Το Πάσχα πλησιάζει κι ένας από τους προορισμούς που θα υποδεχτεί και φέτος πολλούς επισκέπτες, είναι οι Σπέτσες. Ο αγαπημένος και δημοφιλής πασχαλινός προορισμός, κυρίως, των Αθηναίων «φοράει» τα πασχαλινά του, τηρώντας κάθε χρόνο τα ήθη και τα έθιμα της περιόδου.

Η αρχή γίνεται από το Σάββατο του Λαζάρου, με τους κατοίκους των Σπετσών να γιορτάζουν την ανάστασή του με έναν τρόπο ιδιαίτερο και αρκετά ξεχωριστό. Πιο συγκεκριμένα, τα κορίτσια του νησιού κρατώντας τα λεγόμενα «λαζαράκια», καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια, τραγουδούν από πόρτα σε πόρτα τα κάλαντα του αρχοντικού νησιού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή,σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι επιτάφιοι των Αγίου Νικολάου, Αναλήψεως, Αγίου Ιωάννη και Αγίου Αντωνίου μετά την περιφορά τους συναντιούνται στην επιβλητική Πλατεία του Ποσειδωνίου.

Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός πάνω από τις Σπέτσες βάφεται από τα χρώματα των πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονται από κάθε ενορία, ενώ το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα στην περιοχή της Κουνουπίτσας.

Τι θα δείτε στις Σπέτσες

Πατώντας το πόδι σας στην Ντάπια, την καρδιά των Σπετσών θα δείτε να δεσπόζουν τα νεοκλασικά αρχοντικά. Αξίζει να κάνετε έναν περίπατο προς το Καστέλλι, μια ιστορική συνοικία του νησιού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ποδήλατο ή ένα μηχανάκι ενώ αν είστε πιο ρομαντικός χαρακτήρας αξίζει να κάνετε βόλτα με μια από τις άμαξες.

Θα απολαύσετε, σίγουρα, τον περίπατό σας κατά μήκος του λιμανιού και της παραλίας, ενώ θα πιείτε τον καφέ σας σε ένα από δεκάδες μαγαζιά που έχουν θέα τη θάλασσα. Στη δεξιά άκρη του παλιού λιμανιού θα δείτε τον φάρο του νησιού, έναν από τους παλαιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα.

Τις πιο ωραίες παραλίες των Σπετσών θα τις βρείτε στην βόρεια πλευρά στην οποία θα πάτε είτε με το δικό σας μέσο είτε με κάποιο καϊκάκι από τη θάλασσα. Αν θέλετε να κάνετε μια βουτιά πιο κοντά στο κέντρο, αξίζει η παραλία της Αγίας Μαρίνας.

Και εννοείται πως δεν γίνεται να βρεθείτε στις Σπέτσες και να μην επισκεφτείτε το σπίτι της Μπουμπουλίνας, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μάλιστα, γίνεται και ξενάγηση και θα σας συναπάρει η ιστορία της μεγάλης αγωνίστριας του ’21, αφού θα μάθετε πληροφορίες για τη ζωή της που δεν είναι γνωστές.