Χτισμένη στην ανατολική πλαγιά στο όρος Κόζιακας, σε απόσταση 25 χλμ. περίπου από την πόλη των Τρικάλων, κοντά στην κωμόπολη Πύλη, η Μονή του Αγίου Βησσαρίωνα Δουσίκου, βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που χαίρει άπλετης θέας προς το θεσσαλικό κάμπο.

Η μονή ιδρύθηκε μεταξύ 1527- 1535 πάνω σε ερείπια παλαιότερου βυζαντινού μοναστηριού του 13ου- 14ου αιώνα, από τον Άγιο Βησσαρίωνα, μητροπολίτη Λαρίσης.

Μια προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας που έγινε γνωστός, εκτός από την αγιότητα και την ταπεινότητά του, και για του κτίσιμο σπουδαίων έργων όπως η μονή του και οι γέφυρες του Κοράκου στον Αχελώο, καθώς και του Πορταϊκού και της Σαρακίνας στο νομό Τρικάλων.

Πρόκειται για μία από τις πιο πλούσιες μονές στην ευρύτερη περιοχή, η οποία εξελίχθηκε σε σημαντικό πνευματικό κέντρο με πλούσια βιβλιοθήκη και περί τα 365 κελιά μοναχών κατά την περίοδο της ακμής της.

Γνωστή και ως μονή του Σωτήρος των Μεγάλων Πυλών, λόγω της σχέσης της με την, διαλυμένη σήμερα, βυζαντινή μονή του 13ου αιώνα της Πόρτα Παναγιάς στην Πύλη Τρικάλων, ξεχωρίζει για την σπουδαία αγιογράφηση του καθολικού της από τον περίφημο ζωγράφο της Κρητικής Σχολής Τζώρτζη που ολοκληρώθηκε το 1557, καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1813.