Ένα νησάκι διαφορετικό από τα άλλα, που κουβαλά στην πλάτη του θρύλους, παραδόσεις και ιστορικά γεγονότα. Είναι το «Νησί» ή «Νησάκι» ή το «Νησάκι της Κυρά Φροσύνης», το λιλιπούτειο στολίδι στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Και μπορεί να του έχουν δώσει διάφορα ονόματα, όμως, εκείνο στην πραγματικότητα είναι ένα νησί, δίχως όνομα. Είναι, όμως, και ένα νησάκι μέσα σε λίμνη που κατοικείται και μάλιστα στην τελευταία απογραφή οι κάτοικοι του έφταναν τους 219.

Η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα, ενώ στην ουσία πρόκειται για έναν παραδοσιακό ηπειρώτικο οικισμό, φτιαγμένο από πέτρα. Στο λιλιπούτειο νησάκι βρίσκονται βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια που σχηματίζουν μια μοναστική πολιτεία, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα.

Στα λιθόστρωτα σοκάκια του ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις βόλτες του, δίνοντας ραντεβού με την ιστορία του νησιού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τραγική ιστορία της Κυρά Φροσύνης, αλλά και του Αλή Πασά, που αποκεφαλίστηκε το νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων.

Άλλωστε, εδώ βρίσκεται ο οντάς, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο Αλή Πασάς, αλλά και το μουσείο. Το νησάκι διαθέτει ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει χέλια και βατραχοπόδαρα. Τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών στα Ιωάννινα, ενώ υπάρχουν καραβάκια που μεταφέρουν τους ταξιδιώτες στο νησάκι δίχως όνομα, αλλά με απέραντη ομορφιά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.