Παρόλο που το ταξίδι στο χρόνο δεν είναι ακόμη δυνατό, υπάρχει ένας τρόπος να ρίξει κανείς μια κλεφτή ματιά στο παρελθόν, αλλά και να πραγματοποιήσει ένα αξέχαστο μάθημα φυσικής επιστήμης με ένα μόνο ταξίδι στον Καναδά.

Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο νεκροταφείο δεινοσαύρων παγκοσμίως, και όπως όλα δείχνουν -σύμφωνα με την τύχη του αγρότη John De Groot που περίπου πριν δύο χρόνια ανακάλυψε κατά τύχη ένα νέο είδος τυραννόσαυρου, γνωστού και ως Thanatotheristes degrootorum- μπορεί να γίνετε κι εσείς ο επόμενος εφευρέτης μιας σπουδαίας ανακάλυψης.

Τι θα δει κανείς στο μεγαλύτερο νεκροταφείο δεινοσαύρων στην Αλμπέρτα

Πριν από εβδομήντα πέντε εκατομμύρια χρόνια, η νότια Αλμπέρτα ήταν ένα ακμάζον κέντρο της προϊστορικής ζωής που περιλάμβανε ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πρωτόγονα θηλαστικά, ακόμα και δεινόσαυρους. Όταν πολλά από αυτά τα ζώα πέθαναν, τα οστά τους θάφτηκαν σε στρώματα άμμου και λάσπης και τελικά απολιθώθηκαν. Εκτός από τα σχεδόν 500 είδη ζωικής ζωής, η συγκέντρωση απολιθωμάτων του Dinosaur Provincial Park περιλαμβάνει 40 εκπληκτικά είδη δεινοσαύρων, καθώς και περισσότερα από 500 δείγματα δεινοσαύρων.

Το Dinosaur Provincial Park, λοιπόν, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκεται δύο ώρες με το αυτοκίνητο ανατολικά του Κάλγκαρι, στην περιοχή της Αλμπέρτα στον Καναδά ή 48 χλμ., περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο, βορειοανατολικά του Μπρουκς.

Το πάρκο βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Κόκκινο Ελάφι και είναι γνωστό ότι πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες ορυκτές περιοχές δεινοσαύρων στον κόσμο. Πενήντα οκτώ είδη δεινοσαύρων έχουν ανακαλυφθεί σε αυτό και περισσότερα από 500 δείγματα έχουν αφαιρεθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη, μάλιστα, αυτή που πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια πριν περίπου με την ανακάλυψη του Thanatotheristes degrootorum, ενός από τα παλαιότερα είδη τυραννόσαυρων που ανακαλύφθηκαν ποτέ στα 79,5 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και το Βασιλικό Μουσείο Παλαιοντολογίας στο περιοδικό Cretaceous Research.

Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε μια σειρά από πεζοπορίες και περιηγήσεις για να ανακαλύψουν την περιοχή ή να επιλέξουν κάτι πιο συγκεκριμένο όπως μια περιήγηση τύπου σαφάρι στα απολιθώματα του πάρκου. Κατά την περιήγησή τους, μάλιστα, μπορούν να μάθουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για τον εντοπισμό των υπολειμμάτων χελωνών, ψαριών, θηλαστικών και δεινοσαύρων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και κατασκήνωσης, χρησιμοποιώντας τις δικές τους σκηνές ή ενοικιάζοντας μία από τις πολυτελείς σκηνές σαφάρι που διατίθενται στο πάρκο προς 105 δολάρια/ διανυκτέρευση.