Σε απόσταση 8 χλμ. από την πρωτεύουσα της Καρπάθου, Πηγάδια, συναντάται ένας όμορφος και ήσυχος γραφικός οικισμός, όχι και πολύ γνωστός τουριστικά.

Οι Μενετές είναι ένα μικρό χωριό, χτισμένο στο νότιο τμήμα του νησιού σε υψόμετρο 315 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Προφήτης Ηλίας. Με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στενά δρομάκια, λευκά και κάποια χρωματιστά σπίτια η ζωή εδώ κυλά νωχελικά μακριά από την βουή των αστικών κέντρων, μοιάζοντας πιο αξιοζήλευτη από ποτέ.

Στα πιο βασικά χαρακτηριστικά του χωριού η εκκλησία της Παναγίας με το μοναδικό ξύλινο τέμπλο. Χτισμένη πάνω σε βράχο από την αυλή της απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη όλο το χωριό και μια θέα που φτάνει μέχρι τα Πηγάδια και το πέλαγος. Κάθε Δεκαπενταύγουστο τιμάται με μεγάλο πανηγύρι.

Στις Μενετές λειτουργεί, επίσης, και το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού όπου εκτίθενται διάφορα ευρήματα, αγγεία και γλυπτά.

Λίγο έξω από το χωριό συναντάται και ο ναός του Αγίου Μάμα, ένα μικρό εκκλησάκι με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1300.

Το χωριό αποκαλείται και ως «Σούλι της Καρπάθου», λόγω της Επαναστατικής τόλμης και ανδρείας που έξειξαν οι κάτοικοί τους. Οι Μενετές υπήρξαν προπύργιο αντίστασης απέναντι σε κάθε κατακτητή, ενώ οι κάτοικοί του ήταν πρωτοπόροι πάντα στους απελευθερωτικούς αγώνες.