Μπορεί το ελληνικό καλοκαίρι να ταυτίζεται, παραδοσιακά, με τα νησιά και τη θάλασσα, όμως οι ορεινές ομορφιές της χώρας μας αποτελούν πρόκληση και μια διαφορετική επιλογή για διακοπές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν το βουνό, τους σκιερούς όγκους, τη βουνίσια δροσιά και ηρεμία. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Αν ψάχνετε κι εσείς κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη για τις διακοπές σας, τότε οι προτάσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον επόμενο προορισμό σας.

Τσαγκαράδα, Πήλιο

Η ευεργετική επαφή με την πλούσια φύση και οι εκπληκτικές παραλίες για όλα τα γούστα αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους επιλέγουν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο βουνό των Κενταύρων. Τι θα λέγατε να επισκεφτείτε φέτος την Τσαγκαράδα και να κάνετε τις βουτιές σας στα φανταστικά νερά του Μυλοπόταμου και της Φακίστρας; Η Τσαγκαράδα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Πηλίου, από την πλευρά του Αιγαίου, περίπου 50 χλμ. από το Βόλο. Συνδυάζοντας μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Χωρίζεται σε τέσσερις επιμέρους συνοικίες. Η Αγία Παρασκευή, με σήμα κατατεθέν τον αιωνόβιο πλάτανο, είναι η πιο δημοφιλής, η πλατεία των Ταξιαρχών είναι η παλαιότερη, η τρίτη χρονολογικά είναι εκείνη του Αγίου Στεφάνου, ενώ η πλατεία της Αγίας Κυριακής εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της Τσαγκαράδας. Το χωριό διαθέτει αρχοντικά και κτίσματα που ακολουθούν με σεβασμό της επιταγές της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, πετρόκτιστα σοκάκια, παραδοσιακές ταβέρνες και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες. Αν δηλώνετε οπαδοί της πεζοπορίας, μην παραλείψετε να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στο χωριό της Νταμούχαρης. Διαμονή: Από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία του Πηλίου, το 12 Months Luxury Resort αποτελεί μία από τις πιο πολυτελείς επιλογές στην περιοχή της Τσαγκαράδας (τηλ. 24260 48894, www.12hotel.gr). Εναλλακτικά, προτιμήστε τον όμορφο ξενώνα Στίλβη (τηλ.24260 49726, www.stilvipelio.gr) ή τον ξενώνα Ίρις, στην αρχή του δρόμου που κατηφορίζει προς Μυλοπόταμο (τηλ. 24260 49370, www.iristsagarada.gr). Φαγητό: Το εστιατόριο Αλέκα του ξενώνα Aleka’s House στην Τσαγκαράδα αποτελεί δημοφιλή επιλογή για φαγητό (τηλ. 24260 49380, www.alekas-house.gr). Ο Δειπνοσοφιστής, σε ένα καταπράσινο κτήμα στην Τσαγκαράδα, αποτελεί μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία, την οποία δεν πρέπει να χάσετε (τηλ. 24260 49825, www.dipnosofistis.com).

Λίμνη Τσιβλού, Ορεινή Αχαΐα

Φτάνοντας στην παραλιακή Ακράτα, η πινακίδα στην πλατεία δείχνει το δρόμο προς τη Ζαρούχλα. Ο δρόμος στριφογυρίζει στο βουνό, ανάμεσα στο πυκνό πευκοδάσος, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε την εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα. Στα μισά της διαδρομής από Ακράτα για Ζαρούχλα, σε υψόμετρο 700 μ. στις πλαγιές του Χελμού, θα συναντήσετε τη μαγευτική λίμνη Τσιβλού. Δημιουργήθηκε το 1913, όταν έπειτα από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Το τοπίο γύρω από τη λίμνη θυμίζει εικόνα από παραμύθι. Έλατα, πεύκα και πλατάνια στολίζουν την περιοχή, ενώ η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Φιλόξενη και πανέμορφη, η λίμνη Τσιβλού ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία και βόλτα στις όχθες της μέχρι ποδήλατο, κωπηλασία ή ακόμα και κολύμπι το καλοκαίρι. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης σημασίας, που είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Ρωτήστε τους ντόπιους ποιο δρόμο να ακολουθήσετε για τα Ύδατα της Στυγός, εκεί που η Θέτις βούτηξε το γιο της Αχιλλέα για να γίνει αθάνατος. Πρόκειται για τις πηγές του ποταμού Κράθη στο Χελμό σε ένα τόπο απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς που εντοπίζεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων. Θα προσεγγίσετε την περιοχή ακολουθώντας το ανηφορικό μονοπάτι (μιάμιση ώρα πεζοπορία) από το χωριό Περιστέρα. Η ενέργεια αυτού του μέρους είναι μοναδική. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης πέφτει σε απόκρημνο φαράγγι από ύψος 200 μ. και εισβάλλει στην κοίτη του ποταμού Κράθη. Διαμονή: Τα Timber Land Cabins αποτελούν ιδανική επιλογή για εξορμήσεις με την οικογένεια στο βουνό, για παρέες που θέλουν να αποδράσουν και να διασκεδάσουν με στυλ, αλλά και για ζευγάρια που θέλουν να απολαύσουν μια ρομαντική εκδρομή (Ζαρούχλα, τηλ. 6981 403012, http://timberlandcabins.gr). Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πέντε ξύλινα σπιτάκια των Νυμφών, τα οποία βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο και κατάφυτο ελατόδασος και μπορούν να φιλοξενήσουν 2 με 4 άτομα (τηλ. 26960 33383, www.nymfeszarouxla.gr). Φαγητό: Στον Γιάννη, στον κεντρικό δρόμο της Ζαρούχλας, για απολαυστική κρεατοφαγία (τηλ. 26960 33939) και στο Πέτρινο, στη Λίμνη Τσιβλού, για εξαιρετικό σπιτικό φαγητό με υλικά από τον κήπο τους (τηλ. 26960 34190). Για καφέ και σπιτικούς τσιπουρομεζέδες κάντε μια στάση στην Αγορά στο κέντρο της Ζαρούχλας.