Με φόντο το μεγαλείο της φύσης οι δύο πόλεις που ακολουθούν, πρωταγωνίστριες των οποίων είναι οι διάσημες λίμνες τους, αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα city break ξεχωριστό απ΄όσα έχετε φανταστεί.

Η απερίγραπτη ομορφιά τόσο της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα, όσο και της λίμνης Ορεστιάδας στην Καστοριά ξελογιάζουν τον επισκέπτη, μαγεύοντάς τον με το υπέροχο σκηνικό που απλώνεται ολόγυρά του.

Ιωάννινα

Η μυστηριακή και διαφορετική ατμόσφαιρά τους –για την οποία, άλλωστε, και φημίζονται– είναι ένας από τους λόγους που παρακινούν σχεδόν όλους τους επισκέπτες των Ιωαννίνων να τα προτιμήσουν για ένα ξεχωριστό city break.

Σημείο αναφοράς για την πόλη και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της η λίμνη Παμβώτιδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρυλική ιστορία της κυρά Φροσύνης. Μέσα στη λίμνη υπάρχει μικρό νησί, στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, τόπος δολοφονίας του Αλή Πασά. Οι όχθες της είναι πυκνόφυτες, με ιτιές, λεύκες, πλατάνια και καλαμιώνες να συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου αλλά και να φιλοξενούν πλήθος πουλιών, όπως ερωδιούς και κορμοράνους.

Μια στάση στην ζωντανή καστροπολιτεία των Ιωαννίνων θεωρείται απαραίτητη, καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο σε ολόκληρη τη χώρα το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα. Μόλις περάσετε την μεγάλη πύλη του μια άλλη εποχή γεμάτη μυστικά και θρύλους ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας.

Οι βόλτες στα έρημα, σχεδόν, λιθόστρωτα σοκάκια με τα χαρακτηριστικά κτήρια- σπίτια με τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα θα σας γυρίσουν πίσω στο χρόνο, την ώρα που μια επίσκεψη σε κάποιο από τα αξιόλογα μουσεία του θα σας συστήσει στην ιστορία αλλά και τις τέχνες της περιοχής.

Καστοριά

H Καστοριά δεν αποτελεί απλώς έναν γοητευτικό προορισμό αλλά δημιουργεί ένα σκηνικό που κερδίζει όλους τους επισκέπτες της. Με τη φημισμένη λίμνη της, γνωστή και ως λίμνη Ορεστιάδα, να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, να είστε σίγουροι ότι εδώ μόνο ωραίες εικόνες θα γεμίσουν τόσο τα μάτια όσο και τη φωτογραφική μηχανή σας. Επιχειρήστε να πραγματοποιήσετε το γύρο της λίμνης με τα πόδια και δεν θα χάσετε.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής σας κάντε μια στάση στο Σπήλαιο του Δράκου (στο βόρειο τμήμα της λίμνης) και στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Με την επιστροφή σας στην πόλη, περιηγηθείτε στο Ντολτσό και το Απόζαρι, τις γραφικές γειτονιές με τα πέτρινα δρομάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Για πανοραμική άποψη της πόλης και της λίμνης «σκαρφαλώστε» στο λόφο του Προφήτη Ηλία, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού και το πρώτο οικομουσείο της χώρας.