Ο νομός Θεσπρωτίας είναι από εκείνους τους προορισμούς που τα συνδυάζουν όλα. Βουνό και θάλασσα παντρεύονται αρμονικά για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους εμπειρίες που μένουν για πάντα χαραγμένες στη λίμνη.

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας είναι περισσότερο στραμμένα προς τα νησιά του Ιονίου, η Θεσπρωτία διαθέτει πραγματικά διαμαντάκια που αν τα ανακαλύψει κανείς γοητεύεται και τα επισκέπτεται ξανά και ξανά. Ένα από αυτά και το παραθαλάσσιο χωριό Πλαταριά, με το ονειρικό ηλιοβασίλεμα που στην κυριολεξία μαγεύει.

Ποιο είναι το χωριό Πλαταριά στη Θεσπρωτία

Το χωριό συναντάται σε έναν βαθύ κόλπο, ανάμεσα στα πιο δημοφιλή Σύβοτα και Ηγουμενίτσα, και αποτελεί το κρυφό μυστικό του νομού, με ένα από τα πιο ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για ένα ήρεμο αραξοβόλι για εκείνους που επισκέπτονται το Ιόνιο με ιστιοπλοϊκό ή το σκάφος τους, που επιλέγουν το χωριό ως λιμάνι και σημείο αναφοράς για την γνωριμία τους με τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να σημειώνει και κάποια τουριστική ανάπτυξη.

Η ονομασία του χωριού, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται σε έναν μεγάλο πλάτανο που συναντάται ακόμη στην Πλαταριά. Ως βασικά χαρακτηριστικά του χωριού αναγνωρίζονται η σύγχρονη ρυμοτομία και οι φυσικές ομορφιές ολόγυρά του.

Στο σημείο που δένουν τα σκάφη βρίσκεται και η παραλία του χωριού, οργανωμένη με όλες τις ανέσεις που αναζητά σήμερα ο σύγχρονος τουρίστας, καθώς και διάφοροι χώροι πρασίνου και ταβερνάκια πλάι στο κύμα που φημίζονται για το φρέσκο ψάρι τους.

Από τα αξιοθέατα του χωριού που κεντρίζουν το ενδιαφέρον η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής -μέχρι το 1966 σώζονταν ερείπια της παλαιότερης πάνω στην οποία δημιουργήθηκε η καινούρια εκείνη την χρονιά- καθώς και εκείνη των Ταξιαρχών, με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1850.

Αν όμως αναζητούσε κανείς ένα και μόνο χαρακτηριστικό για να περιγράψει την Πλαταριά, αυτό σίγουρα θα ήταν η εξαιρετική θέα του χωριού στο ονειρικό ηλιοβασίλεμα, με το τοπίο ολόγυρα να βάφεται χρυσαφένιο από τις ακτίνες του ήλιου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.