Ποιο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο σπίτι στον κόσμο, αν όχι ένα τεράστιο πολυτελές παλάτι; Η επίσημη κατοικία του Σουλτάνου του Μπρουνέι, Χασάναλ Μπολκία, και έδρα της κυβέρνησης του Μπρουνέι, Istana Nurul Iman Palace, είναι μακράν το μεγαλύτερο σπίτι του κόσμου με 200.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το μεγαλύτερο σπίτι στον κόσμο, το πολυτελές παλάτι Istana Nurul Iman Palace

Το παλάτι βρίσκεται σε μια καταπράσινη πλαγιά που εκτείνεται στις όχθες του ποταμού Μπρουνέι, λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπαντάρ Σρι Μπεγκουάν, πρωτεύουσας της χώρας και θεωρείται ως η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στον κόσμο ως προς την επιφάνεια του δαπέδου της, κερδίζοντας τον τίτλο «το μεγαλύτερο κατοικήσιμο παλάτι στον κόσμο».

Ο τίτλος του «μεγαλύτερου παλατιού στον κόσμο», ωστόσο, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί και αμφισβητείται, καθώς διαφορετικές χώρες χρησιμοποιούν το δικό τους μοναδικό πρότυπο για να ισχυριστούν ότι το παλάτι τους είναι το μεγαλύτερο. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη γι’ αυτόν τον σκοπό είναι ότι το παλάτι πρέπει να προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για βασιλική κατοικία, ενώ ως τετραγωνικά λαμβάνονται υπόψη το συνολικό άθροισμα της επιφάνειας του εσωτερικού χώρου του παλατιού. Σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα, λοιπόν, η Guinness World Records θεωρεί ότι το Istana Nurul Iman κατέχει τον τίτλο του «μεγαλύτερου κατοικήσιμου παλατιού στον κόσμο».

Από πόσους χώρους αποτελείται το μεγαλύτερο σπίτι στον κόσμο

Με τουλάχιστον 1.788 δωμάτια και 257 μπάνια, γκαράζ 110 αυτοκινήτων, κλιματιζόμενους στάβλους για τα πόνυ του Σουλτάνου, αίθουσα δεξιώσεων με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 5.000 ατόμων, πέντε πισίνες και ακόμη και ένα τζαμί που μπορεί να συγκεντρώσει 1.500 άτομα, το παλάτι σίγουρα αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές κατοικίες παγκοσμίως. Συνολικά, το Istana Nurul Iman αποτελείται από 200.000 τ.μ., ενώ διαθέτει 564 πολυελαίους, 51.000 λάμπες, 44 σκάλες και 18 ανελκυστήρες!

Γνωστό, επίσης, και ως Παλάτι του Φωτός της Πίστης, σχεδιάστηκε το 1984 από τον Leandro V. Locsin και κατασκευάστηκε από τη Φιλιππινέζικη εταιρεία, Ayala International. Το εσωτερικό του ανακτόρου φέρει την υπογραφή του Khuan Chew, Διευθυντή Σχεδιασμού της KCA International, άλλα έργα του οποίου και το περίφημο Burj Al Arab στο Ντουμπάι.

Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εσάς μπορεί να είστε περίεργοι για το κόστος ενός τόσο γοητευτικού σπιτιού, αξίζει να γνωρίζετε ότι αυτό αγγίζει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.