Όταν ταξιδεύει κανείς στην Κροατία, έρχονται στο νου του μερικά πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Οι παραλίες και τα φυσικά πάρκα συμπεριλαμβάνονται σίγουρα σε αυτά, γιατί πρόκειται για τα δύο σημεία αναφοράς της χώρας έτσι κι αλλιώς.

Στη συνέχεια, υπάρχει και η εμβληματική πόλη του Ντουμπρόβνικ, η οποία είναι άρρηκτα συνδυασμένη με το την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», καθώς αποτέλεσε βασική τοποθεσία για τα γυρίσματά της.

Ο μυστικός επίγειος παράδεισος της Κροατίας, όμως, είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι με ενδιαφέρουσες παραδόσεις και πλούσια ιστορία, αρκετά απομονωμένο, καθιστώντας τον ονειρικό προορισμό για χαλαρωτικές και ήρεμες διακοπές μακριά από όλους και από όλα.

Πρόκειται για το νησάκι Λάστοβο, σε απόσταση τουλάχιστον τριών ωρών με το πλοίο από το Σπλιτ ή το Ντουμπρόβνικ, οι εικόνες του οποίου παραπέμπουν πολύ σε Ελλάδα. Από τη μία τα πέτρινα κτίρια που αγγίζουν σχεδόν τη διάφανη θάλασσα της Αδριατικής φέρνουν στο νου το άγριο τοπίο της Μάνης, και από την άλλη η πλούσια και καταπράσινη βλάστηση που παραπέμπει σε κάποιο από τα υπέροχα νησιά του Ιονίου και κυρίως την Κεφαλονιά.

Το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί της Κροατίας με πληθυσμό μικρότερο από χίλιους μόνιμους κατοίκους στερείται μεγάλης μάζας τουριστών τόσο λόγω της απόστασής του από τη στεριά, του γεγονότος ότι δεν διαθέτει αμμώδεις ακρογιαλιές αλλά και το ότι διαθέτει μόλις ένα ξενοδοχείο!

Ωστόσο, όποιος το επιλέξει για τις διακοπές ανταμείβεται και με το παραπάνω με τα πυκνά δάση και την δραματικά απόκρημνη ακτογραμμή του, για τα οποία και φημίζεται. Στα συν και η ευκαιρία που έχει κανείς εδώ να απολαύσει μακρές και μοναχικές βόλτες που συνοδεύονται μόνο από το τιτίβισμα των πουλιών και τον παφλασμό της θάλασσας.

Μάλιστα, η παρθένα φυσική ομορφιά του νησιού -το 70% της γης του καλύπτεται από δάση- οδήγησε την κυβέρνηση της Κροατίαςto 2007 να το ανακηρύξει ως προστατευμένο «Φυσικό Πάρκο» το 2007.