Ανεξάρτητες μπουτίκ, καλλιτεχνικές γωνιές και μια εξέχουσα κουλτούρα καφέ είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του Sodermalm, της χίπστερ συνοικίας της Στοκχόλμης. Προσθέστε μια εκλεκτική σκηνή νυχτερινής ζωής και μοντέρνα εστιατόρια που ανοίγουν τακτικά, και έχετε την ιδανική βάση για τον ελεύθερο χρόνο σας μετά την περιήγησή σας στα βασικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Στο Sodermalm -γνωστό στους ντόπιους ως Soder– όλα έχουν να κάνουν με την ατμόσφαιρα. Αυτή η δημιουργική συνοικία έχει μια παιχνιδιάρικη διάθεση που έρχεται σε αντίθεση με το τουριστικό κέντρο της πρωτεύουσας της Σουηδίας.

Εδώ είναι το μέρος που θα έρθετε για να γνωρίσετε τη χαλαρή πλευρά της Στοκχόλμης -και θα τη βρείτε στην πιο ζωντανή της εκδοχή τα Σαββατοκύριακα.

Έχοντας γίνει η μοντέρνα καρδιά της πρωτεύουσας, αυτή η συνοικία είναι στην πραγματικότητα ένα πρώην προάστιο της εργατικής τάξης, όπως φαίνεται ακόμα από τα παλιά μικρά κόκκινα ξύλινα σπίτια («kakar») που μπορεί να δει κανείς στους δρόμους Nytorgsgatan, Stigbergsgatan ή Mäster Mikaels Gata.

Σήμερα, ωστόσο, πρόκειται για τη συνοικία της πόλης όπου συναντιούνται φοιτητές, νέοι καλλιτέχνες, hipsters, σχεδιαστές και δημιουργοί άνθρωποι γενικότερα. Αποτελούμενη από διάφορα τμήματα, το Mosebake, το Mariatorget, το SoFo ή ακόμη και το Hornstull, το Sodermalm μπορεί να εξερευνηθεί ευχάριστα με τα πόδια.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Södermalm

Ναυαρχίδα του Sodermalm, ως προς τα αξιοθέατα της γειτονιάς, αποτελεί το Μουσείο Fotografiska, το πιο διάσημο Μουσείο Φωτογραφίας σε όλη τη χώρα. Μέσα σε ένα εντυπωσιακό, βιομηχανικό κτίριο από κόκκινα τούβλα στην προκυμαία, που κάποτε ήταν το τελωνείο της πόλης, φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις από παγκοσμίου φήμης φωτογράφους.

Το ανατολικό τμήμα του νησιού, το οποίο μετονομάστηκε σε αναφορά στις διάσημες συνοικίες Soho του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, σας προσκαλεί σε μια βόλτα που ξυπνά τις αισθήσεις και το μυαλό! Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 και προσφέροντας προσιτά ενοίκια για τη μεσαία τάξη, αυτή η μικρή πόλη μέσα στην πόλη προσέλκυσε γρήγορα τεχνίτες, σχεδιαστές και hipsters κάθε είδους που επιθυμούσαν να ανοίξουν τα δικά τους καταστήματα.

Σήμερα, σε αυτόν τον μποέμικο παράδεισο, τα vintage καταστήματα συγκατοικούν με εκείνα του σύγχρονου design! Μια στάση είναι απαραίτητη σε ένα από τα πρωτότυπα καφέ της περιοχής για να απολαύσετε αυτή την ατμόσφαιρα.