Μειωμένη η πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία

Την ανησυχία του εκφράζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας


ΤΑΞΙΔΙΝΕΑ
22:01
13/06/2019
Μειωμένη η πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία
7
loading

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των ελληνικών ξενοδοχείων χτύπησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μετά και την δημοσίευση της έρευνας του ΙΤΕΠ, με τίτλο: «Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α΄τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019», που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.956 ελληνικών ξενοδοχείων σε σύνολο 9.873 και παρουσιάστηκε στις 13 Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση.

Με βάση τα ευρήματα καταγράφεται ότι το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του.

Αντίστοιχα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% αυτών αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα Early Bookings (κρατήσεις τελευταίας στιγμής), ώστε να προσελκύσουν νέα πελατεία, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Συμπερασματικά όπως αποτυπώνεται στην Έρευνα Συγκυρίας και ειδικότερα στον απολογισμό α’ τριμήνου 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας:

• Το 45% των μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Κατά μέσο όρο η μείωση άγγιξε το 24%.

• Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.

• Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.

Aντίστοιχα για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα διαπιστώνει ότι:

• Στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν το δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, παρουσίασαν μείωση, η οποία κατά μέσο όρο ήταν 21%.

• Όσον αφορά στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα Early Bookings, το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23% αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία.

Tην ίδια ώρα η Έρευνα Συγκυρίας για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καταγράφει ότι:

• Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.

• Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.

Ακολούθως για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα συμπεραίνει ότι:

• Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%.

• Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.

• Τέλος, από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει αφενός μια ανομοιομορφία ως προς τις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια και ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς αυτά δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες τιμής και πληρότητας πανελλαδικά.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε, ότι τα υπάρχοντα ευρήματα αποτυπώνουν την ανησυχία που από καιρό έχει εκφράσει το επιμελητήριο και πρόσθεσε ότι τυχόν απώλειες στα έσοδα των μονάδων θα έχουν αντίκτυπο στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Michael Jordan

  Να τα βαλουν στο [...] τους τα πανακριβα δωμάτιά τους. Απο μας ζητανε οτι τους κατεβει στο κεφαλι και στους ξενους στηνουν [...]

 2. avatar Dak

  Τώρα έχουν μειωθεί η κρατήσεις ε ;
  Όταν εγώ με 2 παιδιά. 8+10 ετών δεν μπορώ να βρω ξενοδοχεία γιατί κανένα δεν δίνει πακέτο για μια ελληνική οικογένεια και όπου βρίσκω θέλω 600 € για 2 το πολύ διανυκτερεύσεις
  Σε λυ που θα ξεφουσκώσει το πανηγύρι παλι εδώ θα είμαστε να τα πούμε
  Μέχρι τότε χωριό τσιπουρακι και μια φραπεδιά σπέσιαλ
  Και σχεδόν τσάμπα

 3. avatar αχαχα

  βαλε και το ερμπιενμπι

 4. avatar Μστ

  Ας ρίξουν τις τιμές γιατί το έχουν ξεφτιλίσει...οι τούρκοι έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές και είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικοί λόγω της υποτίμησης του νομίσματος τους...και δεν είναι μόνο τα ακριβά ξενοδοχεία που αποτρέπουν τους ξένους τουρίστες, αλλά και το υψηλό κόστος για φαγητό, εισιτήρια για ακτοπλοικά κτλ

 5. avatar Τα πράγματα είναι πιο απλά

  Airbnb

 6. avatar Αρρωστεια

  Έχουν κ πιο φτηνά καλαμαράκια ξιπασμένε νεοέλληνα της αρπαχτής

 7. avatar Χαχα

  Η πτώση ωφελείται στο οτι ανάκαμψε η τουριστική ροη προς την Τυνησία , Αίγυπτο , Μαρόκο και μερικώς την Τουρκία. Τις προηγούμενες χρονιές η Τυνησία, Αίγυπτος και Μαρόκο είχαν μεγαλη πτώση του τουρισμού τους λόγο των γνωστών γεγονότων . Και πι χωρες αυτές ειναι σαφώς φτηνότερες για τους μέσους ευρωπαίους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει