Σημείο αναφοράς για το δημοφιλές νησί του Ιονίου οι παραδεισένιες παραλίες του με τα κρυστάλλινα, διάφανα νερά, τα λευκά βότσαλα και τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, που κάθε χρόνο αποτελούν πόλο έλξης για αμέτρητους επισκέπτες.

Στο δυτικό τμήμα της Λευκάδας, μάλιστα, συναντώνται οι πιο χαρακτηριστικές ακρογιαλιές της, οι οποίες με την άγρια ομορφιά του τοπίου που τις διακρίνει μαγεύουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους.

Εκτός από το Πόρτο Κατσίκι, το Κάθισμα και τους Εγκρεμνούς που συναντώνται σε αυτό το σημείο του νησιού, υπάρχει ακόμη μία ακρογιαλιά- όνειρο, λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό. Ο λόγος για το Αγιοφύλλι, ανατολικά της Βασιλικής, σε έναν πολύ όμορφο και γραφικό κόλπο, που ατενίζει τα γεινονικά νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Εκ πρώτης όψεως θυμίζει κάτι από Πόρτο Κατσίκι, μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που το χαρακτηρίζουν και ως «μικρογραφία» της δημοφιλέστερης ακτής της Λευκάδας. Μια απότομη πλαγιά προστατεύει το πίσω μέρος της ακτής, ενώ στο δυτικό της τμήμα ένας τεράστιος, επιβλητικός βράχος, που λειτουργεί ως φυσικος «βατήρας» για τους πιο τολμηρούς, προσφέρει την ανακουφιστική σκιά του κατά τις απογευματινές ώρες.

Τα νερά, όπως θα τα περίμενε κανείς, έχουν αυτό το υπέροχο γαλάζιο χρώμα του Ιονίου, το οποίο φαίνεται ακόμη πιο καθαρό λόγω του λευκού βότσαλου, μέσα και έξω από την θάλασσα.

Η ακτή είναι οργανωμένη σε ένα μικρό της μέρος, ωστόσο, επειδή οι επισκέπτες είναι αρκετοί, καλό είναι όσοι την επιλέξουν για τις βουτιές τους να είναι καλά οργανωμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό.