και εκπληκτικές παραλίες των Κυκλάδων. Χωρίς να υπολείπεται, ωστόσο, σε γοητεία και γραφικότητα στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα μέρη του, το νησί έχει να «καυχιέται» για τις υπέροχες ακρογιαλιές του, στις οποίες εκτυλίσσονται οι πιο αξέχαστες καλοκαιρινές εμπειρίες.

Άλλωστε σε αυτές κανείς συναντά την πεμπτουσία του ελληνικού καλοκαιριού που δεν είναι καμία άλλη από τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, τις ακτές με χρυσαφένια ή πάλλευκη αμμουδιά και τον ελληνικό ήλιο σε όλο του το μεγαλείο. Από τις ακτές της Νάξου, λοιπόν, που κερδίζουν τις εντυπώσεις και ο Άγιος Προκόπιος, με τη λευκή αμμουδιά και τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά.

Άγιος Προκόπιος, η παραλία στη Νάξο που θα σας πάρει τα μυαλά

Αν ονειρευόσασταν ποτέ να απολαμβάνετε τις καλοκαιρινές βουτιές σας σε ένα σκηνικό με σχεδόν διάφανα, σαν ψεύτικα νερά, και να παίζετε κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο στην πάλλευκη αμμουδιά, τότε όλο αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα στην παραλία του Αγίου Προκοπίου στη Νάξο. Η ακτή βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση μόλις 5 χλ. από την Χώρα και αποτελεί στην κυριολεξία έναν επίγειο παράδεισο.

Στην ουσία πρόκειται για τον μεγαλύτερο όρμο του νησιού με το ίδιο όνομα, όπου συναντάται και η φημισμένη παραλία της Νάξου. Η ακτή οφείλει την ονομασία της στο εκκλησάκι του Αγίου Προκοπίου που βρίσκεται στην αρχή της ακτής και έχει κερδίσει πολλές και διεθνείς διακρίσεις, ενώ θεωρείται και μία από τις πιο δημοφιλείς πλαζ της χώρας.

Στα βασικά χαρακτηριστικά της που την καθιστούν και πρώτη στις επιλογές του κοινού η εντυπωσιακή σπυρωτή, λευκή αμμουδιά της, που απλώνεται σε μήκος 2 χλμ., η οποία σε συνδυασμό με την διαύγεια των νερών του Αιγαίου συνθέτουν την ονειρική εικόνα της.

Αν παρατηρήσει κανείς τον όρμο από ψηλά, θα εντυπωσιαστεί από τον θαυμάσιο κλιμακωτό χρωματισμό των νερών του, τα οποία από διάφανα γαλαζοπράσινα μετατρέπονται σταδιακά σε γαλάζια για να καταλήξουν, πιο βαθιά, στο βαθύ μπλε του Αιγαίου.

Φυσική προέκταση του Αγίου Προκοπίου, προς τα νότια, αποτελεί η, επίσης, φημισμένη ακρογιαλιά της Αγίας Άννας.