Αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο Βιετνάμ, ενώ δικαίως ανήκει στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στον κατάλογο Εθνικών Κειμηλίων και Τόπων του Βιετνάμ από το 1962.

Ο λόγος για τον Κόλπο Χα Λονγκ που βρίσκεται στο βόρειο Βιετνάμ και αποτελείται από χιλιάδες ασβεστολιθικούς σχηματισμούς και νησίδες σε διάφορα μεγέθη και εντυπωσιακά σχήματα.

Έχοντας έκταση 1.553 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πάνω από 1.600 νησίδες (οι περισσότερες από ασβεστόλιθο) με πυκνή βλάστηση ζούγκλας το σημείο δημιουργεί μοναδικές εικόνες και καθηλώνει τους επισκέπτες προκαλώντας δέος στο θέαμα του. Πολλά από τα νησιά είναι κούφια, με τεράστιες σπηλιές.

Οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί στον κόλπο έχουν ηλικία 500 εκατομμύρια χρόνων ενώ στην ευρύτερη ζώνη του κόλπου εμφανίζονται διάφορα παρόμοια γεωλογικά, γεωγραφικά, γεωμορφολογικά, κλιματικά, και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Η εξέλιξη αυτή των φαινομένων με τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς θεωρείται ότι διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια πράγμα στο οποίο βοήθησε και το τροπικό κλίμα. Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες έχει φανεί η παρουσία του ανθρώπινου γένους από την προϊστορική περίοδο, δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν με διαδοχικούς αρχαίους πολιτισμούς.

Δύο νησιά είναι μεγαλύτερα, έχουν μόνιμους κατοίκους καθώς και τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία και οργανωμένες παραλίες. Υπάρχει επίσης και μια σειρά από όμορφες παραλίες στα μικρά νησιά.

Μια κοινότητα από περίπου 1.600 ανθρώπους ζουν σε τέσσερα ψαροχώρια: Cua Van, Ba Hang, Cong Tau και Vong Vieng στην κοινότητα Hung Thang στην ομώνυμη πόλη Χα Λονγκ.

Συγκεκριμένα, διαμένουν σε πλωτά σπίτια και πηγή εσόδων τους είναι η αλιεία και η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια. Πολλά από τα νησιά έχουν πάρει το όνομά τους λόγω του σχήματός τους «όπως νησίδα-Ελέφαντας» και «νησίδα-μαϊμού». Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κόλπου Χα Λόνγκ είναι η αφθονία των λιμνών στο εσωτερικό των νησιών από ασβεστόλιθο. Για παράδειγμα, το νησί Dau Be έχει έξι «κλειστές» λίμνες. Το κλίμα του κόλπου είναι τροπικό, υγρό και έχει ουσιαστικά δύο εποχές: ζεστό και υγρό καλοκαίρι, και ξηρό και ψυχρό χειμώνα. Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες…

xalong1 xalong3 xalong4 xalong5 xalong6 xalong7 xalong8 xalong9