Οι σινεφίλ μπορεί να αναγνωρίσουν τον πολύχρωμο αυτό λόφο από την ταινία «Into the Wild» του 2007, όμως η ιστορία αυτών των διάσημων έργων λαϊκής τέχνης είναι πολύ πιο μεγάλη.

Ο χρωματιστός λόφος υψώνεται σαν πολύχρωμη φουσκάλα από το έδαφος, κατά μεσής της ερήμου Κολοράντο της Καλιφόρνια. Ονομάζεται «Salvation Mountain» και δεν είναι κάτι άλλο από εγκαταστάσεις λαϊκής τέχνης, που βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας από το περίφημο θέρετρο Palm Springs.

Θρησκευτικές επιγραφές, απεικονίσεις με λουλούδια, δέντρα, καταρράκτες και πουλιά ζωγραφίζονται σε κάθε πιθανή… σπιθαμή του βουνού, το οποίο έχει κατασκευαστεί από πηλό της περιοχής.

Το «όρος της σωτηρίας» δημιούργησε ο κάτοικος της περιοχής Leonard Knight.

Στο πέρασμα των χρόνων έγιναν δωρεές πολλών χιλιάδων… γαλονιών μπογιάς, για να αναγνωριστεί το όραμα του λαϊκού καλλιτέχνη.

Ο ίδιος έφτασε στην περιοχή το 1986, μετά από μια επίσκεψη στην αδερφή του στο Σαν Ντιέγκο. Λάτρεψε τη φυσική ομορφιά της περιοχής και αρχικά είχε οραματιστεί τη λειτουργία μιας υπηρεσίας με αερόστατα για να διαδώσει το μήνυμα της «αγάπης του Θεού» στον κόσμο.

Όμως αυτό το σχέδιο δεν έπιασε και έτσι ο Knight πέρασε τα επόμενα 30 χρόνια «χτίζοντας» το βουνό του από μπάλες σανού και πηλό, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Ο Knight πέθανε το 2014, όμως τα μέλη της κοινότητας Slab City συνέχισαν το έργο του.

Το 2000 η ένωση Folk Art Society of America το αναγνώρισε ως «ένα μνημείο λαϊκής τέχνης που αξίζει να διατηρηθεί και να προστατευθεί».

salva5 salva6 salva7 salva1 salva3 salva4