Ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Αργοσαρωνικού, ιδανική επιλογή για τις πρώτες αποδράσεις με άρωμα καλοκαιριού, οι Σπέτσες αποτελούν πάντα μια καλή αφορμή για ολιγοήμερη απόδραση από το κλεινόν άστυ.

Το υπέροχο αυτό μικροσκοπικό νησί, που κρύβει όμορφες εκπλήξεις για τους επισκέπτες του -πρώτη και καλύτερη το γεγονός ότι εδώ η κυκλοφορία αυτοκινήτων δεν επιτρέπεται- έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που συνθέτουν και την μοναδική και υπέροχη «προσωπικότητά» του.

Εκτός από το Παλιό Λιμάνι με τις γραφικές ψαρότρατες και την παραλιακή περαντζάδα προς αυτό με τα υπέροχα και πάλλευκα διώροφα καπετανόσπιτα, λέξη συνώνυμη με το αρχοντικό νησί των Σπετσών είναι και η χαρακτηριστική και επιβλητική πλατεία της Ντάπιας, που αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού.

Είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εδώ και βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού. Ιστορικά αποτελούσε το παλιό πυροβολείο του νησιού, με τα πολλά κανόνια που θα δείτε τριγύρω να το μαρτυρούν, ενώ εδώ, μάλιστα, ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχοντάδων, την περίοδο της Επανάστασης του 1821.

Σήμερα, η Ντάπια είναι το σημείο όπου φτάνει το πλοίο. Από εδώ ένας παραλιακός δρόμος πηγαίνει ανατολικά στο Παλιό Λιμάνι και ένας άλλος δυτικά στις Σχολές. Επίσης, αποτελεί ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε τη βόλτα σας στα γραφικά δρομάκια προς το εσωτερικό του νησιού και προς τις νότιες παραλίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο έδαφός της θαυμασμό προκαλούν τα εξαιρετικής τεχνοτροπίας ψηφιδωτά που έχουν κατασκευαστεί από στρογγυλά χρωματιστά βότσαλα. Μην ξεχνάτε ότι οι Σπέτσες έχουν διατηρήσει πιστά την αρχιτεκτονική τους και ξέρουν διαχρονικά να προκαλούν το θαυμασμό κάθε επισκέπτη με δείγματα άριστης αισθητικής.