Η Κάσος είναι ένα ιδιαίτερο νησί, ιδανικό για όσους επιλέγουν τον εναλλακτικό τουρισμό. Βρίσκεται στο Καρπάθιο πέλαγος δίπλα στην Κάρπαθο και την Κρήτη, και η πρώτη εντύπωση που σου δίνει, είναι πως πρόκειται για έναν άγριο και αφιλόξενο τόπο.
Ωστόσο, όταν βρεθείτε στο νησί, θα καταλάβετε πως στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν φιλόξενο τόπο, με ζεστούς ανθρώπους που θα ανοίξουν την αγκαλιά τους για να σας φιλοξενήσουν και να σας συστήσουν το άγνωστο νησάκι τους.

Η Κάσος έχει πέντε χωριά, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Φρυ που έχει πάρει το όνομά του από το «φρύδι», λόγω του σχήματος των ακτογραμμών του. Εκεί βρίσκεται εκτός από το κεντρικό λιμάνι του νησιού και το παλιό πειρατικό λιμανάκι της Μπούκα. Στο Φρυ, τις εντυπώσεις «κλέβουν» τα κασιώτικα αρχοντικά, ενώ από τον οικισμό μπορείτε να περάσετε στο ακατοίκητο νησάκι Αρμάθια με τη μοναδική παραλία Μάρμαρα, μια από τις πιο ωραιότερες του νησιού.

Σε κοντινή απόσταση λίγων λεπτών από το Φρυ βρίσκεται και ο Εμπορειός, το παλιό λιμάνι του νησιού με την ομώνυμη παραλία. Η αμμώδης παραλία είναι οργανωμένη και υπάρχουν και ταβερνάκια.

Ο δεύτερος μεγάλος και ιστορικός οικισμός της Κάσου είναι η Αγία Μαρίνα, που επέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το Φρυ. Από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε και το σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας του 3ου αι. π.Χ. το οποίο στα νεότερα χρόνια το χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι σαν κρυψώνα από τους πειρατές. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται και το εντυπωσιακό σπήλαιο Σελάι με τους σταλακτίτες.

Άλλοι οικισμοί του νησιού είναι το Αρβανιτοχώρι στο κέντρο της Κάσου, με τη γραφική πλατεία και το Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης το όμορφο χωριό Παναγία που κατοικείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εννοείται πως το νησί διαθέτει υπέροχες παραλίες για όλα τα γούστα. Άλλες απότομες με βράχια, ιδανικές για βουτιές, άλλες με άμμο, άλλες με βότσαλα, μικρές ή μεγάλες, οργανωμένες ή ερημικές.

Στον Εμπορειό υπάρχει οργανωμένη παραλία, ενώ στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η παραλία Αμμούα, στην περιοχή του Αντιπεράτου. Στο νότιο μέρος, πιο γνωστή είναι η παραλία της Χελάτρου, με το φυσικό λιμάνι, που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, από τους Μινωίτες ναυτικούς.

Η Κάσος φημίζεται για τα πανηγύρια του καλοκαιριού αλλά και τις τοπικές συνταγές οπότε το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καλά κατά την επίσκεψη σας. Δεν θα βρείτε έντονη νυχτερινή ζωή και την κίνηση που έχουν άλλα νησιά αλλά εαν αυτό που αποζητάτε είναι η ηρεμία και η χαλάρωση σε ένα φιλόξενο τόπο τότε η Κάσος είναι για εσάς.